Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Premierul şi Guvernul, vinovaţi de rezultatele din raportul Comisiei Europene pe justiţie

Miercuri, 6 Februarie 2008 (19:37:46)


Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi Cabinetul pe care îl conduce sunt responsabili de rezultatele din raportul intermediar al CE, "pentru că se fac vinovaţi de compromiterea luptei anticorupţie", consideră liderul PDL Emil Boc.
  El afirmă, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, că declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu, "potrivit căruia Guvernul nu are pârghii în privinţa luptei anticorupţie", demonstrează incapacitatea premierului şi a Cabinetului acestuia de a gestiona reforma în justiţie.

"Primul-ministru şi Guvernul său sunt vinovaţi de rezultatele consemnate în raportul intermediar al Comisiei Europene pentru că se fac vinovaţi de compromiterea luptei anticorupţie. Primul-ministru şi guvernul său au emis ordonanţa de urgenţă prin care au desfiinţat comisia prezidenţială ce aviza urmărirea penală a miniştrilor, ordonanţă declarată neconstituţională de instituţia supremă în domeniul constituţional. Primul-ministru şi guvernul său au făcut şi continuă să facă tot ce este posibil pentru a bloca accesul justiţiei la miniştri şi foşti miniştri", scrie Boc.

Potrivit lui Boc, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, s-a făcut cunoscut prin intenţiile de desfiinţare a DNA şi prin propunerile de revocare a procurorilor ce anchetau demnitari.

"Aşadar, a nega responsabilitatea Guvernului în ce priveşte raportul Comisiei Europene este o jignire la adresa opiniei publice din România şi la adresa partenerilor noştri europeni. Primul-ministru şi guvernul său trebuie să-şi asume rezultatele în domeniul justiţiei situate mult sub aşteptările Comisiei Europene", mai susţine Boc.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că Guvernul nu dispune de resorturile necesare să acţioneze pentru rezolvarea problemelor semnalate în raportul Comisiei Europene, neavând, de exemplu, "pârghii" pentru accelerarea procesului de operaţionalizare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Noi am făcut tot ceea ce a fost nevoie pentru ca Agenţia să poată deveni operativă: am asigurat dotările şi spaţiul, fondurile necesare", a spus Tăriceanu.

În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, premierul consideră că soluţionarea acestei probleme este de resortul justiţiei, aceasta fiind independentă.

Raportul CE pe tema justiţiei din România concluzionează că "există întârzieri în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unei strategii coerente de recrutare în sistemul judiciar, înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi în elaborarea unei strategii globale şi punerea în aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel local".

Raportul CE menţionează că în mai 2007 a fost aprobat cadrul legislativ privind Agenţia Naţională de Integritate.

"Cu toate acestea, ANI nu este încă operaţională. Doar vicepreşedintele a fost ales. Au fost demarate activităţi pregătitoare, selecţia personalului, procedurile de achiziţii publice pentru infrastructură, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget şi definirea organigramei", se precizează în document.

Documentul mai relevă că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a trimis în judecată, în şase luni, 148 de persoane, acuzate în 64 de dosare, iar în cazuri separate fiind achitaţi zece inculpaţi şi subliniază faptul că pe baza progreselor înregistrate până în prezent, procurorii trebuie să continue realizarea de "anchete profesionale şi imparţiale în cazul sesizărilor de corupţie la nivel înalt".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Premierul şi Guvernul, vinovaţi de rezultatele din raportul Comisiei Europene pe justiţie .
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Premierul şi Guvernul, vinovaţi de rezultatele din raportul Comisiei Europene pe justiţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei