Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2008 - Anul XIII, nr. 17 (3698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prima jumătate a anului, normală din punct de vedere al precipitaţiilor, cu excepţia lunii martie

Marţi, 22 Ianuarie 2008 (18:38:48)

se vor situa în apropierea normelor climatologice, cu excepţia lunii martie, când există riscul producerii unor inundaţii datorate topirii zăpezilor şi precipitaţiilor prognozate. 
  Directorul General al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă ce a urmat Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, că până în iunie "nu vor fi anomalii" în ceea ce priveşte starea vremii.

"Precipitaţiile şi temperaturile se apropie de normele climatologice. Excepţie face luna martie, pentru care avem prognozate precipitaţii în medie de 60 de litri pe metru pătrat comparativ cu normalul care se situează undeva la 35 de litri pe metru pătrat. Având în vedere şi topirea zăpezii, pot apărea probleme pe râurile mici şi medii", a declarat Ion Sandu.

Acesta a ţinut însă să sublinieze că, potrivit estimărilor, în prima jumătate a anului 2008 nu vor fi aşa multe precipitaţii ca în 2005 şi nici temperaturi aşa ridicate ca în 2007.

Hidrologii au analizat şi ei situaţia debitelor râurilor pentru următoarele şase luni, anunţând că, în concordanţă cu prognoza meteo şi cea hidrologică, "arată bine" pentru România, singurele posibile probleme urmând să fie tot în luna martie.

"Atunci vom avea creşteri de debite, uneori vom putea avea chiar depăşiri ale cotelor de apărare, dar acestea nu vor fi de intensităţi mari", a declarat Marinela Simota, directorul executiv al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Ea a mai adăugat că în iunie ar putea apărea ploi torenţiale care să provoace viituri pe torenţi şi pâraie din zonele de deal şi de munte.

Referindu-se la fluviul Dunărea, Simota a aprecizat că până în aprilie debitele acestuia la intrarea în ţară vor fi sub valorile normale. Doar în luna mai, acesta va depăşi valoarea maximă normală, urmând să ajungă la circa 9.500 metri cubi pe secundă, "debit care nu ne va crea probleme", a precizat Marinela Simota.

După prezentarea prognozelor, reprezentantul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative Victor Paul Dobre a ţinut să enumere măsurile luate de cei din subordinea sa pentru a preveni posibilele inundaţii. Acesta a declarat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să intervină oriunde în ţară, având la dispoziţie 34.000 de oameni, cunoscând zonele de risc şi fiind în esenţă "mai pregătiţi ca anii trecuţi".

Secretarul de strat în Ministerul Mediului Lucia Ana Varga a amintit de un control al lucrărilor hidrotehnice desfăşurat în toamna anului trecut, în urma căruia majoritatea obiectivelor verificate au fost găsite în regulă.

"Majoritatea digurilor sunt funcţionale, la fel şi barajele", a spus Varga, precizând însă că au existat şi situaţii în care lucurile nu stăteau cum ar fi trebuit.

"Am găsit de exemplu mai multe zone în care podeţele sunt subdimensionate, iar în apropierea acestora există depozite ilegale de gunoi sau deşeuri lemnoase. Am avertizat autorităţile locale că acestea pot acţiona ca nişte baraje în cazul unor creşteri de debite şi am cerut ca până la 15 februarie toate albiile găsite în neregulă să fie curăţate", a declarat Varga, precizând că din 15 februarie prefecţii şi autorităţile de mediu din teritoriu, chiar însoţiţi de presă, vor verifica îndeplinirea măsurii dispuse.

În plus în aşteptarea unor posibile inundaţii, Varga a mai cerut ca barajele umplute în medie în proporţie de 68 la sută să fie golite până la sub 60 la sută din capacitate, pentru a putea prelua eventuale viituri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima jumătate a anului, normală din punct de vedere al precipitaţiilor, cu excepţia lunii martie.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima jumătate a anului, normală din punct de vedere al precipitaţiilor, cu excepţia lunii martie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ştrudel cu ciuperci de pădure 4 porţii - 40 minute 500g foi de plăcintă2 linguri unt1 ceapă1 că]el de usturoi250g ciuperci de pădure75ml vin alb sec100g telemea desărată1 lingură pătrunjel verde tocat1 lingură mărar verde tocat1 lingură cozi de ceapă verde tocatesare, piper ... Citeşte