Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mar 2008 - Anul XIII, nr. 59 (3740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI şi Alma Mater infirmă participarea lor la mitingul de vineri anunţat de Spiru Haret

Marţi, 11 Martie 2008 (13:51:14)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Alma Mater infirmă participarea lor la mitingul şi marşul de vineri al sindicaliştilor afiliaţi la Spiru Haret, considerând că acest protest are "o tentă politică".
 
  Cele două federaţii din învăţământ se delimiteaza de acţiunile de protest anunţate de Federaţia "Spiru Haret", au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele FSLI, Aurel Cornea şi preşedintele Alma Mater, Răzvan Bobulescu.

"FSLI consideră că manifestaţia anunţată pentru vineri are o conotaţie politică", a spus Cornea.

El a reafirmat poziţia FSLI faţă de Pactul naţional pentru educaţie, arătând că federaţia se opune plăţii per capita în învăţământul preuniversitar.

"Plata per capita nu este bună pentru învăţământul preuniversitar, mai ales că ea a fost desfiinţată pentru cei din universitar chiar prin acest pact", a mai spus el, adăugând că, deşi nu a semnat pactul, organizaţia sindicală rămâne deschisă discuţiilor pe tema strategiilor din învăţământ.

Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret a anunţat, marţi dimineaţă, că reprezentanţii celor trei federaţii (FSLI, Spir Haret şi alma Mater) ies vineri în stradă pentru a protesta faţă de Pactul naţional pentru educaţie, pe care îl consideră "un instrument politic pentru câştigare de electorat".

Marius Nistor a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii din educaţie se vor aduna vineri, la ora 11.00, în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, unde vor picheta aproximativ 30 de minute, după care vor pleca în marş spre sediul Parlamentului.

"Tot ceea ce se întâmplă cu sistemul educaţional, constatăm cu surprindere că a devenit un simplu instrument politic pentru câştigarea de electorat, iar noi ne-am săturat de acest lucru, ne-am săturat de schimbări de directori şi de inspectori. În acest Pact naţional pentru educaţie nu se ţine cont de resursa umană, de legea salarizării, este foarte posibilă pierderea titularizării", a precizat Nistor.

Reprezentantul Spiru Haret a mai spus că urmează să declanşeze la nivel naţional un sondaj referitor la problemele actuale din sistem, iar datele acestui sondaj vor fi înaintate partidelor politice pentru ca "atunci când discută de pacte, să ţină cont de acestea".

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Spiru Haret şi Alma Mater nu au semnat, marţi, Pactul naţional pentru educaţie, apreciind că acesta enunţă doar principii generale, iar sindicaliştii nu au fost consultaţi în elaborarea lui.

Federaţiile sindicale consideră că acest pact enunţă doar principii generale, susţinute de sindicalişti de ani de zile, fără a lua în considerare unele revendicări majore ale personalului din învăţământ, ca de exemplu alocarea unui buget minim de şase la sută pentru educaţie, "în care să nu mai fie incluse veniturile proprii", finanţarea direct pe unitate de învăţământ, o lege a salarizării întregului personal din sistem, menţinerea titularizării în acest domeniu.

"Credem că semnătura noastră pe acest Pact ar căpăta o conotaţie politică pe care nu ne-o dorim şi, totodată, ar însemna asumarea unui document de natură să ne îngrădească posibilităţile de a acţiona pe viitor în interesul membrilor noştri. Ne exprimăm însă disponibilitatea de a participa la elaborarea unei strategii naţionale, care să asigure, în perioada 2008–2013, coerenţa unei reforme educaţionale în România", precizau cele trei federaţii sindicale într-un comunicat comun.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi la redactarea textului acestui pact, deşi, ca parteneri sociali, şi-au arătat interesul şi disponibilitatea pentru îmbunătăţirea procesului educaţional, fapt dovedit şi de participarea la lucrările Comisiei Prezidenţiale şi la elaborarea pachetului de legi ale educaţiei, a cărui amânare o consideră inoportună.

Pactul naţional pentru educaţie a fost semnat, luni, la Cotroceni, de către preşedintele Academiei, Ion Haiduc, precum şi de reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale, Uniunii Studenţilor din România, Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Consiliului Naţional al Elevilor, Centrului Educaţia 2000+, Parlamentului Tinerilor, AIESEC România, Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar, Federaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Asociaţiei Ad Astra, ai Asociaţiei Amare Rromentza, Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Asociaţiei Universităţilor Particulare, Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei.

După ce toţi semnatarii şi-au terminat discursurile, Băsescu a ţinut să precizeze că iniţial a fost de părere că ar trebui să fie semnat doar de reprezentanţii partidelor, dar după aceea şi-a dat seama că trebuie semnat de către toţi cei implicaţi în sistemul de învăţământ, aceasta fiind o garanţie a realizării celor prevăzute în document.

El a susţinut că este foarte posibil să apară "unii" care vor sta în afară, nesemnând pactul, şi vor critica atât documentul, cât şi strategia care va fi elaborată pe baza acestuia. Potrivit lui Băsescu, semnatarii Pactului sunt cei care-şi asumă o responsabilitate.

Băsescu a criticat faptul că în zece ani legislaţia care reglementează sistemul de educaţie a fost amendată de 28 de ori, de fiecare dată cu scopul de a se face reformă. El a ţinut însă să spună că nu va accepta "ca om care patronează acest efort de punere pe picioare a sistemului de educaţie" ca cei care nu şi-au asumat prin semnare Pactul şi, implicit, realizarea strategiei care va fi elaborată pe baza acestuia, "să stea la televizoare şi să critice".

Pactul iniţiat de preşedintele Băsescu a fost semnat în 5 aprilie, la Senat, şi de reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi liderul grupului deputaţilor minorităţilor naţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI şi Alma Mater infirmă participarea lor la mitingul de vineri anunţat de Spiru Haret.
 Vizualizări articol: 701 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI şi Alma Mater infirmă participarea lor la mitingul de vineri anunţat de Spiru Haret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe cu pesmet 24 bucăţi - 60 minute 500ml lapte3 ouă1 lămâie6 linguri zahăr25g drojdie proaspătă3 linguri pesmet dulce300g prunefăinăun vârf de cuţit sareulei pentru prăjit Bateţi ouăle puţin şi turnaţi peste ele laptele... Citeşte