Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 dec 2015 - Anul XX, nr. 285 (6097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Clemenţă

Cumătrul ucigaşului valutistului Căjvănean a scăpat cu o condamnare aproape simbolică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Laurenţiu Florin Mateiciuc, cumătrul lui Constantin Lungu, individul care l-a omorât cu sânge rece pe valutistul Cristian Căjvănean, a fost condamnat ieri definitiv pentru că sprijinea contrabanda cu ţigări coordonată din Penitenciarul Botoşani.

Curtea de Apel Suceava i-a redus substanţial pedeapsa aplicată de instanţa inferioară. Mateiciuc a primit 1 an închisoare, în loc de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional organizat, 1 an şi 6 luni închisoare, în loc de 5 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, respectiv 5 cinci luni închisoare, în loc de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

Practic, Mateiciuc a primit 1 an şi 6 luni de închisoare, pedeapsă executată deja. Trebuie spus că suceveanul a mai fost condamnat cu suspendare şi pentru o bătaie din Club Ranch, transformată în condamnare cu executare de 1 an şi 6 luni pentru condamnări mai vechi la regimul rutier.

În dosarul încheiat ieri privind contrabanda de ţigări pedeapsa cea mai grea a primit-o Constantin Lungu. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, la 8 ani pentru două infracţiuni de instigare la contrabandă şi la 3 ani de închisoare pentru dare de mită, transformată în instigare la introducerea de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar. Pentru Lungu această condamnare nu are prea mare importanţă, şi asta pentru că el are de executat 19 ani de închisoare pentru implicarea în jaful care a fost urmat de moartea lui Cristian Căjvănean.

Un alt individ implicat în decesul valutistului sucevean, Iulian Ioan Spatariu, şi-a retras şi el apelul, astfel încât a rămas în picioare condamnarea de 5 ani cu executare. Şi în acest caz condamnarea este prea puţin importantă, Spatariu având de executat 22 de ani de închisoare pentru implicarea în jaful soldat cu moartea lui Căjvănean.

 

36 de persoane judecate în acest dosar

În acest dosar au fost trimise în judecată 36 de persoane de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

Printre inculpaţi se află şi Petru Olenic, din municipiul Botoşani, gardianul care făcea „room service” în celula lui Constantin Lungu şi care, contra cost, îl ajuta pe deţinut să primească la închisoare telefoane de ultimă generaţie, de tip smartphone, mâncare, băutură, etnobotanice, haine şi încălţăminte. Olenic a fost condamnat şi el definitiv la 1 an şi 10 luni de închisoare cu executare, dar dosarul său s-a finalizat încă din 2013.

Cu sprijinul a cel puţin unul dintre gardienii din penitenciarul Botoşani – procurorii au reuşit să probeze în acest caz doar activitatea infracţională a gardianului Petru Olenic – suceveanul Constantin Lungu avea aproape tot ce îşi dorea în celula în care era închis încă din 2009.

Gardianul Olenic, susţin anchetatorii, primea diferite sume de bani, rolul său fiind acela de a prelua şi îi livra deţinutului sucevean pachetele cu marfa interzisă în unitatea de detenţie (zeci de telefoane mobile, tip smartphone, alcool, teancuri de plicuri cu substanţe etnobotanice).

Din celula în care era închis, Lungu îi transmitea toate coordonatele lui Constantin Cosovan, acesta, împreună cu alţi membri ai grupării, preluând coletele şi transportându-le până la domiciliul lui Alexandru-Mugurel Băiţan.

Pentru faptul că depozita ţigările la el în imobil, Băiţan primea câte 1.000 de lei în fiecare lună.

La fiecare tranzacţie făcută din puşcărie de Lungu erau livrate în jur de 20 de baxuri.

Membrii grupării se foloseau de fiecare dată de două maşini, una cu rol de antemergător, pentru verificarea traseului, şi una în care era încărcată marfa de contrabandă. Autoturismul folosit pentru transport era prevăzut cu folie de culoare închisă pe geamuri şi avea scaunele din spate scoase. Pe durata transportului, membrii grupării direct implicaţi ţineau permanent legătura telefonic şi se coordonau pentru evitarea eventualelor filtre de poliţie.

Şoferii primeau între 400 şi 500 de lei, iar cărăuşii între 400 şi 800 de lei.

 

Soţia lui Lungu, „contabil-şef” al veniturilor făcute din contrabandă

În toate aceste activităţi ilegale, Lungu, susţin procurorii DIICOT Suceava, era sprijinit de un alt inculpat în dosarul Căjvănean, Iulian Spatariu, coleg de celulă cu primul.

Acesta nu numai că l-a ajutat pe Lungu să-şi dezvolte gruparea infracţională şi să coordoneze activităţile de contrabandă, dar i-a şi ameninţat telefonic pe doi dintre cărăuşii care la un moment dat nu au mai vrut să asculte ordinele.

Cumătrul lui Lungu, Florin Laurenţiu Mateiciuc, i-a ameninţat şi bătut pe cărăuşii care refuzau să mai participe la activităţile de contrabandă, nemulţumiţi că nu au fost plătiţi aşa cum se înţeleseseră iniţial.

Banii câştigaţi de pe urma tranzacţiilor cu ţigări erau trimişi de Constantin Lungu, prin intermediari, soţiei sale, Alina Daniela Lungu, cea care, susţin anchetatorii, păstra şi o evidenţă a sumelor colectate şi cheltuite.

De altfel, în urma percheziţiilor, în locuinţa soţiei lui Lungu, în galeria draperiei a fost găsită suma de 27.570 de euro, bani proveniţi din activităţile ilicite, precum şi un caiet şi o agendă care conţineau numeroase menţiuni privind sume de bani predate sau colectate în urma tranzacţiilor efectuate cu ţigările de contrabandă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cumătrul ucigaşului valutistului Căjvănean a scăpat cu o condamnare aproape simbolică.
 Vizualizări articol: 4151 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cumătrul ucigaşului valutistului Căjvănean a scăpat cu o condamnare aproape simbolică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei