Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 feb 2020 - Anul XXV, nr. 34 (7339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Rectorul Universității din Suceava salută eliminarea limitării rectorilor la două mandate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rectorii ar putea rămâne pentru mai multe mandate la conducerea universităților, și nu doar opt ani, adică două mandate, așa cum este în prezent.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de cameră decizională, o serie de modificări la Legea Educaţiei Naționale, una dintre acestea referindu-se la eliminarea limitării mandatelor pentru rectori la două.

Referitor la aceste modificări, rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a menționat că legea nu este încă în vigoare, trebuind să fie promulgată de către președintele României, considerând că sunt șanse mici ca ea să treacă în această formulă.

Popa este de părere că prin această decizie va crește autonomia universităților, care vor trebui să-și stabilească singure detaliile legate de acest aspect – numărul de mandate, dacă pot fi complete, incomplete etc., asta în cazul în care modificarea va fi validată de președinte.

„Universitățile vor avea libertatea de a stabili singure aceste aspecte și presupun că universitățile serioase vor reglementa acest lucru. Această modificare este în favoarea întăririi autonomiei universitare. Salut, evident, chestiunea aceasta pentru că este în spiritul autonomiei universităților, dar să nu uităm că autonomia vine și cu responsabilitate”, a menționat Valentin Popa.

Practic, odată cu modificarea din Legea Educației dispare prevederea “O persoană nu poate ocupa funcţia de rector la aceeaşi instituţie de învăţământ superior pentru mai mult de două mandate succesive, complete”. Rămâne doar precizarea că „Durata mandatului de rector este de 4 ani”.

Rectorul a mai menționat că, din punctul său de vedere, și durata unui mandat e discutabilă.

„De ce patru ani și nu șapte? În Germania un mandat are șapte ani. Categoric e prea puțin mandatul de patru ani, într-adevăr ai nevoie de mai mult pentru a ajunge să împlinești cele propuse. Eu am trăit aceste lucruri pe pielea mea și pot spune că îți trebuie minim șase ani pentru a pune pe picioare unele lucruri”, a mai completat rectorul universității sucevene.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectorul Universității din Suceava salută eliminarea limitării rectorilor la două mandate.
 Vizualizări articol: 1682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.08/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 12 voturi
Rectorul Universității din Suceava salută eliminarea limitării rectorilor la două mandate2.1512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei