La finele săptămânii trecute, elevii Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava au participat la vernisajul expoziției de măști tradiționale „Crăciun în Bucovina”.
Potrivit reprezentanților școlii, expoziția face parte dintr-un proiect mai amplu, „Bucovina – izvor de cultură”, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, iar scopul acestuia este dezvoltarea interesului copiilor față de cunoașterea trecutului și a valorilor românești, cultivarea respectului față de tot ceea ce este vechi, autentic și valoros.
Sub îndrumarea cadrelor didactice și cu sprijinul părinților, elevii școlii au confecționat măști tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă. Acestea au fost realizate din materiale diverse: lână, blană, lemn, sfoară, semințe, dar și din obiecte uzate de vestimentație, cărora li s-a găsit o nouă utilizare. Fiecare copil a dat frâu liber imaginației pentru a crea produse originale, care poartă amprenta personalității lor.
S-a implicat în acest proiect un număr mare de elevi: de la clasa pregătitoare, până la cei mari, de la clasa a VIII-a, coordonați de următoarele cadre didactice: prof. Gabriela Gherasim, prof. Otilia Boanță, prof. Adriana Câmpan, prof. Răduța Grigore, prof. Anna Ștefură, prof. Nicoleta Sfichi, prof. Cristina Ciornei, prof. Irina Acasandrei, prof. Elena Gulei, prof. Mihaela Plăcintă și prof. Lucica Cosovan, au informat inițiatorii proiectului.
În cadru vernisajului, participanții au avut parte de o veritabilă lecție despre obiceiul măștilor, explicându-li-se că rolul lor era de a proteja gospodăriile, alungând duhurile rele. Măștile trebuia să aibă trăsături urâte, ușor exagerate, pe principiul „ca să sperii pe urât, trebuie să fii mai urât ca el”. Ele întruchipau personaje hazlii, pentru a aduce bucurie și sentimentul că tot ce a fost rău a plecat odată cu anul vechi.
La final, Călin Brăteanu, director al Centrului pentru Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale, le-a adresat elevilor câteva cuvinte de mulțumire și încurajare de a continua implicarea în astfel de proiecte care mențin vii frumusețea și unicitatea tradițiilor din această zonă: „Dragi copii, voi sunteți boțuri de aur, o reflexie a celor care vă formează. […] Noi SUNTEM pentru că venim dintr-o familie, avem bunici, avem rădăcini, avem o țară. Astea toate la un loc înseamnă tradiție”.
Colaboratorii acestei activități au fost director prof. Dumitru Moraru, director adjunct prof. Ancuța Nadia Gulei, consilier educativ prof. Elena Adrobotoaei, prof. Mihaela Aneculăesei, alături de gazdele de la Centrul Cultural Bucovina, Casian Balabașciuc, Eutasia Gela Rusu și Oana Sârbu.
În acorduri de colinde, interpretate de corul Școlii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava, coordonați de prof. Adriana Caliniuc, s-a lansat invitația de a trece pragul Centrului Cultural Bucovina pentru a vă bucura de creațiile acestor copii minunați, pe toată perioada lunii decembrie.



