Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 ian 2008 - Anul XIII, nr. 17 (3698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: România susţine proiectul antirachetă, dar fără "ostilizarea" Rusiei

Marţi, 22 Ianuarie 2008 (15:47:28)

România susţine extinderea proiectului de construire a unui scut antirachetă, dar fără "ostilizarea" Rusiei care trebuie să înţeleagă că poate fi un partener al Uniunii Europene şi NATO în aplicarea unor astfel de măsuri globale de protecţie, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  "România susţine fără rezerve extinderea acestui proiect astfel încât să acopere ţări ca România şi Bulgaria, care au doar o parte acoperită în ceea ce priveşte infrastructura de apărare antibalistică. Extinderea acestui proiect nu trebuie realizată prin ostilizarea Rusiei, care trebuie să înţeleagă că poate fi un partener al UE şi NATO", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Praga, după întâlnirea cu omologul său ceh, Mirek Topolanek.

Tăriceanu a arătat că România, ca flanc sud-estic al NATO, este preocupată de riscurile care pot apărea din zone situate în afara Alianţei Nord-Atlantice.

Washingtonul participă la negocieri cu Praga şi Varşovia pe tema amplasării unei staţii-radar pe teritoriul ceh şi a zece interceptoare de rachetă în Polonia, menite să contracareze potenţiale atacuri cu rachetă din partea unor state precum Iranul. Iniţiativa americană a provocat nemulţumirea Rusiei, care consideră că scutul antirachetă reprezintă o ameninţare la adresa sa.

Alianţa Nord-Atlantică poartă discuţii la nivel de experţi privind crearea unui sistem antirachetă care să protejeze şi partea de sud-est a Alianţei, o decizie putând fi adoptată la summitul de la Bucureşti, declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu.

Guvernul ceh a depus eforturi pentru integrarea scutului mai degrabă în sistemul NATO decât să rămână o problemă bilaterală şi speră ca Alianţa să adopte o poziţie pozitivă cu privire la acest plan, în cadrul summitului Alianţei, care se va desfăşura în aprilie în România.

Premierul Mirek Topolanek a declarat, joi, că este convins că scutul antirachetă construit de Statele Unite va deveni parte a sistemului NATO, şi a afirmat că speră ca o decizie în acest sens să fie luată la summitul Alianţei din România, din luna aprilie.

Topolanek va călători în Statele Unite în februarie, pentru a purta discuţii pe tema radarului antirachetă. El crede că Praga va încheia negocierile cu Washingtonul până în vară.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu se află, marţi, în vizită oficială în Cehia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: România susţine proiectul antirachetă, dar fără "ostilizarea" Rusiei .
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: România susţine proiectul antirachetă, dar fără "ostilizarea" Rusiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ştrudel cu ciuperci de pădure 4 porţii - 40 minute 500g foi de plăcintă2 linguri unt1 ceapă1 că]el de usturoi250g ciuperci de pădure75ml vin alb sec100g telemea desărată1 lingură pătrunjel verde tocat1 lingură mărar verde tocat1 lingură cozi de ceapă verde tocatesare, piper ... Citeşte