Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2008 - Anul XIII, nr. 35 (3716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contrabandistul în uniformă

Cum a ajuns poliţistul de frontieră, capul reţelei de contrabandă cu ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre capii reţelei de contrabandişti de ţigări, formată din nu mai puţin de 23 de indivizi, toţi trimişi în judecată la sfârşitul săptămânii trecute, era, susţin procurorii anchetatori, chiar poliţistul de frontieră Petru Marocico, de 38 de ani, zis „Zaridon”, din comuna Ulma, unul dintre inculpaţi.

Anchetatorii povestesc în rechizitoriul înaintat instanţelor de judecată cum a ajuns Marocico, din poliţist de frontieră, contrabandist.

„Zaridon” era agent de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava - Sectorul Poliţiei de Frontieră Vicov.

În perioada septembrie –decembrie 2007, Petru Marocico a executat diverse misiuni de supraveghere în zona frontierei, printre atribuţiile sale de serviciu fiind şi obligaţia de a descoperi, urmări şi reţine persoanele care încalcă legea în zona de frontieră.

Omul legii a ajuns de partea celor pe care trebuia să-i prindă, după ce unii dintre aceştia (inculpaţii Marian Constantin Omania şi Petru Boiciuc), consăteni de-ai săi, i-au povestit ce profituri uriaşe se pot scoate de pe urma acestei afaceri ilegale.

Petru Marocico, spun procurorii, a făcut mai multe deplasări în Ucraina, unde, cunoscând limba ucraineană, a intrat în legătură cu doi cetăţeni (Vitaly Tsaryk şi Valery Vuchrinchuk –primul trimis şi el în judecată în lotul celor 23), împreună cu care, începând din anul 2006, a stabilit să pună bazele unei afaceri prospere cu ţigări de contrabandă.

 

Căuta complici în rândul colegilor de muncă

Pentru a putea introduce în ţară ţigări cu timbru ucrainean, Marocico avea nevoie în primul rând de complicitatea unor colegi de-ai săi, dar şi a cel puţin unui vameş.

În acest sens, susţin procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Suceava, „Zaridon” l-a cooptat în afacere pe Viorel Dragoş Gâză, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Dorneşti.

Acesta din urmă i-a convins ulterior să facă parte din gruparea infracţională, se arată în rechizitoriul procurorilor, şi pe poliţişti de frontieră cu care lucra în tură, Alexandru Ursan şi Adrian Tipa. Misiunea lor era aceea de a închide ochii şi de a permite intrarea în ţară a ţigărilor de contrabandă.

Întrucât aveau nevoie de o persoană care să se ocupe de distribuirea şi comercializarea cantităţilor de ţigări aduse din Ucraina, începând cu luna septembrie 2007, membrii grupării l-au cooptat alături de ei şi pe George Tărâţă, zis „Cuşu”, din comuna Vicovu de Jos, individ care avea numeroase conexiuni cu piaţa neagră de comercializare a ţigărilor.

Anchetatorii susţin că Marocico era omul de legătură cu membrii ucraineni ai grupării, care îi intermediau practic tranzacţiile cu ţigări de cealaltă parte a frontierei de stat.

„Din probatoriul administrat în cauză, rezultă fără dubiu că inculpatul Marocico îşi punea la dispoziţie temporar anexele locuinţei proprii (n.r.-situată la aproximativ 100 de metri de PTF Ulma), pentru ascunderea transporturilor ilicite de ţigări efectuate de ceilalţi membri ai grupării”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.

 

Microbuze pline cu ţigări de contrabandă treceau fără probleme prin vamă

Dacă la început gruparea introducea în ţară cantităţi relativ mici de ţigări (între 2000 şi 6000 de pachete), Marocico şi ai lui au hotărât să aducă cantităţi mult mai mari la un singur transport.

Poliţistul reuşea să facă în aşa fel încât microbuze pline ochi cu ţigări treceau neobservate de poliţiştii de frontieră şi vameşii de ambele părţi ale frontierei.

Unul dintre transporturile exemplu oferite de anchetatori este cel din data de 30 octombrie 2007, atunci când un microbuz încărcat cu 250 de cartuşe de ţigări Ronson (125.000 de pachete) a trecut din Ucraina în România fără a fi supus controlului şi fără a fi înregistrat în evidenţele autorităţilor române şi ucrainene.

În ziua respectivă, precizează anchetatorii, pe tură erau de serviciu vameşul Gâză şi poliţistul de frontieră Ursan. La acel transport de ţigări, precizează anchetatorii, Marocico a asigurat paza traseului, împreună cu inculpatul Petru Boiciuc.

Membrii grupării, mai spun anchetatorii, şi-au luat măsuri suplimentare de siguranţă, schimbându-şi de mai multe ori telefoanele mobile şi cartelele telefonice.

La data de 15 decembrie 2007, au fost prinşi în flagrant în urma unei ample acţiuni coordonate de Serviciul Teritorial Suceava al DIICOT.

 

Bani cu lopata, din salariul de poliţist de frontieră

Procurorii DIICOT Suceava spun că Petru Marocico a cheltuit în cursul anilor 2006-2007 sume considerabile de bani, cu mult peste veniturile legale realizate din salariile de angajat al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră.

Printre cheltuielile enorme făcute de Marocico, arată anchetatorii, se numără şi achiziţionarea, în luna noiembrie a anului trecut, a unui autoturism de teren, marca Hyundai Santa Fe, pentru care a plătit 27.000 de euro.

Procurorii susţin că sumele mari de bani pe care le învârtea poliţistul de frontieră proveneau din activităţile sale ilicite de introducere în ţară de ţigări de provenienţă ucraineană.

În cursul cercetărilor, Petru Marocico a refuzat să dea vreo declaraţie în faţa anchetatorilor. El a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu în formă calificată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a ajuns poliţistul de frontieră, capul reţelei de contrabandă cu ţigări.
 Vizualizări articol: 5244 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 9 voturi
Cum a ajuns poliţistul de frontieră, capul reţelei de contrabandă cu ţigări3.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PESTII MARI SUNT LA FUND... trimis de
(12 feb 2008, 12:16:33
POLITIA DE FRONTIERA , NU ARE "INTERNE ",NU SUPRAVEGEAZA NIMENI CPMPORTAMENTUL, ANTURAJUL ,CHELTUIELILE ANGAJATILOR. NU SE FAC ANUAL APRECIERI ASUPRA OFITERILOR ? SEFUL LUI CE SPUNE ? CE MASINA ARE, SEFUL ? MERITA O ANALIZA ASUPRA COLEGILOR SI SEFILOR DIN ZONA :VENITURI LEGALE SI PROSPERITATEA LOR ; MASINI , CASUTE , AMANTE, CHIOLHANURI ...
2.   Pt. ziaristi si procuror trimis de
(12 feb 2008, 13:43:46
Mai imformativa despre cine a constituit acest grup eu nu cred ca acest politist de frontiera, exagerati si nu sunteti bine imformati.
3.   Politia rurala trimis de
(12 feb 2008, 13:54:45
Se zvoneste ca au fost zburati din post toti politistii din localitate, unii chiar cu posibilitate de urmarire penala ... de ce oare ???????? Daca stie cineva, sa posteze aici amanunte !
4.   Grad da general trimis de
(12 feb 2008, 14:08:15
domnu ROBU,acesti militari intradevar merita o avansare in grad si ceva functi in ranguriile superioare ale stafului........,co noile fonduri structurale care vor veni,acesti militari ar putea aduce o FABRICA chiar la ULMA sau BRODINA.......ce ziceti domnilor.
5.   E de belea trimis de
(12 feb 2008, 14:23:51
Am auzit si eu ceva zvonuri despre baietii buni care au fost zburati pe alte posturi decat cele din mun. Probabil au inceput sa apara dosare penale pe banda rulanta si au oarecare morcovel baietii. Las chiar daca traim intr o tara condusa de .... Dzeu vede si incet incet mai pune cate unu din asta la punct.
6.   Politia rurala trimis de
(12 feb 2008, 14:42:48
cred ca nu trebuie sa generalizati.
7.   Dar politistii ucraineni? trimis de
(12 feb 2008, 15:39:56
Microbuzele cu tigari treceau si prin vama ucraineana...ce au patit politistii si vamesii ucraineni de la punctul respectiv de trecere a frontierei? stie cineva?
7.1  RE: Dar politistii ucraineni? trimis de
(12 feb 2008, 16:30:28
tu esti normal ce sa se intample cu ei bine merci mai departe nu are cine sa se atinga de ei
8.   Anonim trimis de
(12 feb 2008, 15:57:45
ce mai conteaza un jeep la atatia bani manipulati
8.1  RE: Anonim trimis de
(12 feb 2008, 16:24:02
se vorbeste ca unii dintre ei au rasuflat usurat ca e vorba doar de treaba aia....ce se intampla cu celelalte fapte pe care le-au facut???
9.   Pestele cel mare trimis de
(12 feb 2008, 16:30:06
gata s-a gasit vinovatul??cel mai corupt politist a fost prins ??dar ce-i mai tineri au inceput cu dreptul cariira dar macar si-au scos banii datii l-a angajare.ceilati angajati c-a politisti din viata civila cand i-si vor recupera investitia .vor mai fii si alte cazuri ulma ??pe curand ....
10.   Ati inchis editia trimis de
(12 feb 2008, 16:32:15
ati inchis editia inainte sa stiti ca aseara au mai fost activitate in dosarul asta au mai eliberat din ei nu ati stiut nimik?
11.   Epilog trimis de
(12 feb 2008, 16:37:49
V-am spus ca zaridon e un mare om.Bravo lui .
11.1  RE: Epilog trimis de
(12 feb 2008, 17:21:17
sa traesti dom vice
11.2  RE: Epilog trimis de
(12 feb 2008, 18:50:00
Si la mai mare
12.   Pentru xyz trimis de
(12 feb 2008, 16:51:00
am dori detali mai largi cu comentariul facut acum doua zile in legatura cu politia rurala.Astept amanunte.
13.   Calicilor trimis de
(12 feb 2008, 17:24:04
Va roade curva de inima, parca nu voi sante-ti cei care ne plange-ti pe la porti si pe la telefoane cand aveti de trecut ceva,cine va baga mana in buzunar???,saracilor,cum pika un coleg repede va grabiti sa jucati pe sangele lui,sa vad un jegos dintre voi vine si aduce la un "brother"un cartus de tigari la arest,stiti numai sa va aduna-ti sa-i latra-ti haita de sacali ce sante-ti.Cand vede-ti masina trecuta de PTF striga-ti saru'mana boieru iar acum ,rupe-ti hoitul,javre cinstite,muriti de oftica asta este,scoate-ti banii de pe vaca sa prinde-ti un post si voi in vama sau politia de frontiera.Si sa va toarne in cateva luni sau un an,jegosi ce sante-ti.Scuza-ti limbajul nepotrivit unui bugetar,dar toti santem oameni!

13.1  RE: Calicilor trimis de
(12 feb 2008, 17:51:32
mai ai de invatat putina gramatica............, dar in rest tot ce spui e ok.

mai citesc si eu alte articole cu primari, parlamentari.........., etc, dar niciunul dintre ei nu e atat de comentat si atat de judecat.

parca politistii ar fi cei mai mari criminali, nu puteti respira din cauza lor........???????? ce naiba??? lasati-i sa traiasca!! peste tot sunt si oi negre.......

mi-e greata de comentariile astea rautacioase. nu stiti altceva decat sa aruncati cu noroi in oameni fara sa stiti macar despre ce e vorba intr-adevar.........
14.   Politia de front... trimis de
(12 feb 2008, 19:27:15
am fost in zona aceea dupa lemn.am fost oprit pe drum de politisti de frontiera.doar transportam produse de contrabanda. am vazut intr-un bar un anunt ce l-am vazut pe acest site."tutunul dauneaza grav libertatii".as intreba acel politist de frontiera ,nu a avut loc in societatea civila? probabil si ce-si mai plange de mila ,ce grea meserie,ce grea scoala la Oradea.Ha,ha,ha sa stii ca acolo ti-e locul pe drum cu ochii dupa masini de botosani,ha,ha,ha. de asta va plateste statul,sa nu vedeti cum se descurca altii,cum se fac banii.faci umbra pamantului degeaba.multumeste lui d-zeu ca a avut tat-tu un vitel sa fii vedeta-n sat si l-a dat unde trebuie,ca altfel si acum il ingrijeai sa-l dai la abator la Rachiti. Ha,ha,ha ...dauneaza grav libertatii.... traiasca justitia
15.   SE FACE ORDINE. trimis de
(12 feb 2008, 20:05:09
ASA SA FIE.ORICUM CE VA DOARE,,,,FIECARE ARE DREPTURI �N FATA LEGII.LEGEA SA SE PRONUNTE...DAR PE RECHINII DIN GUVERN,,CINE P,,,A MEA TI PRINDE?ASA CA CIOCUL MIC SI JOC DE GLEZNEEEEE.SUNT LUCRURI MAI IMPORTANTE DEC[T FRAIERUL CU CONTRABANDA,,,,,,TARA ARDE SI VOI VA PIEPTANATIIIIII,,,UNDE?
16.   Prosty sunt oameni trimis de
(12 feb 2008, 21:07:22
cu acest articol nu am nimic dar in legatura cu desenu cu rromi vreu spunca se scrie RROMI PROSTYLOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

17.   De ce trimis de
(12 feb 2008, 21:33:45
de obicei scriu sub alt nick dar de data asta nu o s-o fac, o intrebare la DIICOT daca tot sunt asa ciumegi de ce d-l patraucean(de la pol.de frontiera) de la straja ia tigari ziua mare in drum fara sa faca acte de retinerea bunurilor umbla de turbat de cand a revenit in zona DE CE
18.   Pt.123 trimis de
(12 feb 2008, 23:57:44
cine din politia rurala te intereseaza?
18.1  RE: Pt.123 trimis de
(13 feb 2008, 09:53:11
cel cu masina albastra
19.   Politia trimis de
(13 feb 2008, 08:05:07
Stie cineva unde a disparut marele, arogantul, etc... subofiter din politia rurala Curcan de la Ulma???
19.1  RE: Politia trimis de
(13 feb 2008, 09:56:16
si curcan urmeaza sa se pensioneze cu capu adica cu fundu adica, e tot aceiasi
20.   Curcan trimis de
(13 feb 2008, 09:29:00
Smecherul de curcan este ,,deportat"in Arbore iar Ivanov s-a pensionat pe caz de boala,curios nu?

21.   La moda,, trimis de
(13 feb 2008, 10:17:21
asa se intampla mai mereu cat a mers furtul hotia inselaciunea ,,,acest aspect este pe tapet .Atata timp cat nu a fost prins nu a mers la medic nu a fost bolnav ??Cand cade in capcana imediat ,sant bolnavi sant nebuni etc,la noi nu este lege si.,,,,,,,de aceea am ajuns unde am ajuns
22.   Contrabandistule trimis de
(13 feb 2008, 11:03:15
Tu cel care afirmi de Patraucean,aceste lucruri,te astept maine la sectorul pol de fr Vicov sa dai date concrete,asa la dat vrabite de pe gard oricine poate,esti un contrabandist frustrat si o sa-ti vina randul,parca te vad maine,poimaine cu o coala a4,dand declarati:"am gasit tigarile langa drum si le-am luat sa le predau pol de fr,si tocmai acum m-ati prins cand le duceam".Esti o jigodie Stiglet sau olaru te numesti,pus de Stiglet (un nesimtit)
23.   Se face ordine trimis de
(13 feb 2008, 11:07:25
In sfarsit, s-a inceput prinderea contrabandistilor din zona Vicov-Ulma ! Felicitari politistilor de frontiera care au actionat pentru descoperirea colegilor lor,,murdariti" !

Acesta este un inceput ! Mai aveti de lucru Domnilor !

24.   Pitigoi trimis de
(13 feb 2008, 17:48:00
ba pe la vicov e boul ala de patraucean care face legea o jigodie domnule ce mai ei era de asteptat da la parnaie nu o sa mearga baetii ca au cascaval era normal sai tina doua luni si acu lipsa de probe fratioare
25.   .. trimis de
(14 feb 2008, 17:29:10
zaridon era o piesa importanta in acest sistem al contrabandistilor, dar nu el era seful, sunt alti mafioti cu mercedesuri negre care-si fac veacul prin nisipitu si ulma.si daca astia scapa ca au bani imaginati-va cum vor sta lucrurile de acum incolo. mai mult tupeu si mai multe transporturi ca cerere va fi tot timpul

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă cu fructe 8 porţii - 60 minute 500g făină3 ouă100ml ulei250ml lapte25g drojdie3 linguri zahăr2 linguri miereun vârf de cuţit sare500g fructe de sezon sau congelate Se pune făina amestecată cu  sarea într-un castron. ... Citeşte