Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2008 - Anul XIII, nr. 17 (3698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un număr de 20 companii sunt interesate să concesioneze zăcăminte de petrol şi gaze în România

Marţi, 22 Ianuarie 2008 (15:49:45)

Un număr de 20 de companii româneşti şi străine şi-au arătat interesul să concesioneze 35 de perimetre de petrol şi gaze naturale scoase la licitaţie de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
  ANRM aşteaptă până la 24 ianuarie oferte din partea companiilor interesate de explorarea, dezvoltarea şi exploatarea de ţiţei şi gaze naturale pentru nouă câmpuri, şi până la 21 februarie oferte pentru concesionarea a 26 de perimetre petroliere pentru activitatea de exploatare, terenuri la care au renunţat Petrom şi Romgaz.

"Pentru concesionarea celor nouă perimetre s-au arătat interesate şapte firme, respectiv RAG (Germania), Blackstairs Energy (Marea Britanie), Solaris (Egipt), Eagle Bay (Australia), Petrobaltic (Polonia), Falcon Oil&Gas (SUA) şi Romgaz", a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al ANRM Gicu Boroşi.

El a adăugat că, până în prezent, 13 firme au solicitat date privind concesionarea celorlalte 26 de câmpuri petroliere.

Firmele care au achiziţionat caietele de sarcini sunt Toreador Resources şi Amromco din SUA, Sterling (Canada), Northsen Energy, Zeta, Valhalla Oil&Gas şi Celtic Energy din Marea Britanie, Transbalkan (Bulgaria), Thetys (Suedia), Eagle Bay, Grupul Industrial Român, Aurelian Oil&Gas şi Expert Petroleum din România.

"Cele 26 de zăcăminte la care au renunţat Petrom şi Romgaz sunt marginale, ele pot fi economic rentabile pentru micii operatori, dar să nu se aştepte nimeni să aibă rezultate senzaţionale", a menţionat Boroşi.

Perimetrele de explorare, dezvoltare şi exploatare de ţiţei şi gaze sunt situate în zonele Botoşani, Iaşi, Dorohoi, Hârlău, Prut, Siret, Huşi, Anina şi vestul ţării, iar cele de exploatare sunt localizate, în principal, în sudul şi nord-vestul ţării.

Totodată, Boroşi a menţionat că până la finele anului ANRM va anunţa o nouă rundă privind concesionarea unor câmpuri petroliere.

"Cred că în toamna acestui an vom lansa o nouă licitaţie pentru concesionarea a circa 12 perimetre de ţiţei şi gaze la care au renunţat companiile Petrom şi Romgaz, iar înainte de finele anului şi la începutul anului viitor vom anunţa două licitaţii pentru explorarea, dezvoltarea şi explorarea unor noi zăcăminte", a spus oficialul ANRM.

Cele 35 de câmpuri petroliere fac parte din a opta rundă de perimetre concesionate de stat în ultimii 15 ani. Primele zone au fost oferite spre închiriere încă din 1990 către firme precum Shell, Amoco şi Enterprise. În 1996, după promulgarea Legii petrolului, ANRM a acordat companiilor româneşti Petrom şi Romgaz drept de administrare pentru 19, respectiv 14 perimetre în care îşi desfăşurau deja activitatea.

În primele cinci runde de licitaţie au fost încheiate mai multe acorduri de concesiune cu firmele Hemco-Redeco, Forest Oil, Sterling Resources, Ramco, Europa Oil & Gas, Millennium, Forest Oil, Regal, Rompetrol, Romgaz, Toreador Resources şi un consorţiu condus de compania Tullow Oil.

La ultimele două licitaţii organizate de ANRM au fost oferite pentru concesionare şi unele perimetre de exploatare situate în zăcăminte la care au renunţat companiile Petrom şi Romgaz, cele mai multe fiind adjudecate de firmele Amromco, Algoritm şi Transion Oil & Gaz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un număr de 20 companii sunt interesate să concesioneze zăcăminte de petrol şi gaze în România.
 Vizualizări articol: 676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un număr de 20 companii sunt interesate să concesioneze zăcăminte de petrol şi gaze în România5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ştrudel cu ciuperci de pădure 4 porţii - 40 minute 500g foi de plăcintă2 linguri unt1 ceapă1 că]el de usturoi250g ciuperci de pădure75ml vin alb sec100g telemea desărată1 lingură pătrunjel verde tocat1 lingură mărar verde tocat1 lingură cozi de ceapă verde tocatesare, piper ... Citeşte