Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 37 (8261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII ȘI... VICEVERSA

Michel de Montaigne și Aristotel: două rostiri... plus una mai nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De ani de zile mi se întâmplă să discut - uneori, rar, pe stradă, alteori, ”pe rețele”, la comentariile textelor din presă, din unele cărți și (atunci când am prilejul) în timpul unor conferințe sau cursuri - despre necesitatea școlii și, mai ales, a studiilor superioare. Necesitate pe care eu o contest.

O contest ca necesitate, nu ca posibilitate adăugată ”celor șapte ani de acasă”...

Am spus-o și o tot spun: școala, studiile superioare etc. nu formează caractere luminoase!... Nu formează așadar omul bun.

Omul bun este bun și basta.

El nu ține să facă fapte bune. Le poate face, dar faptele bune nu definesc și nu formează omul bun... Mafioții, de altfel, fac numeroase fapte bune: ridică biserici, fac danii căminelor de bătrâni, săracilor etc. Și li se pupă mâna ...însângerată... Și?...

Aici fac apel la rostirea lui Michel de Montaigne: ”Învățământul de azi favorizează capul plin, în defavoarea capului bine construit”...

Este o rostire care face flagrant deosebirea dintre cunoștințele acumulate - cele dobândite în școli - și cunoaștere: cea care începe cu cea de sine: starea deprinsă prin iubirea din casa părintească; singura care construiește (sau nu!...) capul copilului; implicit, al adultului matur de mai târziu. Altfel, adultul rămâne imatur: un copil mare...

Școala de azi - alături de toate sistemele ”formative” ale societății globalizate de azi - este fundamentată pe ”a avea”: cunoștințe, erudiție, bani, poziții înalte, posesii materiale diverse, imagine strălucitoare etc.

Totul obținut prin concurență - subliniez!- și nu prin într-ajutorare! Fapt care se reproduce și în relațiile intra-familiale, unde soțul și soția fără ”cei șapte ani de acasă” devin concurenți și adversari, indiferent de ”studii”... Uneori chiar dușmani!

Nicidecum învățământul nu este fundamentat pe ”a fi”: a fi bun. Și afirm iar - cu riscul redundanței - că omul bun e doar bun, că nu faptele îl fac bun, ci felul său de „a fi”... Este traiul în „a fi”.

El, omul bun, are capul bine construit.

De aceea el poate fi și fără școală.

Aristotel afirma - citat aproximativ - că ”Omul are tendința de a se lăsa dus la vale de fluviu, cadavrele coborând mai iute...”!... Cam asta fac sistemele cu cei ”netreziți”, cu ”morții din timpul vieții”.

Este adevărat că frica de a nu mai fi ca lumea, frica de a fi respins și exclus de lume - prin glasul diferitelor jurii de școliți negăsiți - este mare.

Însă, odată învinsă frica asta, omul simte cu adevărat libertatea de a fi. Deopotrivă, libertatea de a se iubi și respecta, de a iubi și respecta. Întrucât ”Iubirea înseamnă renunțarea la frică” (Gerald. G. Jampolsky).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Michel de Montaigne și Aristotel: două rostiri... plus una mai nouă.
 Vizualizări articol: 702 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Michel de Montaigne și Aristotel: două rostiri... plus una mai nouă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei