Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lecţia de religie

Există o psaltire a Maicii Domnului?

Cultul Bisericilor slave cuprinde mai multe lucruri necunoscute pentru Ortodoxia ecumenică. Printre acestea se înscrie şi o Psaltire a Maicii Domnului intitulată: Psalmodieri creştine în cinstea Prea Sfintei Împărătese cereşti, Pururea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu, alcătuite după asemănarea psalmilor.

Exemplarul după care facem consemnările de faţă este tipărit la Moscova în anul 1892, ediţia a treia, întregită, după o ediţie a Mănăstirii ruse Pantelimon din Sfântul Munte Athos.

Cărţi dedicate Maicii Domnului

O notă de pe ultima pagină ne înştiinţează că, tot la Mănăstirea Pantelimon din Athos, s-au mai editat următoarele cărţi în cinstea şi slava Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu:

1. Povestire despre viaţa pământească a Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu - în care este expusă învăţătura Bisericii, proorociile şi preînchipuirile referitoare la Maica Domnului şi la minunile ei pe baza Sfintei Scripturi, a mărturiilor Sfinţilor Părinţi şi a predaniilor Bisericii.

2. Cuvinte alese din Sfinţii Părinţi, în cinstea şi slava Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezeu.

3. Omilii şi învăţături morale în cinstea Prea Sfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu - scoase din cartea "Lana rourata" alcătuită de Sfântul Dimitrie de Rostov.

4. Acoperământul cel prea înalt de deasupra Athosului sau povestire despre icoanele făcătoare de minuni care s-au preaslăvit în Athos, atât ale Maicii Domnului cât şi ale sfinţilor plăcuţi lui Dumnezeu.

150 de psalmi şi 20 de catisme

În rândul cărţilor de mai sus intră şi Psaltirea Maicii Domnului.

Autorul este anonim, dar o rugăciune premergătoare psalmilor care începe cu cuvintele: "Veniţi să ne închinăm Împărătesei noastre Născătoarei de Dumnezeu. Veniţi să ne închinăm Fecioarei Maria, împărătesei noastre Născătoarei de Dumnezeu. Veniţi să ne închinăm şi să cădem la însăşi Doamna Fecioara Maria, Împărăteasa noastră Născătoarea de Dumnezeu", această rugăciune este luată din lucrările Sfântului Dimitrie de Rostov.

Ca şi Psaltirea lui David, Psaltirea Maicii Domnului cuprinde 150 de psalmi şi este împărţită în 20 de catisme. Fiecare psalm începe cu cuvintele psalmistului David, dar autorul necunoscut întoarce laudele şi cererile către Maica Domnului în spiritul dragostei evanghelice.

Şi aici e vorba de vrăjmaşii care se înmulţesc, dar se pune accentul pe vrăjmaşii nevăzuţi. Maica Domnului ne izbăveşte din cursele duhurilor răutăţii de sub cer. Ea ne izbăveşte din porţile Iadului.

Extrase din Psaltire

Pentru exemplificare redăm următoarele extrase:

Psalmul 1: Fericit bărbatul care iubeşte numele tău, Marie, Maică Pururea Fecioară, căci cu darul Tău sufletul lui se va întări şi, ca un pom răsădit lângă izvoarele de apă, va da multe roade la vremea sa. Fericită eşti tu între femei, pentru smerenia şi credinţa inimii tale. Căci Tu covârşeşti toate femeile cu frumuseţea Ta, îi întreci pe îngeri şi pe Arhangheli cu sfinţenia Ta. Milele îi îndurările Tale peste tot se propovăduiesc. Dumnezeu a binecuvântat lucrul mâinilor tale.

Psalmul 3: Doamnă, cât s-au înmulţit vrăjmaşii mei văzuţi şi nevăzuţi, care mă necăjesc! Risipeşte-i cu furtuna dreptăţii tale. Miluieşte-mă, Doamnă, şi vindecă neputinţele mele. Încălzeşte inima mea cea rece şi nu mă lasă să cad în mâinile vrăjmaşilor mei sufleteşti. În ziua morţii mele vino în ajutorul sufletului meu. Să mă aduci la limanul mântuirii, Slavă Ţie, Apărătoarea celor fără de ajutor.

Psalmul 24: Către Tine, Doamnă, am ridicat sufletul meu, pentru ca să nu mă ruşinez - cu rugăciunile Tale - la înfricoşata judecată a lui Dumnezeu, nici să râdă de mine vrăjmaşii mei; iar duhurile răutăţii de sub cer, cetele celor vicleni, să nu împiedice paşii mei, nici să mă covârşească cursele morţii. Vino cu blândeţe în sufletul meu. Fii mie o călăuză către Patria cerească şi numără-mă împreună cu fericitul sobor al aleşilor lui Dumnezeu.

Concluzii:

Psaltirea Maicii Domnului, ca şi irmoasele şi condacele alcătuite în cinstea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu nu sunt generalizate în cultul Bisericii Ortodoxe, ca de altfel şi slujba Prohodului Maicii Precista, dar prezintă o importanţă deosebita pentru evlavia credincioşilor.

Deşi de provenienţă slavă, aceste cântări, ca şi psalmii, s-au bucurat de cinste şi în Biserica Ortodoxă Română de-a lungul veacurilor, fiindcă acest cult de supra-cinstire a Născătoarei de Dumnezeu se găseşte în Biserica noastră mai ales în colindele dedicate Maicii Domnului şi aceste colinde strămoşeşti, după creştinarea slavilor, au fost preluate de Biserica Pravoslavnică şi redate printr-un cult specific ei, în care se include şi Psaltirea Maicii Domnului.

Aşadar, atât Psaltirea Precistei, condacele şi icoasele, ca şi Prohodul îşi au originea tot în cultul popular al stră-românilor, preluat şi însuşit apoi de popoarele slave convertite sau influenţate de creştinismul popular şi cult al strămoşilor noştri.
- arhim. Paulin Lecca (prezentare şi traducere)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Există o psaltire a Maicii Domnului?.
 Vizualizări articol: 1816 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Există o psaltire a Maicii Domnului?5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte