Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatul a aprobat reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază

Miercuri, 6 Februarie 2008 (13:21:39)

Senatorii au adoptat, miercuri, o iniţiativă legislativă prin care au redus la 5% taxa pe valoarea adăugată (TVA) la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr.
  Iniţiativa legislativă - propusă de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă şi Şter Sever – a fost adoptată cu 44 voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri şi modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal.

Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane şi elicoptere de uz privat şi pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.

De asemnea, potrivit legii adoptate de senatori, compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de bază se va face şi prin creşterea accizelor la ţigarete, tutun de fumat destinat rulării în ţigarete, confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât de uz militar.

Adoptând un amendament al Comisiei de buget-finanţe, senatorii au stabilit că operaţiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse de 5% şi respectiv 9% vor fi impozitate cu 19%.

În cazul cotei reduse de 9%, Codul Fiscal prevede că această cotă este aplicabilă serviciilor privind accesul în muzee, grădini zoologice, botanice, monumente, cinematografe, expoziţii, evenimente culturale, serviciilor privind livrarea de proteze, de medicamente, cazarea în sectorul hotelier.

De asemenea, potrivit proiectului de lege, care are caracter ordinar, plafonul neimpozabil pentru veniturile din pensii va fi stabilit la 1.500 lei.

Reprezentantul iniţiatorilor, senatorul PSD Ilie Sârbu, a motivat propunerea de creştere a nivelului pensiei neimpozabile şi reducerea TVA la alimentele de bază prin faptul că, în prezent, se înregistrează o creştere galopantă a preţurilor la alimente şi, în general, a pieţei româneşti.

El a subliniat că Directiva 6 a Uniunii Europene permite două sau chiar trei cote reduse de TVA, care să nu fie mai mici de 5%.

Potrivit acestuia, în baza unei directive a UE, în unele state europene se aplică o taxă pe valoarea adăugată cuprinsă între 0 şi 5% pentru unele alimente, Sârbu menţionând în acest sens Italia, Irlanda, Spania, Cehia, Lituania şi Polonia.

Social-democratul a calificat iniţiativa legislativă drept "rezonabilă" şi a făcut apel la colegii săi senatori să voteze în favoarea acestui act normativ "cu gândul la cei mulţi, care, atunci când se duc la piaţă, îşi numără fiecare leu".

Iniţiativa legislativă a fost avizată favorabil de Comisia pentru buget-finanţe, reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Cătălin Doica, prezent la dezbateri, pronunţându-se, însă, împotriva adoptării actului normativ.

Secretarul de stat a arătat că impactul bugetar al unei astfel de măsuri ar fi insuportabil pentru bugetul de stat, "cel puţin în acest moment", respectiv 2.000 de miliarde de lei vechi (200 milioane RON).

Totodată, el a criticat creşterea accizării pentru motoarele de iahturi, în condiţiile în care România este singura ţară din UE care accizează astfel de echipamente.

Reprezentantul Guvernului a atenţionat că, în privinţa majorării accizei la tutun şi la produse din tutun, există un calendar negociat şi adoptat împreună cu Comisia Europeană, care, în condiţiile adoptării acestui proiect de lege, nu ar mai fi respectat.

El a mai explicat că unele ţări îşi permit să adopte o cotă relaxată de TVA pentru anumite produse, în condiţiile în care cota standard a acestei taxe este mai mare decât în România.

În cadrul dezbaterilor, senatorii PSD şi PRM au anunţat că vor vota în favoarea proiectului de lege, iar senatorul PDL Radu Berceanu a precizat că democrat-liberalii se vor abţine la vot.

Senatul a adoptat această iniţiativă legislativă în calitate de primă Cameră sesizată. Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatul a aprobat reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază .
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Senatul a aprobat reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei