Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 166 (8083)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Acte filantropice

Cum e să asiguri masa zilnică pentru peste 200 de copii și adulți? Greu, dar nu imposibil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

”Ce facem azi?” Aceasta este întrebarea cu care se trezesc zi de zi, de aproximativ 5 ani, două femei din Vatra Dornei. Este vorba de surorile Iulia Negrea și Camelia Zetu, cele care coordonează și se ocupă de bunul mers al Casei Vladimir. Au și motive să își pună această întrebare de vreme ce în acest centru social trăiesc 12 tineri cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, iar masa zilnică este oferită pentru 150 de copii cu probleme financiare din Vatra Dornei, dar și pentru 60 de adulți. Doar pentru a asigura hrana necesară celor peste 200 de guri este o muncă titanică. Iar după începerea războiului din Ucraina lucrurile s-au deteriorat.

”În aceste aproape cinci luni nu am primit ca donație, nici măcar un kilogram de cartofi, nici o sticlă de ulei, ci doar diferite sume de bani, dar și acestea mici față de ceea ce era anul trecut. Practic, acum trăim din ce am avut, dar proviziile sunt pe sfârșite”, a mărturisit Iulia Negrea.

 

Sediul fostei societăți Miniera, transformat într-un centru social model

Istoria acestui centru începe în primăvara lui 2017. Atunci, la moartea preotului Mihai Negrea, care avea grijă la Coșna de 15 copii, soția acestuia s-a trezit singură și fără nici un sprijin. Nu a cedat și nu i-a trimis pe copii la centrele sociale ale Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și nici nu i-a lăsat pe drum. Împreună cu sora ei, Camelia Zetu, și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treabă. Așa se face că au găsit sediul fostei societăți Miniera Vatra Dornei, clădire revendicată și câștigată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În acest moment, clădirea este dată Asociației Filantropice Creștină ”Sf. Voievozi Mihail și Gavril”, al cărei președinte este Iulia Negrea, cu contract de comodat pentru o perioadă de 25 de ani. Pentru a putea funcționa legal, clădirea a fost renovată astfel încât să corespundă standardelor pentru un așezământ de copii. Cu multă muncă, multe drumuri, adrese și dăruire, Iulia Negrea și Camelia Zetu au reușit să țină pe picioare această activitate filantropică.

 

Singurul concediu în cinci ani de zile a fost cumătria unui fost băiat trecut prin centrul social

Casa Vladimir are două licențe de funcționare. Una este pentru ”Centru de tip familial preot Mihai Negrea” pentru 12 persoane, iar cealaltă este pentru cantina socială, care oferă prânzul cald zilnic pentru un număr de peste 200 de copii și adulți. Este poate cea mai mare acțiune de sprijin a celor în suferință care există în bazinul Dornelor, iar munca de aici vine mereu cu noi provocări.

”Niciodată nu știi când apare ceva neprevăzut. Se întâmplă uneori și noaptea sau când totul pare că funcționează cum trebuie”, au spus cele două surori. Când le-am întrebat dacă au avut concediu în ultimii 5 ani au zâmbit. ”Nici o zi. Ba nu, mințim. Acum câteva săptămâni am fost la Iași, la botezul unuia din copiii unui băiat care a trecut pe la noi prin centru și care a terminat doctoratul în Mecanică Fină și este căsătorit cu o doctoriță. Acela a fost singurul nostru concediu”, au spus Iulia Negrea și Camelia Zetu.

În afara mesei calde care li se oferă celor peste 200 de copii și adulți, o dată pe lună se oferă jucării, rechizite și îmbrăcăminte, dar și pachete cu alimente și produse de igienă.

 

Banii primiți de la autorități sunt bine-veniți, dar total insuficienți

Pentru a putea supraviețui, cele două surori au înaintat și două proiecte, unul împreună cu Primăria Vatra Dornei și celălalt împreună cu Consiliul Județean Suceava. Cel cu Primăria Vatra Dornei se intitulează ”La prânz am altă familie” și suma anuală alocată este de 84.000 de lei. ”Din păcate, cei 84.000 de lei de anul trecut nu mai au aceeași valoare în 2022 ca urmare a creșterii prețurilor, așa încât ceea ce putem cumpăra este în cantitate mult mai mică. Dar niciodată nu știi de unde poate veni ajutorul”, spune, plină de speranță, Iulia Negrea.

De la Consiliul Județean Suceava, prin proiectul ”Mâna care te hrănește” vine anual suma de 128.000 de lei. Sunt bani folosiți pentru plata salariilor, pentru că, trebuie spus, funcționarea Casei Vladimir se poate face cu ajutorul a 11 angajați. Banii veniți de la administrația județeană ajung pentru a plăti salariile timp de 4 luni, în rest totul vine din sponsorizări. Pentru că situația financiară este tot mai dificilă, orice sprijin, fie în alimente, fie în bani, este extrem de bine-venit pentru misiunea filantropică de la Vatra Dornei. Contul în lei al asociației este RO45RZBR0000060012128463, în timp ce contul în euro este RO93RZBR0000060012128472.

 

Cei 12 copii de la Casa Vladimir vor pleca în tabără la Costinești

Pentru a-i face să simtă că au o familie și o casă, surorile Iulia Negrea și Camelia Zetu fac tot posibilul ca tinerii din Casa Vladimir să aibă parte de tot ce e nevoie. Anual, copiii au mers în tabără la Costinești. Vor merge și anul acesta, iar unul din ei va ajunge și la Barcelona. ”În plus, toți copiii care sunt la școală merg și în excursiile organizate de profesori. Facem tot ce putem pentru a nu simți lipsuri și pentru a avea o viață cât mai normală, iar în fiecare duminică sunt la capela pe care o avem aici, în Casa Vladimir, și particip la slujbă împreună cu ei”, a mai precizat Iulia Negrea.

Iar eforturile și sacrificiile celor două femei vin și cu recompense. Copiii din centru le sunt recunoscători, iar activitatea școlară poate constitui un criteriu de luat în seamă. Unul din copii este student la Facultatea de Artă, altul este la școala postliceală de asistenți medicali și visează să lucreze la SMURD, iar un altul tocmai a terminat Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei ca șef de promoție, iar din toamnă va îmbrăca uniforma Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc. La întrebarea ce vrea să ajungă, a răspuns direct: ”general”. Va avea mult de muncă, dar important este că are un scop și este extrem de determinat. Poate un pic din această îndârjire i-a fost insuflată și de cele două surori, care prin tot ceea ce fac dovedesc că imposibilul nu este chiar o utopie, iar faptele de caritate sunt parte din viața noastră.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum e să asiguri masa zilnică pentru peste 200 de copii și adulți? Greu, dar nu imposibil.
 Vizualizări articol: 3540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cum e să asiguri masa zilnică pentru peste 200 de copii și adulți? Greu, dar nu imposibil5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei