Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2008 - Anul XIII, nr. 16 (3697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Expresia de tipul "Băsescu suferă de mai multe boli" face parte din discursul politic apărat de CEDO

Luni, 21 Ianuarie 2008 (20:42:40)

Magistratul care a judecat cauza dintre preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu consideră că sancţionarea ambelor părţi, chiar şi doar pe tărâmul civil al răspunderii civile delictuale, ar reprezenta o "ingerinţă nejustificată asupra libertăţii lor de exprimare".
  "Prin prisma prevederilor articolului 10 al CEDO, sancţionarea ambelor părţi, chiar şi doar pe tărâmul civil al răspunderii civile delictuale, ar reprezenta o ingerinţă nejustificată asupra libertăţii lor de exprimare", se arată în expunerea de motive a magistratului care a judecat dosarul dintre preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Eugen Nicolăescu.

Judecătorul care a avut în mână timp de mai multe luni dosarul celor doi apreciază că la baza deciziei sale de respingere a celor două plângeri formulate de preşedintele Băsescu şi ministrul Nicolăescu stă, mai presus de Codul civil, dispoziţiile articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care apără dreptul la libertatea de exprimare în cadrul unui discurs politic, mai ales atunci când în centrul atenţiei stau persoane care ocupă funcţii publice.

"Dreptul apărat de articolul 10 din CEDO cuprinde, atât libertatea de opinie, cât şi ceea ce intersează în cauza de faţă, dreptul de a primi sau comunica informaţii sau idei, sau «libertatea de exprimare»", se arată în motivarea magistratului în acest caz.

Judecătorul mai arată că de exemplu, în cauza Handyside contra Regatului Unit al Marii Britanii, libertatea de exprimare acoperă "nu numai informaţiile sau ideile care sunt primite favorabil sau care sunt considerate inofensive ori indiferente, ci şi pe acelea care ofensează, şochează sau îngrijorează statul sau un anumit segment al populaţiei. Acestea sunt cerinţele pluralismului, toleranţei şi spiritului deschis, în absenţa cărora nu există societate democratică".

Instanţa mai apreciază că afirmaţiile ministrului Eugen Nicolăescu, care face obiectul cererii principale, au fost determinate, aşa cum se arată în obiectul acţiunii, precum şi în articolele de presă, de criticile aduse de preşedintele Băsescu cu privire la "situaţia de sănătate", un domeniu de interes public şi de actualitate.

"Răspunsul pârâtului reclamant (ministrul Eugen Nicolăescu - n.r.) este, fără îndoială, polemic însă, în esenţă, mesajul transmis este acela că respectivele critici, anterioare şi cu caracter general, aduse de către reclamantul pârât (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) sunt nefondate", arată magistratul în motivarea decizie.

În ceea ce priveşte cererea reconvenţională, instanţa consideră că afirmaţiile preşedintelui Băsescu are acelaşi subiect de interes public, şi anume disfuncţionalitatea sistemului sănătăţii şi face referire la procedura de achiziţie de medicamente, subiect care îl viza în mod indirect şi pe Eugen Nicolăescu, în calitatea pe care o are de ministru al Sănătăţii.

Instanţa consideră că expresiile precum "Băsescu suferă de mai multe boli care intră în categoria bolilor psihiatrice", "preşedintele minte, cum îi place să mintă de fiecare dată", hoţia din achiziţiile de medicamente", "oligarhii ticăloşi" conţin termeni "virulenţi", "dar nu depăşesc limitele admisibile ale discursului politic, astfel cum acesta este protejat de CEDO" şi contribuie în primul rând şi în mod esenţial la discutarea unor subiecte de interes public, nefiind îndreptate către lezarea inutilă a reputaţiei persoanelor vizate, chiar dacă o astfel de lezare s-ar fi putut produce în mod inerent.

Totodată, instanţa mai arată că juriştii Curţii Europene de la Strasbourg apără cu precădere discursul politic în care se dezbat subiecte de interse general şi în care sunt implicate personalităţi publice, "mai ales când acestea ocupă şi funcţii publice".

"S-a stabilit că limitele criticii admisibile sunt mai largi în privinţa unui om politic, vizat în această calitate, decât a unui individ obişnuit. Spre deosebire de acesta, omul politic se expune în mod inevitabil şi conştient unui control strict al faptelor şi afirmaţiilor sale, atât din partea ziariştilor, cât şi a maselor cetăţenilor. El trebuie, prin urmare, să dea dovadă de o mai mare toleranţă", mai argumentează judecătorul decizia prin care a respins cererile formulate de cei doi.

La începutul lunii decembrie, instanţa a respins acţiunea preşedintelui Traian Băsescu împotriva ministrului Sănătăţii, precum şi plângerea lui Eugen Nicolăescu împotriva şefului statului. Decizia nu a fost atacată până acum la instanţa ierarhic superioară.

În plângerea sa, Traian Băsescu face referire la o declaraţie a lui Nicolăescu de la Târgu Mureş, despre care apreciază că îi lezează demnitatea. Concret, Nicolăescu declara atunci că "preşedintele minte cum îi place să mintă de fiecare dată" şi că "Băsescu suferă de mai multe boli care intră în categoria bolilor psihice".

Traian Băsescu susţine că afirmaţiile supărătoare la adresa sa nu sunt singulare. "La Cluj a spus că aş fi un protector al corupţiei şi specialist în tehnici de manipulare", afirmă şeful statului în plângere. Acesta mai spune că afirmaţiile lui Eugen Nicolăescu relevă "intenţia de a crea o imagine negativă" preşedintelui României.

Şeful statului a mai cerut ca instanţa să-l oblige pe Eugen Nicolăescu să asigure pe cheltuiala proprie publicarea hotărârii judecătoreşti în cauză în două numere consecutive a două cotidiene naţionale, cu aceleaşi caractere cu care sunt publicate articolele cu declaraţiile ministrului Sănătăţii. Totodată, Băsescu cerea şi achitarea cheltuielilor de judecată de către Nicolăescu.

Eugen Nicolăescu a apreciat că procesul civil pe care i l-a intentat preşedintele Traian Băsescu este este cel mai penibil gest pe care a putut să îl facă un şef de stat. Ministrul Sănătăţii spunea că nu contestă dreptul preşedintelui de a depune plângere penală împotriva sa, dar este surprins că un demnitar are timp să se ocupe de aşa ceva, adăugând că şeful statului este "campion la a jigni, a denigra şi a face deseori declaraţii politice cu iz penal".

"Din punctul meu de vedere, procesul e cel mai penibil gest pe care a putut să îl facă un şef de stat, dar e treaba lui, nu e treaba mea până la urmă. Eu cred că dacă justiţia va fi normală şi independentă pentru a clasa un asemenea proces şi nu va fi obedientă cu domnul preşedinte, atunci voi avea câştig de cauză", afirma Nicolăescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expresia de tipul "Băsescu suferă de mai multe boli" face parte din discursul politic apărat de CEDO .
 Vizualizări articol: 1038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expresia de tipul "Băsescu suferă de mai multe boli" face parte din discursul politic apărat de CEDO0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte 8 porţii - 75 minute 8 mere1 albuş130g zahăr50ml frişcă½ linguriţă esenţă de vanilie250ml sirop gros de fructe ALUATUL: 475g făină350g untapă1 ou pentru uns aluatul Preparaţi mai întâi aluatul care... Citeşte