Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2008 - Anul XIII, nr. 35 (3716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurostat: Nord-estul României ocupă ultimul loc în UE în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor

Marţi, 12 Februarie 2008 (16:16:01)


Nord-Estul României ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor aferent anului 2005, calculat la standardele puterii de cumpărare, valoarea indicatorului reprezentând numai 24% din media din cele 27 de state membre, potrivit Eurostat.
  Valoarea PIB-ului pe cap de locuitor în regiunea de nord-est a României era, în 2005, de numai 2.519 euro, comparativ cu media europeană de 22.400 de euro.

Dintr-un total de opt regiuni din România luate în calcul, alte cinci, respectiv sud-vestul Olteniei, sudul Munteniei, sud-estul, nord-vestul şi centrul ţării, se află printre ultimele 15 poziţii ale clasamentului realizat la nivelul UE în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor.

Toate cele 15 regiuni aflate în partea inferioară a clasamentului se află în Bulgaria, Polonia şi România.

Primele trei regiuni, în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor, sunt Londra, cu 303% din media europeană, respectiv 76.053 de euro, Marele Ducat de Luxemburg, cu 264%, şi Bruxelles, cu 241%.

Dintre cele 42 de regiuni în care PIB-ul depăşeşte 125% din media europeană, opt se află în Germania, câte cinci în Olanda şi Marea Britanie, câte patru în Italia şi Austria, câte trei în Belgia şi Spania, două în Finlanda şi câte una în Cehia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Franţa, Slovacia, Suedia şi Marele Ducat de Luxemburg.

În alte 69 de regiuni analizate, PIB-ul pe cap de locuitor se află sub 75% din media din cele 27 de state membre, iar 15 sunt din Polonia, opt din România, şapte în Cehia, câte şase în Bulgaria, Grecia şi Ungaria, cinci în Italia şi patru în Portugalia. Alte trei sunt regiuni din Franţa, respectiv Slovacia şi câte una în Germania, Spania, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania.

Eurostat precizează totuşi că în unele regiuni datele referitoare la PIB-ul pe cap de locuitor pot fi influenţate semnificativ de navetişti.

Astfel, navetiştii contribuie la creşterea producţiei la un nivel care nu ar putea fi atins de populaţia activă rezidentă în regiunea respectivă. Rezultatul este că PIB-ul pe cap de locuitor pare supraestimat în aceste regiuni şi subestimat în zone care furnizează un număr mare de navetişti.

Potrivit unui clasament realizat în 2007 de Eurostat, România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor aferent anului 2006, calculat la standardele puterii de cumpărare, valoarea indicatorului fiind de numai 38% din media celor 27 de state.

Ultimul loc al clasamentului a fost ocupat de Bulgaria, cu 37% din media UE, iar primul loc s-a plasat Luxemburg, cu un PIB pe cap de locuitor de peste două ori şi jumătate mai ridicat decât media celor 27 de state.

Datele Eurostat sunt exprimate în funcţie de standardele puterii de cumpărare, care elimină diferenţele legate de costul vieţii din statele analizate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eurostat: Nord-estul României ocupă ultimul loc în UE în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor.
 Vizualizări articol: 849 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eurostat: Nord-estul României ocupă ultimul loc în UE în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă cu fructe 8 porţii - 60 minute 500g făină3 ouă100ml ulei250ml lapte25g drojdie3 linguri zahăr2 linguri miereun vârf de cuţit sare500g fructe de sezon sau congelate Se pune făina amestecată cu  sarea într-un castron. ... Citeşte