Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mar 2008 - Anul XIII, nr. 59 (3740)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

E.On Gaz: Preţul gazelor trebuie să urce cu 12% la 1 aprilie şi cu 20% pe parcursul întregului an

Marţi, 11 Martie 2008 (14:13:28)

Preţul gazelor livrate populaţiei ar trebuie să crească cu 12% la 1 aprilie, ca o primă etapă dintr-un avans pentru întregul an de până la 20%, din cauza majorării cotaţiilor pe piaţa internaţională şi a scumpirii importurilor, consideră reprezentanţii.E.ON Gaz România.
  "Datorită creşterii preţului de achiziţie a gazelor naturale din import, este necesară ajustarea preţului final al gazelor naturale cu circa 12% de la 1 aprilie", se arată într-un comunicat al distribuitorului de gaze controlat de grupul german E.ON transmis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Compania susţine că ajustarea tarifelor nu va conduce la creşterea profitului, întrucât din preţul total plătit de populaţie distribuitorului îi revine doar 5% din furnizare, restul de 95% fiind reprezentat de costuri independente.

"Datorită creşterii costurilor noastre de achiziţie a gazelor naturale, ne aşteptăm la o creştere a preţului final la consumator cu până la aproximativ 15-20% pentru restul anului 2008. Prima etapă a acestei creşteri, de aproximativ 12%, este necesară de la 1 aprilie 2008. Compania noastră a informat Autortitatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) despre această necesitate", se arată în comunicat.

Dacă preţurile nu vor creşte la 1 prilie, E.ON Gaz România va consemna pierderi de 55 milioane lei în primul trimestru, se spune în comunicat.

"E.ON Gaz România nu îşi măreşte profitul în urma acestei ajustări. Dimpotrivă, deoarece ajustarea preţului final al gazelor naturale a fost amânată cu o lună şi nu a fost suficientă, ne vom confrunta cu pierderi de 55 de milioane de RON în primul trimestru al anului 2008", menţionează sursa citată.

Ultima creştere a preţului gazelor, în medie cu 8,5%, a avut loc la 1 februarie şi a fost determinată de evoluţia preţului gazelor naturale din import şi din producţia internă, precum şi de avansul tarifelor pentru înmagazinare şi distribuţie.

"Fără creşterea preţului final al gazelor nu putem să asigurăm achiziţionarea volumelor de gaze pentru clienţii noştri. Nu putem vinde clienţilor noştri gaze naturale sub preţul nostru de achiziţie", arată E.ON Gaz România.

Aproximativ 40% din gazele livrate clienţilor companiei provine din import. E.ON Gaz România estimează că preţul gazelor din import va creşte în acest an cu circa 25%.

De asemenea, compania susţine că dacă ANRE nu va aproba o nouă creştere a preţului gazelor, E.ON Gaz România fie va întâmpina dificultăţi financiare, fie va reduce importurile. În ambele situaţii, E.ON Gaz nu va putea alimenta clienţii, în special pe cei casnici.

"Aducerea companiei în dificultăţi financiare grave nu constituie o alternativă, deoarece acest lucru ar însemna pentru cei 1,3 milioane de consumatori, în principal consumatori casnici, să nu li se mai poată furniza gaze naturale. Astfel, am fi obligaţi să reducem importurile. Acest lucru ar putea duce la un deficit de gaze naturale pe piaţa din România şi la imposibilitatea de a mai asigura siguranţa în aprovizionarea cu gaze naturale", se mai spune în comunicat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului E.On Gaz: Preţul gazelor trebuie să urce cu 12% la 1 aprilie şi cu 20% pe parcursul întregului an.
 Vizualizări articol: 518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
E.On Gaz: Preţul gazelor trebuie să urce cu 12% la 1 aprilie şi cu 20% pe parcursul întregului an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Turtiţe cu pesmet 24 bucăţi - 60 minute 500ml lapte3 ouă1 lămâie6 linguri zahăr25g drojdie proaspătă3 linguri pesmet dulce300g prunefăinăun vârf de cuţit sareulei pentru prăjit Bateţi ouăle puţin şi turnaţi peste ele laptele... Citeşte