Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 ian 2008 - Anul XIII, nr. 16 (3697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Transparency International Romania critică posibilitatea legalizării mitei în sistemul de sănătate

Luni, 21 Ianuarie 2008 (17:50:25)


Transparency International Romania cere autorităţilor să respingă orice reglementare care să legalizeze mita în sistemul de sănătate, aşa cum, potrivit organizaţiei, au propus unii reprezentanţi ai Colegiului Medicilor.
  Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi legal alte beneficii de la pacienţi pe lângă salariul dat de instituţiile sanitare. Cetăţenii sunt obligaţi să plătească contribuţiile de asigurări de sănătate aşa cum prevede legea, plătindu-şi astfel serviciile medicale la care au dreptul, se arată în comunicat de luni, semnat de directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar.

În plus, TI Romania atrage atenţia asupra faptului că ţara este parte la Convenţia Europeană Civilă Împotriva Corupţiei şi la Convenţia Europeană Penală Împotriva Corupţiei, ambele ratificate din 2002, iar aceste convenţii interzic explicit ţărilor semnatare orice formă de legalizare a mitei sau a foloaselor necuvenite. O astfel de reglementare ar atrage chemarea României în faţa Curţii Europene de Justiţie şi pentru încălcarea aquisului comunitar, a apreciat sursa citată.

Orice beneficiar de servicii de sănătate contribuie, din veniturile pe care le obţine, la fondul asigurărilor sociale de sănătate, aşadar serviciile de care beneficiază sunt deja plătite, iar instituirea unei noi taxe legale ar însemna de fapt majorarea acestor procente, a precizat Alistar.

"Atâta vreme cât o astfel de taxă ar fi legiferată, normele ar conduce direct la excludere socială pentru acele categorii de populaţie care nu poate contribui la plata taxei de protecţie pentru sănătate", adaugă directorul executiv.

Prin reprezentantul lor, membrii organizaţiei spun că au observat "cu regret analogia făcută între taxa pentru medici şi bacşişul de la restaurant" şi că protestează în numele medicilor faţă de aceste exemple, "pentru că medicii nu sunt ospătari, iar spitalele sau policlinicile nu sunt restaurante".

Alistar continuă, apreciind că modul de abordare a acestei iniţiative este de natură să aducă grave prejudicii de imagine unei categorii socio-profesionale de maximă importanţă pentru societate, care trebuie să se bucure de respectul public şi de aprecierea societăţii, "nu de blamul general". "Cei care fac asemenea propuneri sunt chemaţi în primul rând să apere interesele profesionale şi materiale ale medicilor în raport cu statul şi societatea şi nu împotriva acestora. Faţă de această situaţie, TI-Romania solicită autorităţilor de la Bucureşti să respingă cu fermitate această iniţiativă de legalizare a corupţiei", a conchis directorul executiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transparency International Romania critică posibilitatea legalizării mitei în sistemul de sănătate.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Transparency International Romania critică posibilitatea legalizării mitei în sistemul de sănătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Furt trimis de
(22 ian 2008, 11:03:31
Plata suplimentara pt. aceste servicii este de fapt un furt . Dotarea spitalelor a fost facuta din bani publici , nu din banii medicilor . Sa-si deschida policlinici personale si atunci sa stabileasca tarife .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mere coapte 8 porţii - 75 minute 8 mere1 albuş130g zahăr50ml frişcă½ linguriţă esenţă de vanilie250ml sirop gros de fructe ALUATUL: 475g făină350g untapă1 ou pentru uns aluatul Preparaţi mai întâi aluatul care... Citeşte