Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 156 (8073)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nicolae Romulus DARAMUS

Nicolae Romulus DĂRĂMUȘ


ECOLOGIA IUBIRII

Cursul dolarului la Corlata (o confirmare după 30 de ani)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dinaintea mea, bolnava, trecută binişor de tinereţe, se îmbracă încet, cu mişcări stăpânite, oarecum stângace. Din când în când priveşte pe geam, cu aer absent, de om aflat singur în încăpere... Are o grămadă de haine subţiri, nepotrivite cu vremea, pe care le-a luat una peste alta, să ţină cald. Nu pare să aibă vreo consideraţie pentru estetica siluetei şi nu cred să-şi fi făcut vreodată probleme din această cauză. Mâinile, de altfel, mi-o arată din plin: mâini mari, spălate bine, cu unghii tăiate scurt până în carne, dar aspre, păstrând în crăpăturile pielii pământul din „ţar’nă”, acel pământ pe care coada sapei ori coarnele plugului îl încrustează ireversibil în bătături. Sunt mâini cu atingere caldă şi uscată. Poţi lua îmbucătura din ele fără greaţă. Mâini muncite. Le-am văzut de atâtea ori…

– Mătuşă… Uite, eu vă scriu limpede ce luați, cum luați, când luați… Vă scriu clar, cu litere de tipar, … ca să nu vă-ncurce. Dimineaţa, la prânz şi seara… Cu tiparul, cu litere mari… Uitați…

Şi-i explic cu răbdare savantul conţinut al receptei, mai mult desenat pe o coală, ca pentru ea.

Îmi mulţumeşte şi caută ceva într-o sacoşă de plastic de pe care râd colorat Olivia Newton John şi John Travolta. Iarăşi, îmi spun, va scoate de acolo nelipsitele ouă, nelipsita smântână. Iarăşi…

Mă înşel însă. Pare-se că vrea să-mi dea bani. Ţine între degete un portofel vechi, mare, cu fermoare multe, cusut trainic cu sfoară, pe ici, pe colo. Trage un fermoar şi caută… Se văd câteva bancnote mototolite. Le frunzăreşte, le îndeasă la loc, bombănind:

– Unde l-oi fi pus?… O fi dincoace…

Caută într-alt buzunar. Calmă: alţi bani mototoliţi.

– Nu-i! Da’ nu se poate, că aici o fost!

Alt fermoar. De data asta hârtii, chitanţe,… o iconiţă.

– Nu-i nici aici, da’ undeva trebuie să fie… Că-l am de mult. Îl am de când am fost la băi şi-l tot ţin. Mi l-o dat o doamnă. O zis ca să văd şi eu cum îs ăştia, că eu n-am avut niciodată. Şi m-am gândit să vi-l dau dumneavoastră, că eu n-am ce face cu el.

A mai rămas un buzunar cu capse. „Clic” şi faţa i se luminează:

– Uite-l! Ştiam eu că nu l-am prăpădit. Luaţi-l!

Ţine între degete o bancnotă de un dolar. Nouă, strălucitoare. Pluteşte bancnota maiestuos spre tăblia mesei, pe care femeia o aşază cu o mândrie calmă, suverană. Citesc în ochii ei: „Vezi, doctore? Nu te-ai ostenit degeaba!...”

Cum sunt la curent cu relaţia leu-dolar, nu fără oarecare ironie, replic:

– Păi mătuşă, ştiți că dolarul ăsta face bani mulţi… Face aproape nouă mii şi cinci sute de lei!

– Aşa-i, dom’ doctor. Ştiu. Eu l-am socotit la zece mii, da’ cu timpu’ mai creşte el!

Că mătuşica nu se înşela, aveau să mi-o arate din plin anii care au urmat. Iar pentru cei care doresc o consultaţie financiară pentru viitor, am o adresă: satul Corlata. Parcă… Dar nu sunt sigur şi nici nu e important. Numele?… Nu-l mai ştiu, dar nici el nu are însemnătate. Pe mătuşa-analist economic o identifici uşor după mâini: mâini mari, aspre, păstrând în crăpăturile pielii pământul din „ţar’nă”, acel pământ pe care sapa ori coarnele plugului îl încrustează ireversibil în bătături.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cursul dolarului la Corlata (o confirmare după 30 de ani).
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cursul dolarului la Corlata (o confirmare după 30 de ani)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei