Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 19 (8548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Peste 500 de profesori și elevi au participat la spectacolul „10 pentru folclor: Hai să dăm mână cu mână!”, desfășurat la Colegiul Militar

Joi, 25 Ianuarie 2024 (14:36:05)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Peste 500 de profesori și elevi din 13 localități, provenind de la 100 de structuri școlare din județul Suceava, au participat miercuri, 24 ianuarie 2024, la spectacolul „10 pentru folclor: Hai să dăm mână cu mână!”, organizat la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

În acest fel au fost marcați cei 165 de ani de la Unirea Principatelor Române de către Asociația „10 pentru folclor”, în colaborare cu Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, care aniversează anul acesta 100 de ani de existență.

După așezare elevilor militari în dispozitiv, a fost intonat Imnul de stat al României, ce a fost interpretat de Karina Ieșean (eleva Școlii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos), acompaniată de Fanfara „Lunca Moldovei” din Cornu Luncii. Evenimentul fost moderat de Mihaela Bârsan, inițiatoarea proiectului „10 pentru folclor”, care s-a adresat participanților: „Haideți să facem împreună un exercițiu de imaginație. Cum arată țara ideală pentru fiecare dintre noi? Pentru mine, este o țară cu frică de Dumnezeu, cu oameni buni, educați, civilizați și care știu să își respecte valorile și înaintașii. Noi putem face din România țara ideală la care aspirăm. Nu trebuie să așteptăm ca schimbarea să vină de la altcineva, decât de la noi. Fiecare dintre noi are în grijă o mică Românie: acasă, la școală, între prieteni, la muncă. De felul în care ne facem datoria, ne comportăm și relaționăm între noi, depinde cum vor arăta țărișoarele proprii, parte din România Mare. Fiecare dintre voi, de la mic la mare, aveți puterea să schimbați în bine lumea și țara în care trăim. Doar de voi depinde dacă folosiți sau nu această putere!”

 

·        Hora Unirii

 

Lt. col. Ionel Orhean, locțiitorul comandantului Colegiului Național Miliar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, le-a adresat un călduros „Bun venit!” oaspeților. Despre însemnătatea evenimentului istoric de la 24 ianuarie 1859 a vorbit și reputatul istoric prof. univ. dr. Mihai Iacobescu.

Universitarul sucevean a evocat personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de numele căruia se leagă realizarea statului român modern.

Un discurs emoționant a prezentat și generalul de brigadă (r) Ion Burlui, care a evidențiat datoria față de părinți și de țară pe care o are fiecare dintre noi. Totodată, înaltul oficial militar, în calitate de președinte al Agenției Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” - Filiala Suceava, a acordat trei medalii de onoare: col. dr. Romeo Popovici, comandantului Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, istoricului Mihai Iacobescu și inițiatoarei proiectului „10 pentru folclor”, Mihaela Bârsan, dar și patru diplome de excelență: inspectorului școlar pentru arte din cadrul IȘJ Suceava, prof. Loredana Ceică, Ansamblului Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Grupului vocal „Cununa Vicovului” al Școlii Gimnaziale „Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos,  Grupului vocal „Plaiuri Hănțeștene” al Școlii Gimnaziale „Mihai Halunga” din Hănțești și Fanfarei „Lunca Moldovei” din Cornu Luncii.

După premiere, toți participanții s-au prins într-o impresionantă Horă a Unirii, în care uniformele militare au fost completate de costumele populare ale elevilor și profesorilor veniți de la școlile din Udești, Vicovu de Jos, Bosanci, Hănțești, Cornu Luncii, Pojorâta, Solca, Straja, Stroiești, Fundu Moldovei, Vama, Zamostea, Zvoriștea, Moara și Câmpulung Moldovenesc.

 

·        Discursuri

 

A doua parte a evenimentului (din cauza temperaturilor scăzute înregistrate afară) a avut loc în sala de festivități a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, unde inspectorul școlar pentru arte din cadrul IȘJ Suceava, prof. Loredana Ceică, le-a mulțumit tuturor profesorilor și elevilor pentru mobilizarea exemplară.

Preotul Ciprian Păstrăv, parohul din localitatea Chilișeni, comuna Udești, le-a vorbit celor prezenți despre rolul Bisericii Ortodoxe Române în afirmarea identității naționale și influența covârșitoare a bisericii în favoarea dublei alegeri a  domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, „care are în comună cele mai frumoase și îngrijite monumente ale eroilor, ba chiar și un Panteon al Eroilor”, a făcut apel la unitate și solidaritate.

Evenimentul a fost transmis în direct pe postul regional de televiziune Bucovina TV, unde va fi reluat și sâmbătă, 27 ianuarie 2024, de la ora 11:00, dar și online, pe pagina de Facebook „10 pentru folclor”.

„Manifestările din cadrul acestei activități au fost organizate de Asociația <10 pentru folclor>, Compartimentul Arte al IȘJ Suceava, Colegiul Militar <Ștefan cel Mare> Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială <Bogdan Vodă> Câmpulung Moldovenesc. Îi mulțumesc în mod special comandantului Colegiului Național Militar <Ștefan cel Mare> din Câmpulung Moldovenesc, col. dr. Romeo Popovici”, a transmis Mihaela Bârsan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 500 de profesori și elevi au participat la spectacolul „10 pentru folclor: Hai să dăm mână cu mână!”, desfășurat la Colegiul Militar.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 500 de profesori și elevi au participat la spectacolul „10 pentru folclor: Hai să dăm mână cu mână!”, desfășurat la Colegiul Militar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei