Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 38 (8262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9744 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5501 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Inexplicabil

60 de proprietari din blocul 48 A de pe str. Mărășești din Suceava au refuzat accesul experților pentru evaluarea riscului seismic al clădirii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proprietarii garsonierelor din tronsonul 2 al blocului nr. 48 A de pe strada Mărășești din municipiul Suceava au refuzat accesul experților plătiți de primărie pentru evaluarea riscului seismic al clădirii. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că această clădire este singura din municipiul reședință de județ certificată oficial cu nivel de risc seismic 1 (cel mai ridicat, din cele patru posibile), dar din păcate doar un tronson cu 80 de garsoniere a putut fi consolidat, în anul 2020. Primarul e explicat că au fost alocați bani de la bugetul local pentru expertiza tehnică a clădirii și evidențierea eventualelor modificări ale structurii de rezistență, dar pentru cel de-al doilea tronson, cu 60 de garsoniere, locatarii „nu au avut o atitudine cooperantă” sau nu au fost de găsit. În aceste condiții, firma angajată de primărie a renunțat la elaborarea expertizei, care avea termen de predare 10 iulie 2022, „până la o dată ulterioară”. Valoarea contractului, de 92.436 de lei, care includea și blocul 9A (Castor) de pe strada Jean Bart și blocul P de pe Bulevardul 1 Mai nr.2, a fost diminuată cu suma de 25.210 lei aferentă expertizei tronsonului în cauză.

În cazul în care ar fi fost expertizat, proprietarii nu ar fi avut cheltuieli nici cu consolidarea, deoarece finanțarea s-ar fi făcut din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primarul Ion Lungu a precizat că și în alte orașe din țară au fost situații similare, dar care vor putea fi soluționate deoarece legislația în domeniu a fost modificată anul trecut. Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor are prevederi mai clare în legătură cu obligațiile și responsabilitatea proprietarilor, inclusiv amendarea și chemarea în judecată a acestora.

Blocul de garsoniere 48 A, situat vizavi de Colegiul Național „Mihai Eminescu”, este construit în 1970 şi este locuit de aproximativ 300 de persoane. Mulți dintre locatari sunt oameni sărmani, asistați social, care nu au nici măcar minimum de condiții de trai și nu-și permit să suporte nici măcar costul utilităților - apă, energie termică, electricitate, cu atât mai puțin cheltuielile de consolidare a imobilului, de aceea este de neînțeles de ce au refuzat oferta administrației locale.

Pe baza unor evaluări vizuale, aproximativ 45 de imobile din oraș sunt considerate cu risc seismic 2 și 3. Printre acestea sunt patru blocuri cu câte 10 etaje - T33 A de pe Bulevardul George Enescu nr.15, cu 42 de apartamente, construit în 1976 și blocurile  T4 A şi T7 de pe strada Ana Ipătescu și blocul 13 de pe strada 6 Noiembrie nr. 13, cu câte 40 de apartamente fiecare, ridicate în anul 1961. Alte șase blocuri de locuinţe construite între anii 1960-1968 sunt K și B3 de pe strada Alexandru cel Bun; blocul nr. 2 de pe strada Republicii; blocul F de pe strada Ana Ipătescu; blocul 13 de pe strada Mihai Viteazu nr. 10 şi blocul nr. 5 de pe strada Nicolae Bălcescu. De asemenea, clădiri cu vechime considerabilă mai sunt pe străzile Mihail Sadoveanu, Cernăuți, I.G. Sbierea, Bogdan Vodă, Ștefan Ștefureac etc.

Până la această dată nu există însă o evaluare precisă a clădirilor construite înainte de anul 1978, care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice.

 

Fălticeni, Rădăuți, Siret și zona centrală a Sucevei sunt în categoria zonelor cu risc seismic 7, zona de munte are risc 6

Conform planurilor de analiză şi acoperire a riscurilor de până acum, în judeţul Suceava nu există focare sau zone seismice. Judeţul nostru nu se află pe direcţia de propagare a undelor seismice care îşi au originea în Vrancea, şi anume pe direcţia nord-est-sud-vest, constatată la cutremurul din 1977, însă este resimţită transmiterea undelor elastice ale zonei seismice Vrancea. Conform zonării seismice a României, judeţul Suceava este plasat în zona de intensitate de grad 6, cu excepţia extremei de sud-est, care este încadrată în zona de intensitate de grad 7. O caracteristică distinctă din punct de vedere seismic o reprezintă partea de nord-est a judeţului, cu aşezările urbane şi rurale din arealul municipiului Rădăuţi şi al oraşului Siret, încadrate ca zone cu risc seismic de intensitate 7 pentru cutremure cu epicentrul în apropiere de Cernăuţi, Ucraina. În categoria zonelor cu risc ridicat sunt incluse municipiile Rădăuţi şi Fălticeni; oraşul Siret; municipiul Suceava – zona centrală, cu clădiri vechi de peste 40 de ani, cu structura de rezistenţă pe cadre din beton armat şi zidărie de cărămidă, şi localităţile limitrofe; zona Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 60 de proprietari din blocul 48 A de pe str. Mărășești din Suceava au refuzat accesul experților pentru evaluarea riscului seismic al clădirii.
 Vizualizări articol: 3220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
60 de proprietari din blocul 48 A de pe str. Mărășești din Suceava au refuzat accesul experților pentru evaluarea riscului seismic al clădirii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei