Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 aug 2017 - Anul XXII, nr. 174 (6590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Scapă cine poate

Peste 30 de poliţişti, în frunte cu inspectorul-şef, ies la pensie în regim de urgenţă în aceste zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 30 de poliţişti suceveni şi-au depus dosarele complete pentru ieşirea la pensie, în ultimele zile, în urma informaţiilor tot mai certe în legătură cu modificarea legii privind pensionarea cadrelor Ministerului Afacerilor Interne. Din informaţiile noastre, alte zeci de poliţişti care îndeplinesc condiţiile de pensionare ori sunt foarte aproape de a le îndeplini îşi pregătesc şi ei dosarele în aceste zile, făcând calcule despre condiţiile cele mai favorabile în care pot părăsi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava.
Printre cei care şi-au depus dosar de pensionare, care este deja probat, se numără şi comisarul-şef Dorel Aicoboae, cel care era inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Dorel Aicoboae are peste 25 de ani de muncă de poliţie în sectorul operativ, şi astfel a putut ieşi legal la pensie cu câteva luni înainte de a împlini vârsta de 50 de ani. Sunt şi colegi mai tineri, de 47-48 de ani, care îndeplinesc condiţiile legale de ieşire din sistem.

 

De ce se grăbesc poliţiştii să iasă la pensie

În toată ţara, sute de poliţişti care au peste 25 de ani de muncă în operativ şi-au depus în grabă dosarele de pensionare. Sunt oameni în majoritate apţi 100% pentru munca de poliţie, care ar mai fi rămas în sistem câţiva ani, dar care se tem că dacă legea va fi schimbată vor avea pensiile diminuate cu 40%. De asemenea, sunt date destul de clare că vârsta de pensionare ar putea fi crescută până la 55 de ani.

 

Poliţiştii cu experienţă au plecat masiv. Cine a venit în locul lor

Acest val de pensionări vine după ce în ultimul an alţi aproximativ o sută de poliţişti din cadrul IPJ Suceava au ieşit la pensie. Problema este că aceste goluri atât de mari nu pot fi suplinite pe termen scurt. În locul poliţiştilor cu experienţă care au ieşit la pensie au venit în majoritate tineri încadraţi din sursă externă, în urma celor două sesiuni de examene care au avut loc anul trecut. În afara acestora, la IPJ Suceava au mai fost repartizaţi 5 ofiţeri şi 9 agenţi care au absolvit şcoli de poliţie.

S-a ajuns în situaţia ca unele secţii de poliţie rurale să aibă jumătate dintre agenţi din rândul celor care acum mai puţin de un an de zile erau civili. Ofiţerii cu experienţă, dintre cei puţini care au mai rămas, ne-au explicat că este nevoie de 2-3 ani pentru ca un poliţist încadrat din sursă externă să înveţe la un nivel acceptabil munca grea din operativ, adică să fie om de bază pentru intervenţii la situaţii de urgenţă şi să întocmească acte procedurale în cadrul dosarelor penale.

Prin modificarea legii anunţată de Guvernul României zilele trecute se încearcă practic repararea tardivă şi din mers a greşelii imense de a lăsa la pensie foarte mulţi oameni, în timp scurt, fără a exista o strategie clară privind cei care ar trebui să asigure schimbul de generaţii. 

 

A preferat o pensie sigură în locul funcţiei de inspector-şef

Comisarul-şef Dorel Aicoboae se afla la comanda IPJ Suceava, sub titlu de împuternicire, din noiembrie 2016, anterior acesta mai fiind şi adjunct al IPJ Suceava, tot prin împuternicire. Ofiţerul a fost în trecut şi şef al Poliţiei municipiului Vatra Dornei. El a activat în cea mai mare perioadă în domeniul judiciar, unde sunt instrumentate cauzele de furt sau agresiune.

Provizoriu, până la găsirea unei soluţii, comanda IPJ Suceava este asigurată de adjunctul comisar-şef Toader Buliga.

Ofiţerul Aicoboae era împuternicit la comandă până la finele anului 2017, însă a preferat să iasă la pensie. Decizia nu este deloc una surprinzătoare, având în vedere că prevederile legale privind pensionarea vor fi modificate, iar toate informaţiile arată că acestea nu vor fi la fel de favorabile pentru poliţişti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 30 de poliţişti, în frunte cu inspectorul-şef, ies la pensie în regim de urgenţă în aceste zile.
 Vizualizări articol: 5012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 9 voturi
Peste 30 de poliţişti, în frunte cu inspectorul-şef, ies la pensie în regim de urgenţă în aceste zile2.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei