Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2008 - Anul XIII, nr. 35 (3716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tragic

Bebeluşi morţi din cauza unor malformaţii grave

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de nou-născuţi cu malformaţii minore, grave sau incompatibile cu viaţa rămâne în continuare semnificativ.

În 2008, la Maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou au fost înregistrate deja două cazuri de malformaţii congenitale majore, care nu le-au lăsat bebeluşilor nici o şansă de supravieţuire.

Unul dintre copii, născut cu anencefalie (lipsa creierului), a murit la câteva minute după ce a fost adus pe lume, iar altul, cu o anomalie congenitală a inimii, a trăit doar câteva zile.

Anul trecut, numai la această unitate sanitară au venit pe lume 790 de copii cu diverse anomalii, 20 dintre ei decedând pe loc sau la scurt timp din cauza gravităţii defectelor din naştere.

 

Anomalii dintre cele mai diverse

Potrivit datelor înregistrate de cadrele medico-sanitare de la cea mai mare unitate sanitară suceveană, opt dintre bebeluşii cu malformaţii născuţi anul trecut au fost diagnosticaţi cu sindromul Down, o afecţiune care nu are vindecare şi în care materialul extragenetic determină anomalii de dezvoltare şi retardare mentală.

În alte câteva cazuri grave, nou-născuţii aveau hidrocefalie, malformaţie caracterizată printr-o acumulare de lichid cefalorahidian în interiorul creierului.

Anomalia este exprimată printr-o dilaţie a ventriculilor cerebrali, care duce în general la creşterea în diametru a capului copilului şi astfel la diminuarea substanţei cerebrale.

În acest context, apar fenomene de hipertensiune, iar chiar dacă operaţiile sunt posibile, succesul lor este mic, supravieţuirea depinzând de forma bolii.

În alte situaţii, bebeluşii prezentau malformaţii de cord, unele foarte grave, care au determinat decesul în primele zile de după naştere, iar altele cu şanse mai mari de supravieţuire, care se pretează unei intervenţii chirurgicale, după o anumită perioadă.

Printre anomaliile grave înregistrate, în 2007, la Maternitatea Suceava, s-au numărat şi mielomeningocelul, o malformaţie caracterizată prin lipsa unei părţi din coloana vertebrală, context în care măduva spinării nu este izolată şi, ca atare, apare riscul unei infecţii imediate, care conduce la deces. De obicei, la o astfel de afecţiune este prezentă şi o pareză a mâinilor şi picioarelor, situaţie în care şansele de supravieţuire sunt foarte mici.

Alte malformaţii au fost renale, dar cele mai multe au fost minore, localizate fie la nivelul oaselor, limbii (fren scurt) sau urechii (papilom preauricular).

 

Ecografia 4 D, un test foarte util

Dr. Dana Murariu, şefa Maternităţii de pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă, spune că anomaliile la nou-născuţi se păstrează la un nivel aproximativ egal în ultimii ani. Sursa citată arată că numărul lor ar putea scădea odată cu răspândirea ecografiei 4 D, care permite o depistare timpurie.

„În ţările vestice, datorită acestui tip de investigaţii nu se mai nasc copii cu malformaţii. În Suceava, ecografia 4 D este disponibilă, dar din păcate nici un doctor din judeţ nu are competenţă pentru morfologie fetală, iar fără asemenea specialişti nu se poate pune un diagnostic precis”, a explicat dr. Dana Murariu, adăugând că la Iaşi există doi doctori cu o astfel de competenţă.

Pentru a evita, la naştere, surprizele nefericite, medicul sucevean sfătuieşte viitoarele mămici să adopte un stil de viaţă sănătos, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie şi la obstetrician şi să ţină cont de toate recomandările acestora.

De asemenea, ea le sfătuieşte să ia acid folic pentru a preveni apariţia malformaţiilor neurologice, să aibă o alimentaţie care să conţină toţi factorii nutritivi posibili, să citească cât mai multe materiale informative despre sarcină şi bebeluş, să-şi facă toate investigaţiile indicate de doctori, eventual un triplu test pentru diagnosticarea sindromului Down şi o ecografie 4 D.

Din păcate, în Suceava, multe femei neglijează analizele obligatorii în lunile de sarcină. Fiindcă viitoarele mămici nu pun mare preţ pe vizita la medic şi situaţiile în care sunt aduşi pe lume copii cu malformaţii sunt frecvente.

„Multe gravide nu acordă deloc importanţă analizelor, nu ştiu nici măcar ce grupă sanguină sau ce RH au. Toate femeile, dar în special cele după 35 de ani, ar trebui să-şi facă în primul trimestru de sarcină un triplu test pentru depistarea sindromului Down, cea mai frecventă boală genetică, care se caracterizează prin faptul că toţi copiii seamănă între ei ca fraţii, având o faţă tipic asiatică. Unii dintre bebeluşi se nasc, în afara unui retard mintal destul de accentuat pe care îl presupune această afecţiune, şi cu malformaţii de cord. Prea puţine gravide apelează la respectiva investigaţie deoarece costă, dar ea este foarte utilă”, a punctat dr. Dana Murariu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bebeluşi morţi din cauza unor malformaţii grave.
 Vizualizări articol: 1869 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.44/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 9 voturi
Bebeluşi morţi din cauza unor malformaţii grave4.459

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ce ma fac....... trimis de
(12 feb 2008, 15:41:25
parca aparatul de la dr Puscasu e 4 cu d si atunci nu l foloseste nimeni? sau ce face dr. pricop e pacaleala si mi ia bani degeaba? cine ma poate lamuri?
1.1  RE: Ce ma fac....... trimis de
(12 feb 2008, 18:00:33
AI FOST SI TU LA bethezda??? MARE PROSTIE AI FACUT.DEGEABA AU APARATE DACA NU AU SPECIALISTI.CU ASTA CRED CA AM PUNCTAT TOT.NU VREAU SA INTRU IN DETALII.ORICUM NU MAI MERG NICIODATA LA EI ....ORICATE APARATE PERFORMANTE AR AVEA

2.   Despre spitale trimis de
(12 feb 2008, 19:13:16
de ce nu e bine la bethezda?sant curioasa acolo intentionam sa merg si eu .
3.   BETHESDA trimis de
(12 feb 2008, 19:17:10
SERVICII SLABE...BANI MULTI...EU NU-S DE ACORD CU ACEASTA CLINICA PARTICULARA...
4.   Sefa maternitatii trimis de
(12 feb 2008, 21:24:32
mai cristina tu esti cam proastra daca nu stii cine e seful maternitatii ??sorry
4.1  RE: Sefa maternitatii trimis de
(12 feb 2008, 22:04:39
iar tu mai pacala nu degeaba te-ai numit asa daca nu poti face diferenta intre maternitate si sectia de obstetrica ginecologie
5.   Pt.gravida trimis de
(13 feb 2008, 00:11:16
ce sa faci???????sa te rogi ca tu si bebelusul tau sa fiti sanatosi.
6.   Coruptia trimis de
(13 feb 2008, 19:21:19
TREBURILE ASTEA SE INTAMPLA NUMAI IN ROMANIA SI ZIC ASTA PT K EU LOCUIESC DE 2ANI IN ITALIA SI AM PRIETENE CARE AU FOST INSARCINATE SI AU NASCUT COPII SANATOSI DATORITA MEDICILOR COMPETENTI SI A SISTEMULUI DE AICI.PT K ORICE FEMEI INSARCINATA CARE SE AFLA AICI,NU CONTEAZA DACA E ITALIANCA SAU NU,TOATE SUNT TRATATE LA FEL.ELE BENEFICIAZA DE ANALIZE LUNAR GRATUITE,DE CONSULTATII GRATUITE SI DE TOATE TESTELE NECESARE PT COPIL SI MAMA,SA NU MAI PRECIZEZ K LA SPITAL NU-TI CERE NIMENI BANI PT NASTERE,PT MINUNATUL FAPT K ADUCI UN SUFLET NOU PE LUME.RUSINEEEEEEE PT TOTI MEDICI CORUPTI,IN SPECIAL PT CEI DIN ROMANIA CARE NU STIU SA FACA ALTCEVA DECAT SA-SI UMPLE BUZUNARELE CU BANI DE LA SARACI OAMENI BOLNAVI,NU LE PASA DE VIATA PACIENTILOR DACA NU PRIMESC BANI SI SPUN TOATE ASTEA PT K AM FOST IN CAUZA!OARE CAT O SA MAI CONTINUIE ASA CU NESIMTIREA ASTA K TOTI SUNTEM SATULI DE SISTEMUL NOSTRU ROMANESC SI DE NEREGULILE DIN TARA.INCA O DATA SPUN RUSINE MEDICILOR CORUPTI!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă cu fructe 8 porţii - 60 minute 500g făină3 ouă100ml ulei250ml lapte25g drojdie3 linguri zahăr2 linguri miereun vârf de cuţit sare500g fructe de sezon sau congelate Se pune făina amestecată cu  sarea într-un castron. ... Citeşte