Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2008 - Anul XIII, nr. 17 (3698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BCR: Un curs de schimb de 4 lei/euro ar conduce la creşterea inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale

Marţi, 22 Ianuarie 2008 (17:00:20)

Creşterea cursului la nivelul de 4 lei/euro ar determina majorarea ratei inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale, scenariu puţin probabil, însă, pentru acest an, consideră economistul şef al BCR, Lucian Anghel, care estimează o rată de schimb de 3,5 lei/euro la sfârşitul lui 2008.
  "Cursul de schimb este principalul inamic al atingerii ţintei inflaţiei, iar creşterea acestuia până la nivelul de 4 lei pe euro ar determina, pe termen scurt, majorarea ratei cu 3-4 puncte procentuale", a declarat economistului şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, într-o conferinţă de presă.

Inflaţia de la finele anului 2007 a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul ţintit de Banca Naţională a României (BNR), după ce preţurile de consum au crescut cu 0,64% în ultima lună a anului trecut. Prognozele analiştilor şi chiar ale oficialilor BNR indică o continuare a trendului ascendent a preţurilor de consum în prima parte a acestui an, iar rata anuală a inflaţiei va depăşi 7%.

În scenariul propus de Lucian Anghel, la un curs de 4 lei/euro, rata inflaţiei anuale ar urca, pe termen scurt, la peste 10%.

Totodată, economistul BCR a afirmat că este puţin probabil ca rata de schimb să ajungă la 4 lei/euro, întrucât măsurile de politică monetară vor urmări să evite atingerea unui nivel atât de ridicat.

"Din februarie s-ar putea să asistăm la majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,5 %, la 8,5%, întrucât Banca Naţională va încerca să sprijine o revenire a monedei naţionale", a adăugat Anghel.

În acelaşi timp, Anghel consideră că în România importanţa riscului valutar este în creştere, exprimându-şi speranţa că investitorii vor începe să utilizeze din ce în ce mai des metoda hedgingului financiar (metodă de arbitraj folosită cu scopul minimizării riscului valutar - n.r.).

"Consider că la un nivel al cursului de schimb de 3,8 lei/euro, moneda naţională este subevaluată, însă o majorare a dobânzii de politică monetară în februarie ar putea conduce la diminuarea raportului leu/euro", a mai spus Anghel.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a urcat, marţi, la 3,7619 lei/euro, un nou nivel maxim pentru ultimii trei ani, o cotaţie mai ridicată, de 3,7723 lei/euro, fiind înregistrată la 28 ianuarie 2005.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BCR: Un curs de schimb de 4 lei/euro ar conduce la creşterea inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale .
 Vizualizări articol: 539 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BCR: Un curs de schimb de 4 lei/euro ar conduce la creşterea inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ştrudel cu ciuperci de pădure 4 porţii - 40 minute 500g foi de plăcintă2 linguri unt1 ceapă1 că]el de usturoi250g ciuperci de pădure75ml vin alb sec100g telemea desărată1 lingură pătrunjel verde tocat1 lingură mărar verde tocat1 lingură cozi de ceapă verde tocatesare, piper ... Citeşte