Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 45 (8269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

24 ianuarie 1936 – 23 februarie 2023

Prezbitera Floarea Argatu a plecat la Ceruri la vârsta de 87 de ani

Vineri, 24 Februarie 2023 (14:05:01)

În vechime pe clopote scria: „Pe cei vii îi chem, pe morți îi plâng, fulgerele frâng”.

Azi clopotele bisericii satului Valea Glodului plâng, pentru a anunța cu tristețe trecerea în lumea celor drepți a celei care a fost prezbitera Floarea Argatu, fiică a satului vecin, Giurgești. Născută la 24 iunie 1936 din părinții Vasile și Floarea, fiind al patrulea copil din cei cinci.

Școala, cu cele șapte clase, pentru că atât era la acea vreme, o face în comuna Valea Glodului, apoi ca mulți alți copii de la țară rămânând să lucreze pământul.

Vitregiile celui de-al II-lea Război Mondial îi determină pe părinții ei, Vasile și Floarea, să-și ia copiii și să meargă în evacuare departe de casă prin mai multe localități, ajungând până în Oltenia, revenind în sat după mai bine de trei ani.

În anul 1955, în luna iulie se căsătorește cu tânărul Vasile Argatu, absolvent al Seminarului „Veniamin Costachi” din Iași. Dumnezeu i-a binecuvântat în cei 60 de ani de viețuire cu 15 copii care astăzi sunt preoți, preotese și maici.

În anul 1961, soțul Vasile este hirotonit diacon în ziua de Florii și apoi preot în noaptea Sfintei Învieri în Catedrala cu Lună din Oradea de Ps. Valerian Zaharia. În Maramureș (parohia Stremț) a fost cinci ani preot și în Ardeal (parohia Leheceni – jud. Bihor) alți cinci ani, ca apoi să se retragă în Moldova, la parohiile Crucea, respectiv parohia Petia. În anul 1993 s-a pensionat și împreună cu familia s-a retras la casa părintească de la Valea Glodului.

În toate aceste parohii l-a urmat și prezbitera Floarea, care cu jertfelnicie, dăruire și cu aleasă dragoste de mamă a crescut și a educat cei cincisprezece copii în frica de Dumnezeu și respect față de biserica lui Hristos Domnul și semeni. Statutul de preoteasă și l-a îndeplinit cu aceeași râvnă și dragoste jertfelnică, urmându-l îndeaproape pe soțul său, preotul Vasile Argatu, în lucrarea pastoral-misionară și preoțească. 

Încercările și greaua suferință sufletească și trupească pe care viața i le-a oferit, precum pierderea fiului Vasile în 1992, a soțului preot Vasile (2015) și mai ales a fiului preot Mihai (2021), s-au încheiat aici pe pământ în ziua de 23 februarie 2023, ca să meargă să se întâlnească în lumea de dincolo cu cei din neamul ei.

Înmormântarea va avea loc duminică, 26 februarie 2023, la ora 13:00, în satul Valea Glodului, comuna Vulturești, județul Suceava.

Dumnezeu să o ierte și veșnică ei pomenire din neam în neam!

Preot Ștefan Argatu

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prezbitera Floarea Argatu a plecat la Ceruri la vârsta de 87 de ani.
 Vizualizări articol: 4065 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Prezbitera Floarea Argatu a plecat la Ceruri la vârsta de 87 de ani5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei