Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 19 (8548)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Criticul de artă Iulian Bucur: Încercați să ascultați muzica, ritmul, rezonanța, armonia expoziției ”Pe aripi de cântec”

Joi, 25 Ianuarie 2024 (13:26:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Încercați să ascultați muzica, ritmul, rezonanța, armonia acestei expoziții care se numește <Pe aripi de cântec>” este îndemnul pe care l-a lansat istoricul și criticul de artă Iulian Bucur, invitat la Suceava, pe 24 ianuarie 2024, pentru a vorbi despre expoziția dedicată compozitorului Ciprian Porumbescu.

Vernisajul expoziției de artă plastică „Pe aripi de cântec” a avut loc la Muzeul de Istorie, în prezența unui public numeros, care a admirat lucrări semnate de 20 de artiști plastici (17 membri ai UAPR - Filiala Suceava, alături de invitați din Filiala UAPR București: Marilena Murariu și Mihai Gavril, prezent la evenimentul de la Suceava, și din Filiala UAPR Iași - Liviu Suhar).

 

·        Onoarea clipei

 

„Nu există onoare mai mare decât onoarea acestei clipe”, a subliniat criticul de artă Iulian Bucur (de la Bacău), licențiat la Academia de Arte București, secția Istoria și Teoria Artei, care a explicat că artiștii care au expus „Pe aripi de cântec” au privit chipul lui Ciprian Porumbescu ca și cum ar fi o icoană. „Nu este nici o diferență între ce au făcut iconarii în 2000 de ani și ce au făcut artiștii de aici cu acest chip al lui Ciprian Porumbescu, pentru această expoziție. Artiștii nu au făcut altceva decât să ia această imagine nefăcută de mâna omului, care este chipul lui Ciprian Porumbescu, să ia muzica lui Ciprian Porumbescu, muzică nefăcută de mâna omului, și să o pună în culoare”, a spus Iulian Bucur.

 

·        Zburați „Pe aripi de cântec”

 

Publicul a mai aflat de la criticul de artă că expoziția dedicată compozitorului Ciprian Porumbescu „mărturisește” despre cum muzica și pictura sunt surori, sunt aproape lipite între ele. „Amândouă, muzica și artele plastice, și pictura, sculptura și arhitectura, nu fac altceva, împreună, decât să ne aducă într-o stare de grație. Grația și frumusețea sunt cam același lucru. <Pe aripi de cântec> nu înseamnă altceva decât o invitație pe care v-o fac artiștii bucovineni, să participați, să zburați o clipă în artele plastice, împreună cu muzica, care vă pot permite o minimă și necesară evadare din lumea asta banală. Sunteți privilegiați, împreună cu mine, să fim o clipă pe aripi de cântec. Fiecare artist a găsit ceva în chipul pătrunzător al lui Ciprian Porumbescu și l-a făcut să exulte. O să-l găsiți pe Ciprian Porumbescu romantic, uneori trist, mai tânăr decât a fost vreodată lângă a sa iubită... Încercați să ascultați muzica, melodia, ritmul, rezonanța, armonia acestei expoziții care se numește <Pe aripi de cântec>”, a completat criticul de artă Iulian Bucur.

 

·        Unitatea artiștilor

 

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin Emil Ursu, gazda evenimentului, le-a reamintit celor prezenți la vernisaj că ziua de 24 ianuarie 2024 este o zi istorică importantă: România aniversează 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, un eveniment istoric care marchează debutul statului român. „Până la 1859 vorbeam de două principate românești, două țări diferite, Moldova și Țara Românească. Începând cu anul 1859, mai exact cu 24 ianuarie 1859, și mai ales după ce puterile garante, cele care au hotărât de fapt soarta țărilor dunărene, la Paris, începem să vorbim de debutul unui nou stat pe harta Europei, un stat care, ușor, ușor, avea să crească, apoi să se micșoreze din nou, odată cu Al Doilea Război Mondial, și să devină ceea ce avem astăzi, adică România”, a explicat directorul Emil Ursu.

Criticul de artă Iulian Bucur a completat că și artiștii plastici și-au adus o contribuție importantă la Unire, o contribuție care i-a convins pe toți, „i-a convins pe oamenii simpli, care au văzut litografii despre Unire, i-a convins pe oamenii mai importanți, că toată lumea vrea Unirea”. Și în felul acesta, a completat Iulian Bucur, „cred că suntem în siajul unui eveniment, al unui an important, anul Ciprian Porumbescu, care nu se va termina niciodată, pentru că este vorba de un chip iconic – Ciprian Porumbescu”.

Prezent la vernisaj, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă s-a arătat foarte bucuros că s-au adunat, la Muzeul de Istorie, foarte mulți artiști, sub semnul lui Ciprian Porumbescu, punând accent pe importanța unității artiștilor. „Dacă vrem să apărăm ceea ce înseamnă Unirea, trebuie să fim uniți. Unirea vine din suflet, iar artiștii creează cu ceea ce simt, cu ceea ce au în suflet, și consider că este un act istoric faptul că avem aici lucrări venite din sufletul atâtor artiști”, a ținut să spună Niculai Barbă.

 

·        Lucia Pușcașu: „Noi vom crea, vom fi liberi și vom face lucruri frumoase dându-ne mâna”

 

Artistul plastic Lucia Pușcașu, curatorul proiectului, președinta Asociației Artă și Umanitate, „organizator entuziast și generos”, după cum a numit-o maestrul Liviu Suhar, a mulțumit publicului pentru că a venit în număr mare la o întâlnire cu artiștii, cu operele lor. „Este cu adevărat o unire, atunci când apreciați artiștii. Este cu adevărat o zi istorică. Să vă prețuiți artiștii, pentru că și artiștii vă prețuiesc pe dumneavoastră”, a spus Lucia Pușcașu, îndemnând oamenii, artiștii să rămână uniți, nu numai cu familiile lor, ci și cu cei de lângă ei, să fie generoși cu colegii. „Să nu fim egoiști. Noi vom crea, vom fi liberi și vom face lucruri frumoase dându-ne mâna”, a fost mesajul Luciei Pușcașu.  

Ea a pregătit „un eveniment construit cu foarte multă atenție și cu foarte multă rigurozitate”, după cum a apreciat Camelia Sadovei, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) - Filiala Suceava.

Vorbind în numele membrilor UAPR – Filiala Suceava, Camelia Sadovei a spus că există o speranță ca sub ocrotirea Muzeului Național al Bucovinei „vom putea să dezvoltăm ceea ce avem în plan: ne gândim, în primul rând, la o Galerie de Artă Contemporană, care sub oblăduirea Muzeului Național al Bucovinei va deveni, poate, un punct important pe harta țării, privind arta contemporană”.

Maestrul Liviu Suhar (născut la Iacobeni), artist plastic, profesor, a avut o intervenție telefonică în cadrul vernisajului, în care a ținut să felicite organizatorii expoziției, pe expozanți, spunând că se simte onorat că a fost invitat la un eveniment dedicat personalității lui Ciprian Porumbescu. „Ca bucovinean și iubitor al muzicii lui Ciprian Porumbescu, eu nu pot decât să mă simt încântat și bucuros”, a conchis Liviu Suhar.

 

·        Pe simeze

 

Pe simeze, într-o expoziție plină de culoare și înțelesuri, au expus artiștii: Loredana Axinte (lucrarea „Duet”), Sorin Baciu („Pădurea dinlăuntru”, „Ipostaze ale psihicului”), Ovidiu Buzec („Adagio”, „Staccato”), Oana Chilariu Moruz („Crai Nou”), Ioan Coțofan („Universul lui Apollo”, „Apollo și Ciprian Porumbescu”), Răzvan Horobeț („Balada lui Ciprian Porumbescu”), Oana Hrișcă („Eufonie muzicală”, „Arhitectură interioară”), Marcela Larionescu („Cântecul pământului”), Niculai Moroșan („Liniște”, „Uvertură”), Viorica Moruz („Conexiuni”), Pușa Pâslaru („Baladă”, „Poveste muzicală 1”, „Poveste muzicală 2”), Lucia Pușcașu („Gânduri în zbor I, II, III, IV”, „Pe aripi de cântec”, „Anotimp”), Sebastian Rațiu („Ciprian Porumbescu”), Dimitrie Roman („Labirintul tainic al iubirii în acorduri de vioară”, „Serbarea de la Putna, orchestră de mari personalități”), Camelia Sadovei („Ana și Mănăstirea de Tămâie 1”, „Ana și Mănăstirea de Tămâie 2”, „Violin music”), Constantin Ungureanu BOX („Supliciul artistului”, „Ctitor de lumină”), Sergiu Grapă („Tăcere în si bemol”). Invitați: Mihai Gavril („Sunetul muzicii la Stupca 1”, „Sunetul muzicii”, Sunetul muzicii la Stupca 2”), Marilena Murariu („Adagio”, „Contrapunct 1”, „Contrapunct 2”), Liviu Suhar („Ciprian Porumbescu”, „Bracist”). Expoziția a fost organizată de Muzeul Național al Bucovinei, Uniunea Artiștilor Plastici din România - Filiala Suceava și Asociația Artă și Umanitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criticul de artă Iulian Bucur: Încercați să ascultați muzica, ritmul, rezonanța, armonia expoziției ”Pe aripi de cântec”.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Criticul de artă Iulian Bucur: Încercați să ascultați muzica, ritmul, rezonanța, armonia expoziției ”Pe aripi de cântec”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei