Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 301 (7302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Măşti tradiţionale, realizate de elevi ai Şcolii „Miron Costin”, expuse la Centrul Cultural Bucovina Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La finele săptămânii trecute, elevii Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava au participat la vernisajul expoziţiei de măşti tradiţionale „Crăciun în Bucovina”.

Potrivit reprezentanţilor şcolii, expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, „Bucovina – izvor de cultură”, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina, iar scopul acestuia este dezvoltarea interesului copiilor faţă de cunoaşterea trecutului şi a valorilor româneşti, cultivarea respectului faţă de tot ceea ce este vechi, autentic şi valoros.

Sub îndrumarea cadrelor didactice şi cu sprijinul părinţilor, elevii şcolii au confecţionat măşti tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă. Acestea au fost realizate din materiale diverse: lână, blană, lemn, sfoară, seminţe, dar şi din obiecte uzate de vestimentaţie, cărora li s-a găsit o nouă utilizare. Fiecare copil a dat frâu liber imaginaţiei pentru a crea produse originale, care poartă amprenta personalităţii lor.

S-a implicat în acest proiect un număr mare de elevi: de la clasa pregătitoare, până la cei mari, de la clasa a VIII-a, coordonaţi de următoarele cadre didactice: prof. Gabriela Gherasim, prof. Otilia Boanţă, prof. Adriana Câmpan, prof. Răduţa Grigore, prof. Anna Ştefură, prof. Nicoleta Sfichi, prof. Cristina Ciornei, prof. Irina Acasandrei, prof. Elena Gulei, prof. Mihaela Plăcintă şi prof. Lucica Cosovan, au informat iniţiatorii proiectului.

În cadru vernisajului, participanţii au avut parte de o veritabilă lecţie despre obiceiul măştilor, explicându-li-se că rolul lor era de a proteja gospodăriile, alungând duhurile rele. Măştile trebuia să aibă trăsături urâte, uşor exagerate, pe principiul „ca să sperii pe urât, trebuie să fii mai urât ca el”. Ele întruchipau personaje hazlii, pentru a aduce bucurie şi sentimentul că tot ce a fost rău a plecat odată cu anul vechi.

La final, Călin Brăteanu, director al Centrului pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale, le-a adresat elevilor câteva cuvinte de mulţumire şi încurajare de a continua implicarea în astfel de proiecte care menţin vii frumuseţea şi unicitatea tradiţiilor din această zonă: „Dragi copii, voi sunteţi boţuri de aur, o reflexie a celor care vă formează. [...] Noi SUNTEM pentru că venim dintr-o familie, avem bunici, avem rădăcini, avem o ţară. Astea toate la un loc înseamnă tradiţie”.

Colaboratorii acestei activităţi au fost director prof. Dumitru Moraru, director adjunct prof. Ancuţa Nadia Gulei, consilier educativ prof. Elena Adrobotoaei, prof. Mihaela Aneculăesei, alături de gazdele de la Centrul Cultural Bucovina, Casian Balabaşciuc, Eutasia Gela Rusu şi Oana Sârbu.

În acorduri de colinde, interpretate de corul Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava, coordonaţi de prof. Adriana Caliniuc, s-a lansat invitaţia de a trece pragul Centrului Cultural Bucovina pentru a vă bucura de creaţiile acestor copii minunaţi, pe toată perioada lunii decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Măşti tradiţionale, realizate de elevi ai Şcolii „Miron Costin”, expuse la Centrul Cultural Bucovina Suceava.
 Vizualizări articol: 2351 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Măşti tradiţionale, realizate de elevi ai Şcolii „Miron Costin”, expuse la Centrul Cultural Bucovina Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei