Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ajutor de stat fără avizul UE, de până la 7.500 euro, pentru firmele mici de producţie agricolă

Marţi, 8 Ianuarie 2008 (18:13:18)

Micile firme de producţie agricolă pot primi de la stat, de la 1 ianuarie, o sumă nerambursabilă reprezentând echivalentul a 7.500 euro pentru diverse activităţi, cum ar fi prezenţa la expoziţii sau plata serviciilor de consultanţă, banii urmând să fie alocaţi într-un interval de până la trei ani.
  Posibilitatea acordării acestui sprijin este prevăzută într-un regulament aprobat în luna decembrie a anului trecut de către Comisia Europeană, act normativ prin care a fost majorat plafonul maxim al ajutorului de valoare mică, numit "de minimis", acordate firmelor din agricultură.

În România nu au fost aplicate până acum scheme de ajutor "de minimis" pentru agricultori.

"Când am avut probleme cu seceta anul acesta s-a luat în considerare şi acest tip de ajutor, dar atunci am hotărât să mergem pe altă variantă. Deocamdată avem schemele notificate la Bruxelles şi pentru care au fost de acord şi asociaţiile de producători, dar în viitor, vom vedea, poate vom apela şi la aceste ajutoare «de minimis», dacă şi agricultorilor li se va părea avantajos", a declarat pentru MEDIAFAX Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Finanţările "de minimis" nu sunt considerate ajutoare de stat, nu distorsionează concurenţa de pe piaţă, şi deci, nu trebuie obţinută aprobarea Comisiei înainte de acordarea sumelor, în limita unor plafoane maxime stabilite.

Limita maximă a ajutoarelor "de minimis" din agricultură a crescut de la 3.000 de euro pe beneficiar, la 7.500 de euro, pe o perioadă de trei exerciţii fiscale.

Totodată, plafonul stabilit la nivel de ţară a crescut de la 0,3% la 0,75% din valoarea totală a producţiei agricole.

"Plafoanele sunt exprimate sub forma unei subveţii. Toate cifrele folosite exprimă valori brute, adică înainte de deducerea impozitului sau a altor taxe. În cazul în care ajutorul se acordă sub o altă formă decât cea a unei subvenţii, suma ajutorului care se ia în considerare este egală cu echivalentul subvenţiei brute", se precizează în regulament.

În document este stabilită şi valoarea maximă a ajutoarelor "de minimis" cumulate la nivel naţional, într-o perioadă de oricare trei ani fiscali.

Astfel, România va putea acorda, pe o perioadă de trei ani fiscali, ajutoare "de minimis" în valoare totală de 98,68 milioane euro.

Suma este a opta ca mărime din UE, pe primul loc fiind Franţa, cu 438,3 milioane euro, iar pe ultimul Malta, cu 870.000 euro.

Potrivit regulamentului, ajutoare precum cele pentru activităţi de export, cele fixate pe baza preţului sau cantităţii de produse puse pe piaţă, precum şi sprijinul pentru fermele aflate în dificultate, nu se încadrează la categoria "de minimis".

Ajutorul "de minimis" poate fi folosit pentru participarea la târguri, elaborarea de studii sau contractarea de servicii de consulatnţă pentru lansarea unui nou produs sau a unui produs existent pe o piaţă nouă, care nu sunt considerate ajutoare de export.

Ajutoarele "de minimis" sunt acordate în sectorul producţiei agricole primare, activităţile de vânzare şi comercializare a produselor agricole fiind incluse într-un alt regulament, care reglementează ajutorul "de minimis" în sectorul industrial.

Statul membru are obligaţia să ţină un registru cu toate informaţiile privind schemele de ajutor "de minimis" aplicate şi să furnizeze aceste date Comisiei, oricând aceasta le solicită.

Noul regulament european a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ajutor de stat fără avizul UE, de până la 7.500 euro, pentru firmele mici de producţie agricolă .
 Vizualizări articol: 1264 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Ajutor de stat fără avizul UE, de până la 7.500 euro, pentru firmele mici de producţie agricolă3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte