Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 166 (8083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criterii

Condițiile de acordare a primei de 3.000 de lei în noul program „Rabla”, fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Noul program „Rabla”, de casare a vehiculelor uzate, oferă o primă de 3.000 de lei pentru scoaterea din uz a mașinilor vechi și are criterii de eligibilitate atât pentru proprietar, cât și pentru autovehicul. Prin acest program, proprietarul nu este obligat să achiziționeze un alt autoturism.

Din suma de 3.000 de lei, 1500 de lei este din bugetul local, de la primărie și 1.500 de lei de la Ministerul Mediului, însă toată suma trebuie acordată de primărie proprietarului, urmând ca pe baza documentelor administrația locală să primească ulterior 1.500 de lei de la guvern pentru fiecare primă acordată. „Ca de obicei, trebuie să pună banii prima dată primăria. Noi suntem solicitanții”, a declarat primarul de Suceava, Ion Lungu. Acesta a spus că municipiul Suceava, pe baza numărului de locuitori, are dreptul la casarea prin acest program a 20.000 de autovehicule uzate. „Ca să putem ajunge acolo, etapele programului sunt următoarele: publicarea ghidului de finanțare, depunerea cererii de finanțare, aprobarea cererii, avizarea proiectelor selectate, aprobarea finanțării proiectelor, încheierea contractelor de finanțare, monitorizarea. Dacă omul îndeplinește condițiile, este eligibil, se face casarea, radierea de la municipalitate, primăria achită persoanei respective 3.000 de lei, după care depune decont și obține 1.500 de lei de la Ministerul Mediului. Ghidul și procedurile sunt stabilite de Agenția Fondului de Mediu. Actul normativ este în consultare publică, mai durează, dar nu sunt foarte simple lucrurile. Avem banii prinși în buget, așteptăm să se aprobe ordonanța, în măsura în care se aprobă, imediat vom aproba și noi în CL intrarea  în acest proiect. Lucrurile sunt mai complicate, nu putem ca mâine dimineață să demarăm proiectul. Nu pot să intru în Consiliul Local să aprob partea noastră de finanțare pentru că trebuie să fac trimitere la baza legală”, a declarat Ion Lungu.

 

Criteriile de eligibilitate pentru proprietar și pentru autovehicul

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate a proprietarului de autovehicul uzat, este considerat eligibil proprietarul de autovehicul uzat care îndeplineşte următoarele condiţii la data solicitării stimulentului pentru casare: este persoană fizică cu domiciliul/reședința în România; are domiciliul/reședința pe raza teritorială a UAT-ului solicitant de finanțare; deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și se află în evidențele fiscale ale UAT-ului solicitant de finanțare; nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare; nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024 și Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru același autovehicul uzat cu care participă în Program; nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Infracțiune împotriva mediului înseamnă, conform normelor europene, „orice act care încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu sau pentru sănătatea umană”. Printre cele mai comune astfel de infracțiuni se numără: emisia sau evacuarea ilegală a substanțelor în atmosferă, apă sau sol; comerțul ilegal cu specii ale faunei și florei sălbatice; comerțul ilegal cu substanțe care diminuează stratul de ozon; transportul ilicit sau deversarea ilicită de deșeuri.

A doua categorie de criterii, pentru autovehicul, este considerat eligibil autovehiculul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiții: este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant; la data participării în program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară; este înmatriculat în România de cel puțin 3 ani.

Programul ar fi trebuit să înceapă la 1 iulie a.c., dar încă nu este finalizată legislația.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Condițiile de acordare a primei de 3.000 de lei în noul program „Rabla”, fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi.
 Vizualizări articol: 2947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Condițiile de acordare a primei de 3.000 de lei în noul program „Rabla”, fără obligaţia de a fi cumpărate maşini noi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei