Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 19 (8548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Regrete

Învățătorul fălticenean Gheorghe Popa a plecat la Ceruri, la vârsta de 75 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apreciatul învățător fălticenean Gheorghe Popa a plecat la Ceruri, în seara de 23 ianuarie 2024, la vârsta de 75 de ani. Învățătorul Gheorghe Popa și-a dedicat peste 40 de ani din viață carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator și instructor coregraf al mai multor formații de dansuri populare din Fălticeni. După ce s-a pensionat a avut grijă să formeze și să promoveze tinerele talente și a continuat să organizeze Festivalul Folcloric Național „Șezătoarea Copiilor”.

Gheorghe Popa a avut o carieră de 30 de ani ca dansator și de 42 de ani ca instructor coregraf (din care 35 de ani de activitate în Fălticeni). A ajuns în Fălticeni în anul 1976, ca învățător la Școala Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, în paralel instruind zeci de generații de copii în cadrul cercurilor de dans popular ale Clubului Pionierilor și ulterior Clubul Copiilor.

În perioada 1976-1989 a instruit o formație de jocuri populare femeiești, o formație de dansuri populare mixte și o formație de cavale, cu care a obținut numeroase premii la nivel național. De activitatea lui Gheorghe Popa se leagă apariția lunară, timp de peste 10 ani, a revistei „Dumbrava Minunată”.

 

  • Activitatea înv. Gheorghe Popa, între anii 2001-2008: profesor și director la Clubul Copiilor Fălticeni

 

Prof. dr. Marcel Porof, directorul Clubului Copiilor Fălticeni, a spus că prin Cercul de dans popular de la Clubul Copiilor Fălticeni, învățătorul Gheorghe Popa a reușit să trezească elevilor dragostea pentru folclor, pentru tradițiile neamului, obținând numeroase premii și aprecieri la concursuri județene, interjudețene, naționale și chiar internaționale (din Republica Moldova, Elveția și Olanda).

Datorită palmaresului activităților artistice desfășurate la nivel de oraș, învățătorul Gheorghe Popa a fost propus în 2001 ca director al Clubului Copiilor Fălticeni, unde a completat activitatea artistică cu cea managerială.

În anul 2002, a fondat revista „Dumbrava Minunată”, care a apărut lunar, cu un tiraj de o mie de exemplare. De reliefat aici este colaborarea frumoasă cu colegii de redacție, de-a lungul timpului: cu Corneliu Monoranu, Cristina Stoleriu, Dana Crăciun, Mihaela Buculei, Ermolania Dan, precum și cu elevii redactori-șefi: Mihai Tudosă, Adriana Filip și Manuela Moroșanu (care au absolvit ulterior Facultatea de Jurnalism).

„Satisfacția cea mai mare a coordonatorului este că această revistă a fost scrisă de copii și citită de părinți și bunici. Succesul celor 10 ani de activitate a fost încununat de obținerea titlului de Revistă Laureată și locului I pe țară, timp de șapte ani consecutiv, și în 2007 a primit cel mai mare punctaj pe țară, întrecând chiar revistele din marile orașe ale țării, precum: București, Iași, Cluj, Timișoara. Un alt obiectiv al învățătorului Gheorghe Popa a fost Festivalul Național Șezătoarea Copiilor, al cărui fondator și coordonator a fost timp de 10 ani (2004-2014), ultimii trei ani în regim de voluntariat în urma pensionării din 2011”, a mai spus prof. dr. Marcel Porof.

 

  • Înființarea unui muzeu

 

Ultimul proiect al învățătorului Gheorghe Popa a fost înființarea unui muzeu, a unei „colecții etnografice” realizate într-o sală de la Clubul Copiilor. Ideea înființării acestuia i-a apărut odată cu vizitele în străinătate făcute cu ocazia spectacolelor folclorice, când a realizat importanța unui asemenea obiectiv pe care străinii nu-l au, dar pe care l-ar aprecia foarte mult dacă ar veni să ne viziteze.

Colecția etnografică cuprinde obiecte, unelte, covoare, așternuturi, cămăși cusute cu motive naționale, catrințe etc., cu o vechime cuprinsă între 50 și 150 de ani. Copiii care vin să viziteze „muzeul” simt că fac un popas în „casa bunicilor”, unde ochii lor curioși descoperă aceste valori autentice. Colecția etnografică oferă vizitatorilor, după cum apreciază directorul Porof, posibilitatea de-a cunoaște munca neobosită a înaintașilor, ajutându-i să aprecieze arta autentică și să păstreze cu sfințenie creațiile populare din zona Fălticeni.

Din calitatea de director, Gheorghe Popa s-a confruntat cu faptul că vechiul sediu al Clubului de pe strada Republicii a fost câștigat în 2002 prin hotărâre judecătorească de către proprietarul imobilului. În consecință, a fost nevoit să caute un nou loc pentru a putea desfășura activitățile instructiv-educative ale celor 500 de copii înscriși în cele 14 cercuri artistice și tehnice. După multe insistențe, a reușit să primească aprobarea Consiliului Județean Suceava de a se desfășura activitățile în corpul B al Casei de copii de pe Aleea Căminului, nr. 2.

Având în vedere că sălile erau lăsate în paragină de 10 ani, se impunea o reparație capitală pentru a se putea schimba instalația electrică, instalația sanitară, instalația de încălzire proprie, prin montarea celor două centrale și a parchetului din toate sălile de clasă.

Învățătorul Gh. Popa a reușit să obțină acele fonduri necesare în semestrul al doilea al anului școlar 2006-2007 și să amenajeze un loc aproape nou, cu toate condițiile pentru a se desfășura toate activitățile instructiv-educative ale Clubului la un standard înalt.  

„Învățătorul Gheorghe Popa și-a dedicat peste 40 de ani din viață carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator și instructor coregraf al mai multor formații de dansuri populare din Fălticeni. O carieră care continuă și dincolo de pensionare prin grija permanentă pe care o acorda formării și promovării tinerelor talente. În perioada 1976-1989, a instruit o formație de jocuri populare femeiești, o formație de dansuri populare mixte și o formație de cavale, cu care a obținut numeroase premii la nivel național. Pentru toate acestea, Consiliu Local Fălticeni i-a conferit, în data de 22 decembrie 2011, titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni”, a mai transmis Prof. dr. Marcel Porof.

 

  • Învățătorul Gheorghe Popa a primit, în noiembrie 2023, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Rădășeni

 

Învățătorul Gheorghe Popa a primit, pe 25 noiembrie 2023, titlul de Cetățean de Onoare al comunei Rădășeni, ca o recunoaștere a contribuției sale excepționale la înființarea și dezvoltarea a patru mici muzee de etnografie. Ultima inițiativă de acest fel a învățătorului Gheorghe Popa a fost înființarea, pe lângă Biserica „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, a unui spațiu etnografic prin care a adus la viață o mică parte din trecutul cultural și tradițional al comunei Rădășeni. Într-o sală cu destinația de muzeu aflată la etajul noii case de prăznuire a înființat un spațiu etnografic unde a expus obiecte vechi din gospodăria țărănească, costume populare, unelte, lăzi de zestre. 

„Domnul învățător s-a născut în 1948, la Mihăiești, a trăit în comuna vecină Horodniceni și cea mai mare parte a activității sale didactice a petrecut-o în municipiul Fălticeni. Munca la catedră a fost împletită cu cea artistică, pentru că prin mâna lui au trecut zeci de generații de copii pe care i-a învățat dansuri populare, folclor, i-a învățat ce înseamnă lucrul de preț, etnografie în primul rând, respectul față de costumul popular, respectul față de obiceiuri, de tradiții. Acest lucru ne mândrește pe noi”, a spus la acea vreme Neculai Perju, primarul comunei Rădășeni.  

 

Colectivul de cadre didactice de la Clubul Copiilor Fălticeni transmite sincere condoleanțe familiei

 

Colectivul de cadre didactice de la Clubul Copiilor Fălticeni deplânge pierderea învățătorului Gheorghe Popa, care a fost directorul acestei instituții timp de opt ani, inițiatorul revistei Clubul Copiilor Fălticeni „Dumbrava Minunată”, inițiatorul, cu ani în urmă, al Concursului Interjudețean de Folclor „Șezătoarea Copiilor Fălticeni'', dar mai ales un învățător dedicat, un coleg bun și un om de valoare. Colectivul de cadre didactice de la Clubul Copiilor Fălticeni transmite sincere condoleanțe familiei! Să-i fie drumul lin!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Învățătorul fălticenean Gheorghe Popa a plecat la Ceruri, la vârsta de 75 de ani.
 Vizualizări articol: 884 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Învățătorul fălticenean Gheorghe Popa a plecat la Ceruri, la vârsta de 75 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei