Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 301 (7302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În municipiul Suceava

Energia termică, mai scumpă din ianuarie 2020, dar nu şi pentru populaţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preţul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat, în municipiul Suceava, va creşte cu 15% de la 1 ianuarie 2020, conform unui proiect de hotărâre care va fi discutat în Consiliul Local, săptămâna viitoare, pe 30 decembrie.

Mai exact, tariful de transport, distribuţie şi furnizare de către SC Thermonet SRL va fi majorat de la 180 de lei fără TVA la 207 lei fără TVA.

În aceste condiţii, preţul total al energiei termice destinat populaţiei va ajunge la 480,18 lei pentru o gigacalorie, cu TVA inclus, în vreme ce pentru agenţii economici, noul tarif de facturare va fi de 403,51 de lei/gigacalorie, chiar de la 1 ianuarie 2020.

Important de precizat este faptul că sucevenii vor plăti în continuare tot 240 de lei pe gigacalorie, adică nu vor resimţi cu nimic majorarea preţului gigacaloriei, deoarece va creşte subvenţia acordată de la bugetul local.

„Preţul de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, de 180 de lei/Gcal (exclusiv TVA) a rămas acelaşi timp de cinci ani, de la semnarea contractului de concesiune încheiat cu Thermonet SRL. Solicitarea de majorare a fost făcută de către Thermonet încă din luna iulie, dar nu a fost pusă în discuţie până acum, deoarece nu exista avizul ANRE. Dar pe 25 noiembrie a fost emis şi avizul acestei autorităţi naţionale, care spune că majorarea de tarif este absolut justificată, ba chiar putea fi mai mare, ţinând cont de inflaţie, scumpirea energiei electrice şi scăderea numărului de consumatori. Pentru suceveni, majorarea de tarif nu va fi resimţită în facturile la căldură şi apă caldă, pentru că se acoperă integral din subvenţia pe care o acordăm de la bugetul local, iar pe de altă parte, în aşteptarea avizului ANRE, noi am câştigat şase luni în care au funcţionat cu vechiul tarif”, a spus primarul Ion Lungu, iniţiator al proiectului de hotărâre care va fi dezbătut pe 30 decembrie, într-o şedinţă extraordinară a deliberativului local.

Tariful de 207 lei/Gcal (fără TVA) se împarte pe două componente:

- 78,87 de lei/Gcal (fără TVA) pentru serviciul de transport şi furnizare a energiei termice, practicat pentru agenţii economici alimentaţi din reţeaua de transport a agentului termic

- 128,13 lei/Gcal (fără TVA) pentru serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei termice.

După aprobarea noului tarif  este necesară şi încheierea unui act adiţional la Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice, încheiat cu SC Thermonet SRL în noiembrie 2015.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Energia termică, mai scumpă din ianuarie 2020, dar nu şi pentru populaţie.
 Vizualizări articol: 2560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Energia termică, mai scumpă din ianuarie 2020, dar nu şi pentru populaţie3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei