Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Național al Păstrăvului, organizat de Primăria și Consiliul Local Ciocănești sub egida Consiliului Județean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”, se va desfășura, în intervalul 12-15 august, după următorul program:
Sâmbătă, 12 august, la ora 7,00, se va da startul primei manșe a concursului de pescuit. La ora 11,00, va avea loc deschiderea Târgului Artizanilor, o oră mai târziu fiind programat la Casa de Cultură “Florin Gheucă” simpozionul “Provocările acvaculturii moderne”. La ora 14,00 va fi vernisată expoziția de acuarelă “Bistrița Aurie” semnată de artistul plastic Radu Bercea, iar la ora 15,00 vor pleca plutele pe Bistrița Aurie. La ora 20,00 va începe spectacolul de muzică și poezie dedicat pescarilor, în care vor evolua Sorin Poclitaru, Mihăiță Rusu, Ștefania Iacob și Nicu Alifantis, la ora 21,30 urmând a fi aprins și focul de tabără.
Un monument dedicat lui Ștefan cel Mare va fi dezvelit la Ciocănești
Duminică, 13 august, la ora 7,00, se va da startul manșei a doua a Concursului Național de Pescuit, iar la ora 9,00 va începe ascensiunea în munții Suhard, cu popasuri la Mănăstirea “Sfânta Cruce” și la stânele turistice. Programul va continua, de la ora 14,00, cu vernisajul expoziției cu lucrările de pictură tradițională pe sticlă realizate de câștigătorii ediției a V-a a concursului “Tradiție – valoare sacră”, în tabăra de artă plastică organizată la Ciocănești, în perioada 7-11 august. Lucrările au fost realizate sub îndrumarea pictoriței Maria Constantinescu, membră a Academiei Burkhart din Roma și a Academiei de Arte Tradiționale din România. După ce la ora 14,30 râul Bistrița Aurie va fi populat cu păstrăv de către medicul veterinar Petrea Dulgheru și angajații SC Păstrăvul Auriu Vatra Dornei, pescarii care au obținut cele mai mari capturi la concursul de pescuit vor fi premiați.
Deschiderea Festivalului Național al Păstrăvului este programată pentru ora 16,00, cu dezvelirea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, urmată de sceneta “Ștefan cel Mare”, interpretată de enoriașii parohiei Botoș, și de alocuțiunile invitaților.
Primarul Radu Ciocan a precizat: „Legendele spun că ciocăneștenii au fost armurierii marelui Ștefan. Este normal să existe un monument a lui Ștefan cel Mare și la Ciocănești, aceasta fiind o dorință mai veche a localnicilor. Toate manifestările pe care le desfășurăm aici, de câțiva ani, sunt gândite să poarte amprenta lui Ștefan cel Mare. Fiind și sat cultural al României, considerăm că trebuie să dăm un exemplu pentru alte localități. Anul trecut, pe 13 august, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a sfințit locul, și după un an dezvelim monumentul”.
În cadrul spectacolului “Ridică-te Ștefane și vezi-ți fiii” vor evolua Grupul Folcloric “Dor Bucovinean” din Siret, Ansamblul “Floricică de la munte” din Piatra Neamț, Grupul folcloric”Flori de măr” din Râșca, solistele Laura Maria Niculiță și Laura Erhan. Seara se va încheia cu recitalul invitatului de onoare Grigore Leșe și focul plăieșilor.
De la hapuc la oină
Luni, 14 august, de la ora 8,00, va începe acțiunea de ecologizare a râului Bistrița Aurie, urmată, de la ora 11,00 de manifestarea sportivă „De la hapuc la oină” (Ediția a III-a), care se va desfășura pe stadionul “Suhardul”. La ora 15,00 plutele vor pleca din nou pe Bistrița Aurie. De la ora 19,00, spectacolul “Ridică-te Ștefane și vezi-ți fiii” va începe cu un program de cântece patriotice realizat de Andrei Păunescu, Ansamblul etno folcloric “Ștefan Vodă” din Căpriana, Republica Moldova, Tudor Ungureanu, Ovidiu Purdea Someș și taraful, Călin Brăteanu și Grupul vocal “Bucovina” și se va termina cu un foc de tabără.
La hram cu voie bună
Marți, 15 august, la ora 8,00, va fi oficiată Sfânta Liturghie în toate bisericile din satele comunei Ciocănești, iar la ora 13,00 se va da startul concursului gastronomic. În cadrul spectacolul folcloric „La hram cu voie bună” vor evolua soliștii Grigore Gherman, Angelica Flutur, Elisa Hechelciuc, Dănuț Onoiu, Maria Mihali, Iulian Turcu, Andra Matei, Ana Maria Chiloti, Ansamblul folcloric “Țărăncuța” din Barnar, Republica Moldova, Marius Zgâianu, Mărioara Sigheartău, David și Miruna Țăran, Pamfil Roată, Ansamblul “Bistrița Aurie”.
Închiderea festivalului va avea loc la ora 21.30, cu un foc de tabără.