Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mar 2008 - Anul XIII, nr. 55 (3736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preţul laptelui din România nu poate absorbi creşterea costului materiei prime, potrivit Friesland

Joi, 6 Martie 2008 (13:20:24)

Preţul actual lal laptelui din România este influenţat de fluctuaţiile tarifelor la nivelul Uniunii Europene, iar piaţa autohtonă nu ar putea absorbi o eventuală creştere a costului materiei prime, potrivit conducerii producătorului de lactate Friesland Foods România.
  "Nivelul actual al preţului pe litru de lapte în România este influenţat de fluctuaţiile de preţ din Uniunea Europeană, care sunt afectate la rândul lor de situaţia la nivel global", se arată într-un comunicat al Friesland.

Poziţia producătorului vine ca răspuns la anunţul de miercuri al Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România privind organizarea, la 11 martie, a unor acţiuni de protest la poarta fabricilor de procesare, fermierii urmând să sisteze livrările de lapte către unităţile de producţie care vor refuza să majoreze preţul plătit pentru laptele colectat.

Potrivit Friesland Foods, compania plăteşte pentru laptele conform normelor UE, primit de la producători, preţuri similare nivelului din alte ţări europene, iar o eventuală creştere a costului materiei prime se va reflecta în preţul final al produslui.

"Am susţinut şi aplicat o majorare de aproximativ 30% a preţului mediu oferit pe litru de lapte-materie primă, comparativ cu preţul oferit în aceeaşi perioadă a anului trecut. Orice majorare de preţ a materiei prime se va reflecta în final în produsul finit. Credem că în momentul de faţă piaţa nu va putea absorbi o eventuală creştere a preţului materiei prime. Totodată considerăm ca oferim pentru materia primă un preţ corect, în concordanţă cu standardele sale de calitate", se mai arată în comunicatul producătorului.

Sindicatul agricultorilor Agrostar, din care face parte şi Sindicatul Crescătorilor de Taurine, a propus miercuri creşterea de la 0,8 lei la 1,5 lei a preţului pentru laptele conform cu normele UE (cu 3,5% grăsime şi 3,2% proteină) şi de la 0,5 lei la un leu pentru cel neconform (la aceiaşi parametri de grăsime şi proteină). Procesatorii nu vor însă să negocieze aceste preţuri.

"Luăm laptele la 4 lei din magazin. Până când vom accepta să umplem buzunarele acestor samsari, până când vom accepta un preţ de monopol?", a întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, liderul Agrostar, Nicolae Ştefan.

Freisland Foods a intrat pe piaţa românească în 2001, prin achiziţia firmei Nutricia Dairy and Drinks, iar în 2002 a fuzionat cu producătorii Someşana Satu Mare, Belcar Bela Deta din Timişoara şi Belcar Distribution. Compania este, de asemenea, acţionar majoritar la firmele Industrializarea Laptelui din Târgu-Mureş şi Napolact Cluj-Napoca.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul laptelui din România nu poate absorbi creşterea costului materiei prime, potrivit Friesland.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preţul laptelui din România nu poate absorbi creşterea costului materiei prime, potrivit Friesland0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Urs de mămăligă 4 porţii – 45 minute 300g mălai1 l apă200g brânză de burduf200g cârnaţi afumaţi200g smântânăsare Faceţi o mămăligă mai tare şi lăsaţi-o la răcit. Împărţiţi-o apoi în 8 bucăţi egale. ... Citeşte