Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 267 (7268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Neuitare

Cei 30 de militari români morţi în Irak şi Afganistan în ultimii ani, comemoraţi la ansamblul monumental de la Păiseni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei 30 de militari români care au căzut la datorie începând din 2003 în misiuni internaţionale de asigurare a păcii, desfăşurate în Irak şi Afganistan, au fost comemoraţi la începutul acestei săptămâni, la ansamblul monumental din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, unde se află mormântul lui Ion Grosaru, unul dintre eroii morţi în Irak. Evenimentul comemorativ a fost organizat de Primăria Cornu Luncii, Asociaţia Cultul Eroilor, filiala Suceava şi Asociaţia militarilor veterani şi veteranilor cu dizabilităţi. Ceremonialul a avut loc luni, 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor din tetrele de Operaţii.  

Printre participanţi s-au numărat militari cu misiuni internaţionale – locotenent colonel Florin Crăciun, cu misiuni în Irak, locotenent colonel Sorin Ciobanu, participant la şase misiuni internaţionale, şi caporalul Dumitru Florea, rănit în Afganistan.

Printre invitaţi s-au aflat 15 elevi de la Colegiul Militar Liceal Câmpulung Moldovenesc şi şase militari ai Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, care au asigurat Garda de Monument. Gazdă le-a fost tuturor primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron.

În cadrul ceremonialului s-a ţinut o slujbă de pomenire, s-au depus coroane şi jerbe de flori, iar elevi de la şcolile din Sasca Mare şi Păiseni au susţinut programe artistice adecvate momentului.

Patru artişti locali ai comunei au interpretat cântece ostăşeşti şi patriotice. Este vorba de Gabriel Treteag, Petronela Popa, Narcisa Şuhan şi Alexandru Norocel.

Manifestările au fost coordonate de maistrul militar principal Dumitru Davidel, care, la vârsta de 83 de ani, este decanul de vârstă al celor care se implică activ în numeroasele acţiuni comemorative dedicate eroilor neamului şi în special celor dedicate lui Ion Grosaru.   

Pe 21 septembrie 2007, Ion Grosaru se afla într-un TAB, în misiune de patrulare în Irak. Vehiculul militar a trecut peste un dispozitiv exploziv şi a luat foc, iar Grosaru a rămas ultimul în interior pentru a asigura evacuarea colegilor. Din păcate, muniţia din dotarea TAB-ului a explodat şi i-a curmat viaţa.
Ion este considerat un erou pentru că şi-a salvat cinci colegi din TAB-ul ucigaş. Unul dintre ei şi-a pierdut vederea în urma atacului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cei 30 de militari români morţi în Irak şi Afganistan în ultimii ani, comemoraţi la ansamblul monumental de la Păiseni.
 Vizualizări articol: 1610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cei 30 de militari români morţi în Irak şi Afganistan în ultimii ani, comemoraţi la ansamblul monumental de la Păiseni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei