Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manifestări

620 de ani de atestare documentară a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările culturale prin care Primăria Municipiului Suceava, împreună Consiliul Judeţean şi Complexul Muzeal Bucovina, şi-a propus să marcheze, la sfârşitul primei decade a lunii februarie, împlinirea celor 620 de ani de atestare documentară a Sucevei, ca localitate, dar şi a Cetăţii de Scaun, îşi configurează şi îşi amplifică pe zi ce trece programul.

Dacă primarul Ion Lungu a făcut cunoscut, săptămâna trecută, faptul că evenimentul va fi întâmpinat printr-o medalie aniversară, iar cetăţenii urbei vor avea parte de spectacole şi concerte în aer liber, în care vor evolua atât formaţii şi interpreţi de muzică populară, cât şi trupe şi solişti de muzică uşoară, directorul general al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin-Emil Ursu, a oferit ieri amănunte cu privire la acţiunile propuse de instituţia pe care o coordonează, acţiuni care se vor conjuga cu cele anunţate de edilul urbei.

Simpozion ştiinţific

Constantin-Emil Ursu a precizat că vineri, 8 februarie, data la care se vor deschide  manifestările, la Muzeul de Istorie vor începe lucrările unui simpozion ştiinţific, care va viza Cetatea de Scaun a Sucevei, simpozion la care vor participa arheologi, istorici şi cercetători care au efectuat săpături în incinta cetăţii şi pe Câmpul Şanţurilor.

Lista participanţilor cuprinde nume prestigioase, ca academicianul Răzvan Theodorescu sau universitarii Mircea D. Matei, Ştefan Gorovei, Viorica Puşcaşu, dar şi specialişti din cadrul CMB Suceava, cum sunt arheologii Paraschiva-Victoria Batariuc şi Florin Hău.

Expoziţie cu piese din Colecţia Romstorfer

La Muzeul de Istorie va fi organizată cu acest prilej şi o expoziţie documentară, cu piese de interes cum sunt cele din Colecţia Romstorfer, obiecte descoperite de arhitectul austriac cu prilejul săpăturilor efectuate în perioada 1895-1904.

În aceeaşi zi, cetatea va găzdui, la vreme de seară (ora 17:00), un concert de muzică folk, la care cap de afiş, după ultimele negocieri, ar putea fi cantautorii Tatiana Stepa, Gheorghe Gheorghiu, Victor Socaciu şi Narcisa Suciu.

Sâmbătă, 9 februarie, vor continua lucrările simpozionului ştiinţific, iar în centrul municipiului se va desfăşura un spectacol artistic în aer liber, în care vor evolua „Lăutarii” de la Chişinău şi soliştii Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Niculina Stoican.

Un spectacol de amploare

Secvenţa deosebită, inedită din cadrul manifestărilor organizate la Suceava, se va desfăşura pe data de 10 februarie, dată înscrisă pe documentul de atestare al urbei - scrisoarea domnească a lui Petru Muşat voievod, prin care acesta îl înştiinţează pe Vladislav, regele Poloniei, că i-a trimis 3000 de ruble de argint şi îl roagă să-i facă o scrisoare pentru această sumă în locul celei vechi, de 4000 de ruble, document în care voievodul pomeneşte că „le-am dat pe toate în Suceava” şi întăreşte că „s-a scris cartea în cetatea Sucevei, luni, în prima săptămână a Postului, sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1000 şi 388”. Este vorba de un spectacol de amploare, în care va fi regizat un atac asupra Cetăţii de Scaun a Sucevei.

70 de cascadori cu tunuri şi cai

Constantin-Emil Ursu a precizat că asediul cetăţii va fi realizat, cu toată recuzita specifică epocii medievale, de 70 de cascadori profesionişti, care vor dispune de cai, tunuri de asediu, veşminte şi arme de epocă.

Vor exista secvenţe cu arcaşi care trag de pe ziduri, „ghiulele” de tun vor lovi fortificaţiile, o poartă (butaforică) va fi spartă cu berbecul, iar armata moldovenească va sosi la final şi-i va izgoni pe asediatori.

Spectacolul va începe pe timp de zi, după ora 16:00, şi va continua după lăsarea întunericului, cu spectaculoase salve luminoase, făclii aprinse pe ziduri şi focuri în şanţul de apărare al cetăţii.

Documentul de atestare a Sucevei
(Scrisoare domnească a lui Petru Muşat voievod din data de 10 februarie 1388)

„Lui Wladislav, din mila lui Dumnezeu, rege al Poloniei, stăpânitor al Lituaniei şi al Rusiei şi domn al altor multor ţări, sinceră închinare de la Petru voievod al Moldovei. Facem cunoscut înaltei tale Domnii că am dat acestui adevărat pan al Varşoviei 3 mii (de ruble) de argint frâncesc în acea greutate cu care am început să dăm de la Luţc şi le-am dat pe toate în Suceava. În această scrisoare sînt 3 mii de ruble de argint frâncesc; pentru aceasta facem această scrisoare pentru 3 mii, iar scrisoarea Domniei tale este făcută pentru patru mii la Lăsatul Secului. Rugăm pe Domnia voastră să faceţi altă scrisoare, ca şi aceasta ce o scrieţi, dar nu pe 4, ci pe 3 mii, sub pecetea regală. Cine ne va aduce zapisul pe 3 mii aceluia îi vom da cartea voastră ce e scrisă pentru 4 mii. Şi s-a scris cartea, în cetatea Sucevei, luni, în prima săptămână a Postului, sub pecetea noastră, în anul naşterii Domnului 1000 şi 388”.

NOTĂ: Originalul în limba slavonă, pe pergament, pecete pierdută, aflat acum la Archiwum Glowne Akt Dawnych - Varşovia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 620 de ani de atestare documentară a Sucevei.
 Vizualizări articol: 3219 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
620 de ani de atestare documentară a Sucevei5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte