Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 ian 2008 - Anul XIII, nr. 5 (3686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Vatra Dornei

Perioada sărbătorilor de iarnă la Vatra Dornei a creat emoţii pentru asigurarea căldurii

Datorită condiţiilor geografice şi climaterice din zona Dornelor, unde temperatura medie anuală se situează în jurul valorii de 5,20C, cea mai importantă problemă care stă în atenţia executivului Primăriei Vatra Dornei o constituie asigurarea căldurii în locuinţe.  De când am intrat în administraţie, m-a preocupat şi mă preocupă în mod deosebit problema asigurării căldurii şi apei calde,  necesităţi prioritare într-un oraş cu temperaturi atât de scăzute, într-o perioadă lungă dintr-un an. Am demarat această acţiune de luptă împotriva frigului începând încă din anul 2000 şi astfel, la începutul lunii aprilie 2004, în municipiul Vatra Dornei a fost pusă în funcţiune centrala termică pe rumeguş. Acest obiectiv integrează cele mai noi tehnologii energetice din lume. Este cea mai mare centrală termică pe rumeguş din Europa, având instalaţii de producere a energiei termice cu capacitatea de 18 MWh, dispunând de o reţea modernă de conducte preizolate. Prin finalizarea acestei investiţii, un număr de 4264 apartamente convenţionale, în medie circa 12.000 locuitori, beneficiază de avantajele unui serviciu modern de furnizare a energiei termice în regim centralizat, la costuri ale energiei termice scăzute, ce nu mai necesită subvenţie.  Este o investiţie de importanţă majoră pentru Vatra Dornei, având în vedere faptul că până în prezent este singura sursă de producere a energiei termice, atât de necesară oraşului nostru. 

Din nefericire, capacitatea centralei termice pe rumeguş nu poate asigura necesarul de căldură din tot oraşul. De asemeni, în această iarnă ne-am confruntat cu probleme mari de menţinere a temperaturii în sistem, în perioadele geroase cu temperaturi sub (– 15)0 C.  De aceea, programul de eficienţă energetică din municipiul Vatra Dornei, trebuia continuat. Împreună cu Consiliul Judeţean, a fost demarat programul “Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene în judeţul Suceava”, proiect ale căror obiective pentru municipiul Vatra Dornei sunt alimentare cu gaz metan, construirea unei centrale termice cu cogenerare cu capacitatea de 20 KW şi reabilitarea parţială a sistemului de termoficare al oraşului.

Locuitorii Dornei care nu sunt încă branşaţi la sistemul centralizat de căldură au sperat că această iarnă vor avea în sfârşit confortul termic scontat în apartamente. Încă din primăvara acestui an am lansat ideea unui proiect de construire a reţelei de termoficare pentru cartierul Schitului, cartier alimentat cu căldură de la S.C. Regnafor. Din motive independente de noi, proiectul nu a fost pus în practică. În aceeaşi situaţie se află şi proiectul de extindere a reţelei de termoficare aferent PT1, reţea de care trebuiau să beneficieze mai multe societăţi comerciale, dar şi locuitori din zona centrală, precum şi construirea unui nou punct termic PT5 în zona staţiunii, cu reţele aferente, obiectiv ce trebuia să asigure alimentarea cu energie termică a staţiunii şi străzii Republicii, până la stadion. 

Construcţia centralei termice cu cogenerare este edificată. Este o bijuterie în materie de construcţii şi tehnologie. Ce păcat, că alimentarea cu gaz metan nu este rezolvată! S-a propus construcţia acesteia şi cu sursă alternativă,  adică pe lângă turbinele pe gaz metan, să funcţioneze şi cazane cu CLU. Rezolvarea acestei soluţii putea asigura suplimentarea necesarului de căldură din această iarnă.  Dar,  din experienţa programelor implementate, concluzia este că în cazurile în care realizarea investiţiilor este administrată de instituţii străine de Dorna, indiferent de statutul şi poziţia acestora, interesul de a realiza o problemă de interes public nu se află în portofoliul niciunei astfel de instituţii.  Şi astfel de exemple avem atât cu programul Samtid, cât şi cu programul “Utilităţi şi Mediu la Standarde Europene”. Cui să-i pese de faptul că la Dorna este frig atâta timp cât la Suceava le este cald şi bine!

Cu toate neajunsurile, independente de puterea şi voinţa noastră,  cu toate necazurile tehnice de la centrala pe rumeguş, iată că şi în această iarnă această centrală ne salvează, măcar parţial, de problema asigurării căldurii.

Desigur, au fost şi probleme, pentru care îmi cer scuze dornenilor. Au fost zile în care nu s-a putut livra apa caldă, au fost zile în care temperatura la calorifere a fost mai scăzută. Vreau să asigur dornenii că această problemă este mereu în atenţia executivului primăriei şi vom rezolva toate problemele, atât cât ne stă în putinţă.  

Primarul municipiului Vatra Dornei
Constantin HUŢANU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Perioada sărbătorilor de iarnă la Vatra Dornei a creat emoţii pentru asigurarea căldurii.
 Vizualizări articol: 8021 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Perioada sărbătorilor de iarnă la Vatra Dornei a creat emoţii pentru asigurarea căldurii3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pricomigdale 20-24 bucăţi - 50 minute 200g miez de nucă300g zahăr albuşuri de ou linguri făină linguriţă esenţă de migdale linguri zahăr pudră linguriţă esenţă de vanilie  Puneţi la foc potrivit, într-un vas, albuşurile, miezul de nucă... Citeşte