Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian susţine că a devenit o modă abordarea României dintr-o perspectivă negativă

Miercuri, 6 Februarie 2008 (19:35:23)


Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, miercuri, că a devenit o modă abordarea României dintr-o perspectivă negativă şi că nu împărtăşeşte punctul de vedere al agenţiei de evaluare financiară Moody's şi nici scepticismul agenţiei Fitch, invitându-le să "mai mediteze".
  Agenţia de evaluare financiară Moody's susţine într-un raport că unele state din Europa, precum Bulgaria, România, Estonia, Letonia şi Lituania, s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, dacă deprecierea dolarului va continua, din cauza scăderii competitivităţii.

"Nu împărtăşesc acest punct de vedere şi nici scepticismul Fitch. România nu este dependentă de dolar. (...) Se manifestă fenomenul de euroizare. Îi rugăm să mai mediteze. Am observat că a devenit o modă la nivel internaţional de a aborda România dintr-o perspectivă negativă. Ori, România a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din UE şi cel mai mare ritm al investiţiilor", a afirmat Vosganian într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

Referindu-se la deficitul bugetar, Vosganian a precizat că nu este planificat un nivel de peste 3% prin legea aprobată de Parlament şi nici nu există vreo intenţie de rectificare bugetară pentru depăşirea acestui nivel.

Potrivit Moody's, continuarea deprecierii monedei americane va reduce pentru mai multe state valoarea datoriilor, exprimată în dolari, dar ar putea afecta competitivitatea şi ar majora rata inflaţiei în statele ale căror monede sunt dependente de moneda americană, şi valoarea rezervelor valutare.

Dolarul s-a depreciat cu 22% în ultimii şase ani, potrivit indicelui Rezervei Federale americane, bazat pe schimburile comerciale, în contextul presiunilor exercitate de deficitul mare de cont curent al SUA, al diversificării monedelor în care băncile naţionale realizează rezerve şi creşterii solide a economiei globale, care a determinat investitorii să se orienteze spre alte pieţe în afara Statelor Unite.

Fitch apreciază angajamentul Guvernului de a menţine un control ferm asupra cheltuielilor publice şi majorărilor salariale, însă agenţia de evaluare financiară rămâne sceptică asupra capacităţii Executivului de a îndeplini acest obiectiv.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, săptămâna trecută, perspectiva calificativului României, de la "stabil" la "negativ", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind temerile legate de mărimea deficitului de cont curent, care ar putea determina o încetinire semnificativă a avansului economiei. Estimările Fitch privind deficitul de cont curent din România din 2007 sunt de 14%.

Calificativul acordat României pentru datoriile pe termen lung în valută este de "BBB".

Guvernul şi BNR au discutat, marţi, despre coordonarea politicilor economice care ar reduce rata inflaţiei.

BNR a stabilit, pentru acest an, o ţintă de inflaţie de 3,8%, plus/minus un punct procentual. În 2007, obiectivul a fost o creştere a preţurilor cu 4%, însă inflaţia s-a oprit la finele anului la 6,57%, unul dintre determinanţi fiind creşterea preţurilor la alimente.

Ţinta de deficit pentru acest an a fost stabilită la 2,7% din PIB.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian susţine că a devenit o modă abordarea României dintr-o perspectivă negativă .
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian susţine că a devenit o modă abordarea României dintr-o perspectivă negativă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei