Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 feb 2020 - Anul XXV, nr. 34 (7339)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Facilităţi

Senatorul Virginel Iordache anunţă că elevii vor beneficia de gratuitate la transportul public în comun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a declarat că modificările aduse Legii Educaţiei vor crește calitatea actului educaţional, el subliniind faptul că în baza noilor prevederi, elevii vor beneficia de gratuitate la transportul public local. Virginel Iordache a arătat că luni, în Senatul României, camera decizională, a fost votată „Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei”. Iordache a arătat că una dintre modificările aduse face referire la reducerea numărului de copii, preșcolari și elevi din grupele și clasele din toate formele și ciclurile de învăţământul preuniversitar. El a precizat că potrivit noilor reglementări, în educaţia antepreşcolară grupa va cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 8; la învăţământul preşcolar grupa va avea cuprinde în medie 12 preşcolari, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 17, la învăţământul primar clasa va cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 22; la învăţământul gimnazial clasa va avea în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 26; la învăţământul de artă clasa cuprinde în medie 14 elevi, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 25 şi poate fi constituită din maximum 4 grupe, iar grupa cuprinde în medie 6 elevi, dar nu mai puţin de 4 şi nu mai mult de 10. De asemenea, la învăţământul liceal şi profesional clasa va avea în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26; la învăţământul dual clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26, iar instruirea practică şi pregătirea de specialitate se desfăşoară pe grupe de minimum 8 elevi şi maximum 12 elevi. Clasele din învăţământul profesional, dual şi vocaţional vor putea fi constituite din maximum 4 grupe cu calificări diferite. Iordache a mai spus că în învăţământul postliceal clasa va cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 26, la învăţământul special pentru elevi cu deficienţe uşoare şi/sau moderate grupa va cuprinde în medie 8 elevi, dar nu mai puţin de 6 şi nu mai mult de 10, în timp ce în învăţământul special pentru elevi cu deficienţe grave grupa cuprinde în medie 4 elevi, dar nu mai puţin de 3 şi nu mai mult de 5.

 

Gratuităţi pentru elevii care nu sunt școlarizaţi în localitatea de domiciliu

Senatorul PSD a spus că potrivit noilor prevederi, pentru fiecare disciplină şi domeniu de studiu, programa şcolară acoperă 65% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 35% din timpul alocat disciplinei sau domeniului de studiu respectiv, în condiţiile în care, în prezent, profesorul are la dispoziţie 25% din timpul alocat disciplinei.

Virginel Iordache a subliniat faptul că după votarea acestei legi, elevii vor avea gratuitate pentru transport. „Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat sau autorizat vor beneficia de gratuitate pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul rutier judeţean și interjudeţean, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. În acest sens, Consiliile Judeţene și Consiliile Locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli. De asemenea, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 călătorii dus-întors pe an, dacă locuiesc la internat sau în gazdă”, a explicat Virginel Iordache. El a adăugat că legea adoptată în Parlament modifică și numărul de elevi de care ar trebui să aibă grijă un consilier școlar. Iordache a spus că dacă în prezent un consilier şcolar ar trebui să se ocupe de 800 de elevi, modificarea arată că acesta va avea în grijă un număr de 500 de elevi sau de 300 de preşcolari.
Legea votată în Senat a fost trimisă la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Virginel Iordache anunţă că elevii vor beneficia de gratuitate la transportul public în comun.
 Vizualizări articol: 1535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 4 voturi
Senatorul Virginel Iordache anunţă că elevii vor beneficia de gratuitate la transportul public în comun1.054

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei