Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 feb 2020 - Anul XXV, nr. 34 (7339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Schimbare de optică

Șofer condamnat la aproape 20 de ani de închisoare pentru un accident cu doi morți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pedepsirea drastică a şoferilor care provoacă accidente rutiere grave, pe fondul inconştienţei crase, prin încadrarea faptelor la omor sau tentativă de omor, după caz, tinde să devină o practică a judecătorilor.

Sunt două cazuri recente de accidente mortale în care şi-au pierdut viaţa suceveni în care s-a schimbat încadrarea faptei, din ucidere din culpă în omor, iar alte două cazuri de la Iaşi arată şi ele că procurorii şi judecătorii tind să-şi schimbe optica. Totuşi, atrag atenţia unii avocaţi, trebuie să nu se alunece pe o pantă prea abruptă, iar astfel de încadrări să fie totuşi excepţii.

 

Pedeapsa exemplară din cazul de la Iaşi

La Iaşi, un astfel de caz s-a lăsat deja cu o condamnare definitivă, extrem de severă.

Un şofer care a provocat un accident soldat cu doi morţi a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Iaşi la 19 ani şi 8 luni de închisoare, pentru omor.

Conform anchetatorilor, pe 4 februarie 2017, inculpatul Claudiu Marian Paşnicu, aflat la volanul unei maşini, a încălcat mai multe reguli de circulaţie, a circulat pe contrasens, a ignorat culoarea roşie a semaforului şi a pătruns cu viteză mare în intersecţia şoseaua Nicolina – Aleea Rozelor, unde a intrat în coliziune din lateral cu un autoturism marca Dacia Logan, care a fost proiectat în vehiculele aflate pe celălalt sens de mers, iar, în urma impactului, a rezultat decesul a doi soţi, dar şi rănirea gravă a altor două persoane

Iniţial, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, precum şi părăsirea locului accidentului. Prin ordonanţa de pe 13 martie 2017 a procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, s-a dispus preluarea dosarului şi apoi s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Claudiu Marian Paşnicu în omor calificat şi tentativă la omor calificat.

Având în vedere modul inconştient în care a condus inculpatul, concluzia a fost că acestuia nu i-a păsat că poate ucide oameni.

 

Șofer judecat pentru tentativă de omor, după ce a acroşat cu maşina un copil, pe trotuar

Mai recent, patronul unor săli de jocuri de noroc din Iaşi, care a provocat un accident, riscă până la 10 ani de închisoare, fapta sa fiind încadrată la tentativă de omor. Anchetatorii au arătat că acesta, conştientizând că e beat şi drogat, a acceptat posibilitatea că ar putea oricând să comită o tragedie, prin faptul că s-a urcat la volan. Pe 22 iulie 2019, un copil care mergea pe un trotuar din Copou a fost lovit de maşina condusă de afacerist. Autoturismul scăpat de sub control a acroşat copilul şi s-a oprit într-un copac.

Băiatul nu a fost grav rănit, având nevoie de 1-2 zile de îngrijiri medicale. Totuşi, asta a contat mai puţin, faptul că nu s-a produs o tragedie fiind doar o întâmplare, au subliniat procurorii. Astfel, fapta a fost încadrată la tentativă de omor.

 

Cazul autorului accidentului de pe trecerea de pietoni din faţa Palatului de Justiţie Suceava

Și la Suceava, magistraţii de la Judecătoria Suceava au decis recent schimbarea încadrării juridice şi declinarea competenţei către Tribunalul Suceava, pentru omor şi tentativă de omor, în cazul tânărului care circula cu viteză prin municipiul Suceava şi a provocat tragedia de pe trecerea de pietoni din faţa Palatului de Justiţie.

În ziua de 14 noiembrie 2018, Irina Airinei, o femeie care lucra la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, fiind în concediu de creştere a copilului, a traversat regulamentar, dinspre Palatul de Justiţie, împingând căruciorul în care se afla fiica sa.

Bogdan Florin Chetrariu, în vârstă de 26 de ani, din Mitocu Dragomirnei, venea cu viteză pe sensul dinspre Policlinică şi nu a reuşit să evite impactul. Şoferul nu a frânat, încercând să evite impactul prin dreapta. Din păcate, a lovit-o în plin pe mamă, dar şi căruciorul în care era fetiţa ei de un an şi jumătate. Cele două au fost proiectate la mare distanţă de trecerea de pietoni, iar nenorocirea de atunci a şocat un întreg oraş. Mama a murit, iar fetiţa a fost rănită foarte grav, fiind îngrijită şi acum la pat de tatăl ei.

Tribunalul Suceava îl va judeca pe şofer pentru omor şi tentativă de omor.

 

Încadrare la omor, şi în cazul accidentului în care a murit Gabi Rîpan

Tot recent, la începutul acestui an, tânărul clujean care a provocat accidentul în care a murit suceveanca Gabriela Rîpan, fiica omului de afaceri Ioan Vasile Rîpan, a fost pus sub acuzare pentru infracţiunea de omor, faptă pentru care riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. S-a ajuns în această situaţie după ce Judecătoria Cluj-Napoca a admis solicitarea avocatului familiei Rîpan de a schimba încadrarea juridică a faptei din ucidere din culpă în omor. Noul dosar va fi judecat de instanţa competentă, respectiv Tribunalul Cluj. După cum a relatat ziardecluj.ro, principalele argumente ale avocatului au fost că inculpatul, Tudor Cîrje, a decuplat sistemele de siguranţă ale autoturismului Gabrielei, un Mercedes CLS, a circulat cu viteză excesivă, în ciuda condiţiilor meteo proaste, practic a testat cu inconştienţă o maşină puternică pe care nu o mai condusese. Un alt element foarte important este că Tudor Cîrje încasase în anul precedent accidentului nu mai puţin de opt amenzi din partea poliţiştilor, parte din ele pentru viteză excesivă.

Accidentul în care a murit Gabi Rîpan s-a produs în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019, la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Huedin. Accidentul s-a produs în condiţii de vizetă excesivă, de peste 150 de km la oră. Gabi Rîpan, pasageră pe locul din dreapta, a murit în timp ce şoferul, Tudor Cîrje, cel trimis acum în judecată, a fost rănit foarte grav.

 

Poliţist sucevean: "unele accidente nu sunt din culpă - şoferii care depăşesc pe linia continuă, conduc băuţi sau drogaţi"

Având în vedere că Suceava este de ani de zile judeţul în care se moare cel mai mult în accidente, este posibil să mai apară astfel de cazuri, de autori de accidente mortale care să răspundă pentru omor.

Reporterii Monitorului de Suceava au cerut un punct de vedere de la comisarul Marius Ciotău, şeful secţiei Rurale de Poliţie Gălăneşti şi preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor, organizaţia Suceava.

Acesta este întru totul de acord cu această schimbare de optică a magistraţilor:

„Trebuie evidenţiat că se constată că unele accidente mortale nu sunt din culpă. Șoferii depăşesc cu intenţie pe linia continuă, conduc sub influenţa alcoolului sau a drogurilor şi în aceste condiţii viteza de deplasare a vehiculului nu o percep în mod real şi produc accidente cu consecinţe deosebit de grave. Este evident că noua încadrare juridică a acestor fapte trebuie adusă la cunoştinţa tuturor conducătorilor auto deoarece unii se cred regii şoselelor în timp ce conduc maşina.
A dispărut total instinctul de conducere preventivă, în sensul că un şofer poate să preconizeze că în curbă sau în vârf de pantă trebuie să reducă viteza deoarece există un pericol de accident”, a declarat ofiţerul de poliţe.

El a mai arătat că în cadrul expertizelor efectuate cu ocazia accidentelor se constată că unii şoferi puteau să prevadă accidentul şi puteau lua măsuri de evitare a unor tragedii, însă nu au făcut asta.
În acest mod se evidenţiază intenţia şi încadrarea juridică se poate schimba în omor.

 

Un avocat sucevean explică de ce unii şoferi trebuie să răspundă pentru omor

Și avocatul sucevean Tudor Sălăgean avea acum câteva luni, în Monitorul de Suceava, un punct de vedere asemănător, după ce un şofer care circulase cu 137 de km/h în localitate şi omorâse un copil, pe trotuar, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare, pentru ucidere din culpă:

„În opinia mea, aceste fapte de ucidere din culpă sunt la limita infracţiunilor intenţionate, deoarece în momentul în care fie te urci la volan beat sau drogat, fie, cum este cazul în speţa de faţă, când şoferul cu o experienţă extrem de redusă în şoferie conduce în localitate cu 137 km/h, intră pe trotuar şi te omoară nevinovat, practic în momentul în care conduci în asemenea condiţii poţi prevedea că s-ar putea întâmpla o nenorocire în care vei accidenta sau omorî pe cineva, astfel că legislaţia în acest domeniu ar trebui schimbată în sensul înăspririi pedepselor aplicate”.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șofer condamnat la aproape 20 de ani de închisoare pentru un accident cu doi morți.
 Vizualizări articol: 8289 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 34 voturi
Șofer condamnat la aproape 20 de ani de închisoare pentru un accident cu doi morți5.0534

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei