Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Popular

Ianuarie - Gerar

Denumirea populară a lunii ianuarie, Gerar, vine de la gerul mare ce caracterizeaza această lună. Luna debuteaza cu o serie de sărbători religioase cum ar fi Sfântul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza, Sfântul Ioan Botezătorul, care mai este numit şi „Udatul Ionilor" şi care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă.

Sfintii Trei Ierarhi,Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur (Trisfetitele), sunt sărbătoriţi pe la sfârşitul lunii, adică pe 30 ianuarie. Se spune că în această zi sunt interzise toate activităţile casnice. Această sărbătoare se ţinea mai ales la casele unde erau fete de măritat, pentru norocul lor.

Sânpetrul Lupilor (16 ianuarie)

Sf. Petru este patronul lupilor, care sunt câinii lui. El îi adună în această noapte şi le spune ce anume trebuie să mănânce şi de unde. Lupii nu au voie să atace oamenii decât în perioada cuprinsă între Sf. Andrei şi Bobotează. Se spune că atunci când urlă lupii, ei îl roagă pe Sf. Petru să le distribuie prada. Legenda spune că lupul a fost făcut de drac, de aceea este atât de fioros. Însă, neputându-l face să se mişte, acesta l-a dăruit lui Dumnezeu, care i-a spus lupului să fugă după drac. Apoi, Dumnezeu a facut lupul cadou Sfântului Petru. Această zi constituie chiar mijlocul iernii. Pe ţăranii care cinstesc această zi, Sf. Petru îi fereşte de boală şi închisoare şi le dă noroc la vite şi la albine.

Atanasiile (16-17 ianuarie)

Această denumire a rezultat din combinarea numelui Sf. Antonie cel Mare cu cel al Sf. Atanasie, sfinţi numiţi de popor Anton şi Tănase de Ciuma. Sărbătoarea este ţinută pentru sănătate, în special pentru copii.

Circovii de iarnă (16-18 ianuarie)

Aceste zile coincid cu mijlocul unui anotimp de 6 luni, începând de la Sf. Dumitru (26 octombrie), până la Sf. Gheorghe (23 aprilie). Circovii sunt divinităţi periculoase, numite „fulgerătoarele”. Ele aduc trăsnete, fulgere, grindină, boli, foc şi lupi.

Filipii de iarna (29-31 ianuarie)

Ca şi Circovii, Filipii sunt zeităţi în legătură cu care nu s-au păstrat foarte multe credinţe. Se ştie că şi ei, ca şi Sf. Petru, sunt patroni ai lupilor.

Există Filipii de Iarnă şi Filipii de Toamnă. Perioada cuprinsă între aceste două sărbători este perioada de împerechere a lupilor. Filipii de iarnă sunt ţinuţi în special de femei, tânăra nevastă „primind Filipii” de la soacra sa.

Sărbătoarea este ţinută în primul rând în casele de păstori sau de către ţăranii care au vite. Totuşi, sărbătoarea este bine să fie ţinută oricum, pentru că lupii provoacă pagube mari. Din acest punct de vedere este mai temut decât ursul, pentru că omoară întotdeauna mai mult decât mănâncă. În aceste zile nu se coase, nu se spală pe cap şi nu se dă cu împrumut, pentru că altfel lupii vor mânca vitele. (Calendar popular românesc)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ianuarie - Gerar.
 Vizualizări articol: 929 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ianuarie - Gerar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte