Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 19 (8548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cazurile de gripă, pneumonii și Covid-19, în creștere semnificativă față de săptămâna precedentă

Joi, 25 Ianuarie 2024 (13:03:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul cazurilor de viroze respiratorii, inclusiv cele de gripă și de Covid-19, au înregistrat o creștere semnificativă în județul Suceava, în săptămâna 15-21 ianuarie a.c., conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava și de Ministerul Sănătății.

Raportarea săptămânală arată că, în perioada menționată, s-au îmbolnăvit de gripă 198 de suceveni, dintre care 75 au avut nevoie de internare în spital, față de săptămâna precedentă, când au fost 129 de cazuri de gripă, cu 64 de internări.

Infecții acute ale căilor respiratorii au fost 2.668 de cazuri, cu 47 de internări, față de 2.264 de cazuri, cu 49 de internări, în săptămâna anterioară.

A crescut, de asemenea, numărul sucevenilor care s-au îmbolnăvit de pneumonie, la 672 de cazuri, cu 119 internări, față de 514 cazuri, cu 103 internări, anterior.

În ceea ce privește cazurile de Covid-19 internate în spitalele din județ, în săptămâna 15-21 ianuarie a.c. au fost 21 de cazuri, dintre care 6 copii. Un caz a fost internat la Terapie Intensivă. În săptămâna precedentă în spitale erau internați 5 pacienți cu Covid-19, dintre care un copil.

Reamintim că în paralel cu virusurile gripale în această perioadă circulă și alte virusuri care provoacă afecțiuni respiratorii cu simptome asemănătoare celor de gripă, dar cu evoluție mai ușoară. Viroza respiratorie provocată de alte tipuri de virusuri decât virusurile gripale are debut mai lent, începe cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap, cu evoluție mai ușoară.

Gripa, ca și celelalte viroze respiratorii, se transmite ușor de la om la om în aglomerații și în colectivități, pe cale aeriană, de la omul bolnav la omul sănătos, fie direct, prin tuse sau strănut, fie indirect, prin obiecte proaspăt contaminate (jucării, batistă, prosop, veselă, mobilier etc.). Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată (două-patru zile de la debutul bolii).

Gripa debutează brusc, la una, două zile de la contactul cu omul bolnav, cu următoarele simptome: febră 39-40 grade C, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, roşu în gât, răguşeală până la pierderea vocii, tuse frecventă, uscată, obositoare, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături. Formele obișnuite se tratează la domiciliu, cu repaus la pat și tratament recomandat de medicul de familie. Gripa severă şi cea complicată se tratează în spital.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii de gripă specialiștii recomandă evitarea aglomerației, evitarea contactului cu persoanele bolnave, spălarea frecventă a mâinilor, mai ales după suflarea nasului și venirea în contact cu persoane bolnave, utilizarea batistelor de unică folosință în caz de tuse sau strănut, aerisirea încăperilor cu păstrarea unei temperaturi de 18-20 grade C, menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate, vaccinarea antigripală, evitarea vizitării bolnavilor de gripă.

Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea, cu precizarea că aceasta protejează numai față de virusurile gripale care circulă în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, și nu față de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an, în presezon (lunile octombrie-decembrie).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazurile de gripă, pneumonii și Covid-19, în creștere semnificativă față de săptămâna precedentă.
 Vizualizări articol: 925 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cazurile de gripă, pneumonii și Covid-19, în creștere semnificativă față de săptămâna precedentă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei