Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mar 2008 - Anul XIII, nr. 59 (3740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Transparency International propune asigurări de "malpraxis" pentru magistraţi

Marţi, 11 Martie 2008 (16:32:37)

Transparency International propune un sistem de asigurări pentru judecători care să acopere plata daunelor câştigate de justiţiabili în urma unor posibile erori, prima pentru acestea urmând să provină dintr-un fond în care să se colecteze unu la sută din salariile tuturor magistraţilor români.
  Ideea Transparency International (TI) România vine într-un moment în care Ministerul Finanţelor este cel care plăteşte, din bugetul general consolidat, sancţiunile împotriva statului român date de CEDO, judecătorii europeni constatând fie erori, fie neglijenţe în judecarea cauzelor în România.

"Nu ni se pare corect ca statul român să plătească, din bugetul în care se adună banii de la toţi românii, erorile magistraţilor", a declarat Victor Alistar, liderul TI România, marţi, într-o conferinţă de presă.

Mai mult, legislaţia prevede că statul nu se poate întoarce împotriva magistratului care a greşit decât în situaţia în care cel în culpă este condamnat definitiv pentru neglijenţă sau reaua sa credinţă este demonstrată. Până acum, în România nu a existat niciun proces deschis de stat împotriva vreunui magistrat pentru o soluţie care, dovedindu-se greşită, a dus la prejudicierea bugetului.

În aceste condiţii, Alistar a propus CSM înfiinţarea unui fond în care să se verse unu la sută din salariile tuturor magistraţilor români, fond din care să se plătească o primă care să asigure magistraţii în cazul eventualelor erori.

"Ni se pare o soluţie decentă. Unu la sută din salariu nu este un capăt de ţară, însă poate constitui o primă pentru o asigurare consistentă, care să acopere erorile pentru care, dacă ar fi tras la răspundere, un magistrat - poate onest - ar putea să fie distrus din punct de vedere financiar", a apreciat Alistar.

În opinia colegei sale Iulia Coşpănaru, asigurarea propusă este similară celei de malpraxis de care beneficiază medicii, numai că, spre deosebire de cazul doctorilor, asigurarea magistraţilor nu este plătită de fiecare, individual, ci dintr-un fond la care contribuie fiecare magistrat român.

Potrivit unor date prezentate de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, în 2007 România a fost condamnată de judecătorii Curţii Europene a Drepturilor Omului în 34 de cazuri. Bărbulescu nu a putut preciza un cuantum al daunelor la plata cărora judecătorii de la Strasbourg au condamnat statul român prin sentinţele lor din 2007.

Pe lângă cele 34 de condamnări, statul a reuşit, prin agentul guvernamental, să soluţioneze pe cale amiabilă şi alte cazuri, al căror număr nu a fost nici el precizat de Bărbulescu. Şi în aceste cazuri, conform procedurilor, statul plăteşte cetăţenilor care sunt aproape de a câştiga procesele de la CEDO.

Numărul total al plângerilor românilor către CEDO a fost, în 2007, de 8.640, în condiţiile în care, potrivit datelor prezentate de CSM, instanţele din România "au soluţionat" în acelaşi an aproape un milion şi jumătate de cauze (1.478.293).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transparency International propune asigurări de "malpraxis" pentru magistraţi .
 Vizualizări articol: 493 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transparency International propune asigurări de "malpraxis" pentru magistraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe cu pesmet 24 bucăţi - 60 minute 500ml lapte3 ouă1 lămâie6 linguri zahăr25g drojdie proaspătă3 linguri pesmet dulce300g prunefăinăun vârf de cuţit sareulei pentru prăjit Bateţi ouăle puţin şi turnaţi peste ele laptele... Citeşte