Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 dec 2016 - Anul XXI, nr. 292 (6405)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzaţii procurori

Șeful de post de la Moldoviţa, gaterist ascuns în uniforma de poliţist: coordona personal, în timpul serviciului, transporturi ilegale cu lemn

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șeful de post de la Moldoviţa, ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava în urma percheziţiilor efectuate miercuri, a fost pus sub acuzare pentru numeroase infracţiuni, acuzaţiile împotriva sa fiind deosebit de grave. Succint, agentul de poliţie Vasile Niga Solcan este acuzat că era implicat foarte apăsat în afaceri cu lemn tăiat ilegal, având chiar şi un banzic prin care desfăşura afaceri cu material lemnos. Automat, acesta proteja şi transporturi de lemn ale celor cu care făcea afaceri, informându-i când erau controale în trafic şi însoţind transporturile. Anchetatorii au date şi despre transporturi pe care agentul de poliţie le supraveghea şi coordona personal, deşi era în uniforma de serviciu. Practic, şeful de post devenise un soi de lup pus paznic la oi, iar despre afacerile acestuia se vorbeşte de mult printre localnicii de la Moldoviţa.

 

Infracţiunile s-au succedat una după alta, în perioada în care şeful de post a fost monitorizat

După cum am relatat în exclusivitate în ediţia de ieri a cotidianului nostru, miercuri, echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava, al Direcţiei Silvice Suceava şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, au descins, miercuri dimineaţă, în 13 locaţii, printre care şi sediul Postului de Poliţie Moldoviţa. Percheziţiile au fost atât la societăţi de debitare a materialului lemnos, cât şi la persoane fizice. În total, au fost vizate opt persoane, din care cinci cu calitatea de suspecţi de fapte penale. 

De departe, capul de afiş al acţiunii a fost agentul de poliţie Vasile Niga Solcan, şeful Postului de Poliţie Moldoviţa.

Ceea ce atrage atenţia este că anchetatorii au adunat o mulţime de fapte imputate poliţistului, deşi monitorizarea a fost doar pe o perioadă relativ scurtă de timp, de aproximativ o lună de zile. 

Anchetatorii au descris un prim episod infracţional din data de 5 noiembrie, când Ilie Liviu Ruscan (care are calitatea de suspect în dosar) a încărcat lemn într-un camion, de la locuinţa suspectei Luiza Maria Tcaci, şi l-a transportat la banzicul poliţistului Vasile Niga Solcan, aflat în satul Dragoşa, comuna Frumosu. Din anchetă rezultă că poliţistul a coordonat transportul, a sprijinit şi protejat activitatea ilicită, profitul fiind ulterior împărţit.

După câteva zile, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, în jurul orei 4.00, acelaşi Ilie Liviu Ruscan a încărcat material lemnos de la gaterul din Dragoşa-Frumosu, deţinut de poliţist, şi l-a transportat la o societate din Vama. În acea noapte, şeful de post era în timpul serviciului, însă a coordonat transportul pentru care nu existau documente de  provenienţă sau aviz de însoţire a mărfii, au arătat anchetatorii.

 

Un văr fără permis conducea maşini sub protecţia şefului de post

Alte trei infracţiuni au fost reţinute în sarcina poliţistului în ziua de 26 noiembrie. Poliţistul Solcan, aflat din nou în timpul serviciului, este acuzat că a asigurat traseul pentru un alt transportator de lemn, Florin Andrei Saghin, care se deplasa pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoţire. 

În seara aceleiaşi zile, Maria Luiza Tcaci a făcut un transport de lemn fără aviz de însoţire, ţinând legătura telefonic cu Vasile Niga Solcan, care era în acţiune de control şi a evitat traseul de deplasare al maşinii favoritei sale.

Tot pe 26 noiembrie, un alt suspect din dosar, Vasile Ionuţ Crăiuţ, văr cu şeful de post, a condus un autoturism Dacia Logan şi s-a întâlnit în acea zi cu Vasile Niga Solcan, povestindu-i că a fost oprit pentru control de un alt poliţist. Procurorii au arătat că Vasile Ionuţ Crăiuţ nu are permis de conducere, iar şeful de post Vasile Niga Solcan, deşi ştia acest lucru, nu a luat nici o măsură împotriva sa, din contră, l-a încurajat să conducă în continuare şi să nu oprească dacă va fi identificat din nou în trafic de un poliţist de la Moldoviţa.

Pe 1 decembrie, poliţistul a închis ochii la încă un act ilegal de încărcare de lemn, din pădure, pentru care nu existau documente de provenienţă. El a fost informat de transport de către complicea sa, Maria Luiza Tcaci, care, ca de obicei, a apelat la protecţia agentului. 

Procurorii au mai arătat că, în luna noiembrie 2016, la cinci date diferite, poliţistul i-a încredinţat autoturismul personal suspectului Vasile Ionuţ Crăiuţ, deşi ştia că acesta nu are permis de conducere. 

 

Sesizare privind tăiere ilegală de lemn din pădure. Șeful de post l-a anunţat imediat pe autor

Probatoriul împotriva şefului de post nu se opreşte aici. Pe 1 decembrie, acesta a preluat o sesizare, prin 112, cu privire la tăierea ilegală de arbori pe o parcelă de pădure. Procurorii au arătat că acesta l-a sunat imediat pe un bărbat care era cu TAF-ul în pădure, avertizându-l că el şi un coleg vor ajunge în zonă şi spunându-i să abandoneze totul şi să fugă. Ulterior, şeful de post a mers la locul faptei, alături de celălalt poliţist din echipaj şi de persoana care a formulat sesizarea.

 

Făcea comerţ cu lemn, în incompatibilitate cu statutul său de poliţist

Anchetatorii au explicat că lucrătorul de poliţie judiciară Vasile Niga Solcan a desfăşurat în mod continuu, pe parcursul anului 2016, operaţiuni financiare, acte de comerţ cu lemn, incompatibile cu funcţia şi atribuţiile pe care le îndeplinea ca şef de post. Din cercetări rezultă că principala sa complice era Maria Luiza Tcaci, care îi procura material lemnos fără documente de provenienţă şi îl ajuta să efectueze operaţiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos.

 

Noian de infracţiuni în formă continuată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au transmis, într-un comunicat de presă, că faţă de agent s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

 

Poliţistul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Miercuri seară, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reţinerea a trei persoane în acest caz. Pe lângă şeful de post, au mai ajuns în arestul poliţiei judeţene Maria Luiza Tcaci şi Ilie Liviu Ruscan. 

Totodată, procurorii au impus măsura restrictivă a controlului judiciar faţă de Vasile Ionuţ Crăiuţ, cel care a condus fără permis cu ştirea şefului de post.

Ieri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a decis ca şeful de post să fie înaintat în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis propunerea şi a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Vasile Niga Solcan.

Poliţistul şi ceilalţi suspecţi din dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie, până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată.

Reamintim că acelaşi şef de post a fost acuzat, la începutul acestui an, de contrabandă. El a fost chiar reţinut 24 de ore într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, însă apoi a fost pus în libertate.  După câteva luni, şeful de post a primit ordonanţă de clasare, fiind declarat nevinovat. Suspiciunile cu privire la persoana sa însă au rămas, iar reclamaţiile împotriva lui au continuat.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șeful de post de la Moldoviţa, gaterist ascuns în uniforma de poliţist: coordona personal, în timpul serviciului, transporturi ilegale cu lemn.
 Vizualizări articol: 7733 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Șeful de post de la Moldoviţa, gaterist ascuns în uniforma de poliţist: coordona personal, în timpul serviciului, transporturi ilegale cu lemn5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitură cu portocale (de post) Simplă, rapidă, gustoasă și ușor de păstrat la temperatura camerei zile în șir. Aceasta este una dintre rețetele vechi ce poate fi regăsită prin caietele bunicilor și mamelor și cu siguranță am gustat-o fiecare dintre noi cândva. Se... Citeşte