Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 38 (8262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică îngrijorătoare

DSP Suceava a consemnat, anul trecut, 531 de avorturi, din care 40 la tinere între 15 și 19 ani și trei la copile sub 15 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul de întreruperi ale cursului sarcinii se menține ridicat, în ciuda nenumăratelor mijloace contraceptive existente. Cu ocazia campaniei de promovare a sănătății reproducerii, care se derulează pe toată durata lunii februarie, Direcția de Sănătate Publică Suceava a transmis câteva date statistice privind acest aspect în județul Suceava. Conform datelor furnizate de DSP, în cursul anului trecut în județ au fost efectuate 531 de avorturi, dintre care 40 au fost înregistrate la tinere cu vârste între 15 și 19 ani și 3 la copile sub 15 ani. În anul 2021 s-au înregistrat 537 întreruperi de sarcină.

Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Budeanu, a arătat că, dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România „această tendință este mai puțin accentuată”. „Aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE, au fost înregistrați în România. Unul din doi născuți vii la adolescente de 10-14 ani și unul din cinci născuți vii la adolescente de 15-19 ani din UE se regăsesc în România”, a subliniat Gabriela Budeanu.

Ea a explicat că sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt, legate de lipsa de maturizare a aparatului genital al mamei, cât și de riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură, pentru nou-născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani. Pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, sarcina la vârste fragede aduce și alte probleme majore pentru mamă, cum ar fi abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice etc.

„Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodele de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate. Prin atragerea atenției societății asupra acestei problematici urmărim atât încurajarea tinerilor de a utiliza surse de informații de încredere, de a discuta despre sănătatea reproductivă cu un cadru medical, cât și mobilizarea și implicarea familiilor și comunităților pentru a sprijini tinerii în adoptarea unui comportament sexual responsabil”, a afirmat purtătorul de cuvânt al DSP.

În anul 2022, în evidența medicilor de familie se aflau 4.656 femei gravide, din care 2.699 în mediul rural, mai puține față de anul 2021, când în evidențe au fost 4.813 femei gravide, din care 2.753 în mediul rural. 

Până la sfârșitul lunii februarie, DSP, în parteneriat cu furnizorii de servicii medicale, autoritățile publice locale cu asistență medicală comunitară, Centrul Județean de Planificare Familială si Contracepție Suceava, organizează evenimente de informare despre problematica sănătății reproducerii având drept scop motivarea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă.

Campania urmărește să crească nivelul de informare a tinerilor prin utilizarea informațiilor din surse corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita apariția unor sarcini nedorite.

De asemenea, prin această campanie se dorește informarea asupra probabilității apariției unor consecințe negative în cazul unei sarcini apărute în perioada adolescenței, cum ar fi: infecțiile transmisibile pe cale sexuală, depresii, decesul mamei, decesul fătului, avort spontan, naștere prematură, izolare socială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DSP Suceava a consemnat, anul trecut, 531 de avorturi, din care 40 la tinere între 15 și 19 ani și trei la copile sub 15 ani.
 Vizualizări articol: 517 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DSP Suceava a consemnat, anul trecut, 531 de avorturi, din care 40 la tinere între 15 și 19 ani și trei la copile sub 15 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei