Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 301 (7302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Evreii celebrează, timp de opt zile, Sărbătoarea Luminii – Hanuca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Trei copii, Emma Blumenfeld, Oren Golda şi Marc Schorr, au aprins, duminică, prima lumânare de Hanuca, prin care evreii din toată lumea marchează începutul Sărbătorii Luminii. Prima zi a sărbătorii ce semnifică victoria binelui asupra răului, sărbătoarea luminii şi a libertăţii a coincis în acest an cu aniversarea a 30 de ani de la prăbuşirea dictaturii comuniste şi victoria Revoluţiei din 1989, moment marcat de preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava, prof. Sorin Golda.

De asemenea, acesta a prezentat succint semnificaţia şi istoria sărbătorii Hanuca, prin care se aminteşte an de an miracolul întâmplat acum peste 2200 de ani în Ierusalimul aflat sub dominaţia dinastiei seleucide (greceşti) din Siria, când evreilor li s-a interzis să studieze Tora şi le-a fost pângărit Altarul din Templu. Ei l-au eliberat, l-au repurificat şi au aprins menora, lumină care era menţinută aprinsă în fiecare noapte, simbol al creaţiei şi cunoaşterii. Se spune că în candele era ulei de măsline pentru a menţine flacără pentru o zi, însă focul a rămas aprins timp de opt nopţi. Acest eveniment a inspirat înţelepţii evrei să proclame o sărbătoare de opt zile, în care seară de seară se aprinde câte încă o lumânare, până la opt, având ca scop să reamintească minunea.

Prof. Sorin Golda a spus că, de-a lungul vremurilor, „mulţi au vrut să stingă lumina” şi n-au reuşit pentru că „pe lângă lumânarea fizică, mai este una, greu de stins – sufletul omului, pe care nu-l poate stinge nici un dictator”.

După cuvântul preşedintelui comunităţii, oficiantul religios Daniel Blumenfeld a rostit o binecuvântare, iar cei trei copii, Emma, Marc şi Oren, au aprins fiecare câte o lumânare din sfeşnicele speciale pentru această sărbătoare, hanuchia, şi au primit darul tradiţional, banii de Hanuca - Hanukageld.

Masa de sărbătoare, la care au luat parte membrii comunităţii şi oaspeţii lor, a inclus nelipsitele gogoşi pregătite în ulei, în amintirea uleiului din Templu care a ars opt zile, fructe şi prăjituri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evreii celebrează, timp de opt zile, Sărbătoarea Luminii – Hanuca.
 Vizualizări articol: 2622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Evreii celebrează, timp de opt zile, Sărbătoarea Luminii – Hanuca0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei