Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 nov 2015 - Anul XX, nr. 272 (6084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri asigurătorii

Toate bunurile fostului primar din Brodina, dar şi cele ale firmei Forestbrod au fost puse sub sechestru de procurorii DNA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lovitură puternică pentru Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina, care de ieri are toate bunurile sub sechestru. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu toate bunurile mobile şi imobile ale firmei Forestbrod, controlată tot de Vasile Melen.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au instituit sechestru pe două imobile aparţinând lui Melen, dar şi pe 23 de terenuri în suprafaţă totală de 417.389 mp din localităţile Brodina, Straja şi Ulma. O măsură similară a fost luată şi pentru autoturismele lui Vasile Melen, un VW Passat 3C, o Toyota Hilux N2 şi un VW Transporter.

În ceea ce priveşte firma Forestbrod, sechestrul a fost instituit pentru cantină, magazie produse alimentare, magazin mixt, cabină staţie carburanţi, birou administrativ, magazie, vulcanizare  şi spălătorie, clădire birou şi atelier. Şi alte bunuri ale societăţii controlate de Vasile Melen au avut aceeaşi soartă, respectiv 9 cabine, 4 depozite carburanţi, PSI pompieri, anexă, post trafo, 2 ateliere mecanice, 3 şoproane, aburitor, hala ferăstraie, furnal pompă centrală, magazie, turn răcire, ascuţitoare, REC construcţii, secţie binale, 2 grupuri sanitare, 3 buncăre rumeguş, 3 uscătoare clădire compresor, şopron încărcare, cale ferată, 3 magazii, birouri, construcţie cu destinaţia locuinţe de 107,62 mp la parter, 307 mp la etaj şi mansardă şi 3 garaje de 66 mp. Măsurile asigurătorii vizează şi 43 autovehicule folosite de societate în activitatea curentă.

 

Angajaţi ai statului, cu bunuri sub sechestru

Vasile Viorel Melen nu este singura persoană din dosarul DNA care are bunuri sub sechestru. În aceeaşi situaţie se află Gheorghe Pădure, fost şef al Serviciului Verificare Tehnică din cadrul Centrului Regional de Finanţare a Investiţiilor Rurale 1 Nord Est Iaşi. Acestuia i-au fost puse sub sechestru apartamentul compus din două camere şi dependinţe în suprafaţă de 45,69, un autoturism marca VW Touran, o rulotă şi o remorcă specială.

O altă persoană care are calitatea de inculpat în acest dosar, Florin Anton, consilier în cadrul Oficiului Judeţean de Finanţare a Investiţiilor Rurale Suceava, este „solidară” cu ceilalţi doi colegi de dosar, procurorii instituind sechestru pe casa de locuit şi pe un teren arabil de 1.461 mp.

În acest dosar, Gheorghe Pădure este urmărit penal pentru săvârşirea a 4 infracţiuni de abuz în serviciu, iar Florin Anton pentru o infracţiune de abuz în serviciu.

În schimb, fostul primar din Brodina este pus sub acuzare pentru comiterea a două infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE şi a două infracţiuni de obţinere ilegală de fonduri.

Calitatea de inculpat o are şi persoana juridică SC Forestbrod SRL Brodina, pentru două infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE şi două infracţiuni de obţinere ilegală de fonduri.

„Prin faptele comise de inculpaţii Pădure Gheorghe, Anton Florin, Melen Vasile Viorel şi persoana juridică SC FORESTBROD SRL Brodina  a fost creat Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale un prejudiciu în valoare totală de 48.699.847,4 lei (din care 80% componenta fondurilor europene nermabursabile şi 20% componenta de la bugetul de stat), instituţie care s-a constituit parte civilă în cauză cu această sumă. Cuantumul prejudiciului creat bugetului FEADR administrat de Uniunea Europeană, precum şi bugetului de stat rezultă din actele de urmărire penală, precum şi din procese verbale de control şi constatare întocmite de Departamentul de Luptă Antifraudă din cadrul Guvernului României, de Direcţia Control şi Antifraudă din cadrul AFIR, de către AFIR şi specialistul antifraudă al DNA ST Suceava. Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor proprietatea inculpaţilor pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, prin Ordonanţa de instituire a măsurilor asigurătorii din data de 17.11.2015 s-a dispus instituirea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Care sunt acuzaţiile procurorilor DNA Suceava

Potrivit procurorilor DNA Suceava, Vasile Melen, în calitate de reprezentant legal al SC Forestbrod SRL Brodina, cu prilejul licitaţiei anunţate la data de 1 martie 2011 şi care s-a organizat la data de 15 martie 2011, de Primăria Ulma, pentru proiectul cu finanţare din fonduri europene nerambursabile intitulat „Proiect integrat cu 3 acţiuni de investiţii pentru dezvoltarea comunei Ulma”, a prezentat, cu rea-credinţă, documente inexacte ce au condus la câştigarea contractului de lucrări de către asocierea SC Forestbrod SRL Brodina – SC SUCT SA Suceava.

„La data de 09.06.2011, primarul comunei Ulma, numitul Ihnatiuc Mircea, în virtutea funcției deținute, a depus la CRPDRP 1 Nord Est Iaşi documentele prezentate de inculpatul Melen Vasile Viorel, fără ca primarul să cunoască caracterul nereal și inexact al înscrisurilor, în vederea avizării dosarului la plată şi rambursării de către autoritatea de management a cheltuielilor efectuate de SC FORESTBROD SRL Brodina pentru execuţia lucrărilor la obiectivele proiectului <Modernizare drum comunal Nisipitu-Lupcina>, <Înființare și dotare centru de asistență după programul școlar tip After-school în comuna Ulma>, <Modernizare cămin cultural și păstrare tradiții locale>, societatea comercială reprezentată de inculpatul Melen Vasile Viorel obţinând pe nedrept, pentru SC FORESTBROD SRL Brodina, fonduri în valoare de 8.333.397,85 lei, fără TVA (din care 6.666.718,28 lei fonduri din bugetul FEADR administrat de Uniunea Europeană şi 1.666.679,57 lei cofinanţare naţională)”, se arată în comunicatul DNA Suceava.

O altă faptă datează din aprilie 2012 şi s-a soldat cu organizarea unei licitaţii, pe data de 7 mai 2012, de către Primăria Brodina, pentru proiectul cu finanţare din fonduri europene nerambursabile:  „Proiect integrat cu 5 acţiuni de investiţii pentru dezvoltarea comunei Brodina”.

„Şi aici, inculpatul Melen Vasile Viorel a prezentat, cu rea-credinţă, documente inexacte, ce au condus la câştigarea contractelor de lucrări pentru lotul 1 și 3, de către asocierea SC FORESTBROD SRL Brodina – SC SUCT SA Suceava, la data de 09.07.2012. Între timp, la data de  28.06.2012, inculpatul Melen Vasile Viorel a fost ales primar al comunei Brodina.  Aşadar, în calitate de primar, inculpatul Melen Vasile Viorel a aprobat ulterior, la data de 09.07.2012, Raportul Procedurii nr. 3865/331/09.07.2012 şi a semnat, în numele Primăriei Brodina, contractul de lucrări nr. 2995/31.07.2012, cu asocierea de firme SC FORESTBROD SRL Brodina – SC SUCT SA Suceava. La data de 09.08.2012, inculpatul Melen Vasile Viorel a depus documentele cu conţinut nereal menţionate,  la CRPDRP 1 Nord Est Iaşi în calitatea dobândită, de primar al comunei Brodina, în vederea avizării dosarului la plată şi rambursării de către autoritatea de management a cheltuielilor efectuate de SC FORESTBROD SRL Brodina pentru execuţia lucrărilor la obiectivul <Centrul de asistenţă după programul şcolar tip After School>, SC FORESTBROD SRL Brodina obţinând pe nedrept fonduri nerambursabile pentru SC FORESTBROD SRL Brodina în valoare de 5.307.016,93 lei fără TVA (din care 4.245.613,54 lei fonduri din bugetul FEADR administrat de Uniunea Europeană şi 1.061.403,39 lei cofinanţare naţională)”, sunt concluziile celor de la DNA.

 

Melen a fost descoperit în conflict de interese

Fostul primar din Brodina Vasile Viorel Melen a fost găsit în conflict de interese de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate pentru că ar fi semnat contracte cu două firme la care figurase ca asociat şi administrator. Valoarea contractelor se ridică la 11.535.939 de lei, adică aproximativ 2,6 milioane de euro, bani care au provenit de la bugetul de stat, bugetul local şi din fonduri europene nerambursabile.

„Melen Vasile Viorel a semnat, în calitate de primar al comunei Brodina, nouă contracte de lucrări și servicii, precum și trei acorduri-cadru de servicii, încheiate între primărie și SC FORESTBROD SRL, respectiv SC DARO FOREST SRL, precum și ordinele de plată prin care s-au efectuat plăți către aceste societăți comerciale. Melen Vasile Viorel a fost administrator și asociat al celor două societăți comerciale până în luna iunie 2012. De asemenea, soția persoanei evaluate a deținut calitățile de asociat și administrator al SC FORESTBROD SRL până la data de 19 iunie 2012, precum și pe cea de angajat cu contract individual de muncă în perioada 1 mai 2003 - 22 martie 2013. De asemenea, acesta a semnat alte patru contracte de vânzare-cumpărare, încheiate de Primăria Comunei Brodina cu soția și fiul persoanei evaluate, precum și cu SC FORESTBROD SRL. Mai mult, acesta a aprobat rapoartele care au stat la baza atribuirii a trei dintre contractele de lucrări menționate anterior, contracte de finanțare din fonduri europene nerambursabile”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Inspectorii ANI consideră că fostul primar din Brodina a avut posibilitatea să anticipeze „realizarea unui folos material” pentru soția și fiul său, respectiv pentru SC FORESTBROD SRL și SC DARO FOREST SRL, societăți la care acesta a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat.

„De asemenea, Agenția a identificat și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii asimilate faptelor de corupție, prevăzute de art. 12 din Legea 78/2000, și a infracțiunii de conflict de interese, incriminate de art. 301 Cod Penal, motiv pentru care a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Suceava”, au mai arătat reprezentanţii ANI. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toate bunurile fostului primar din Brodina, dar şi cele ale firmei Forestbrod au fost puse sub sechestru de procurorii DNA Suceava.
 Vizualizări articol: 6640 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toate bunurile fostului primar din Brodina, dar şi cele ale firmei Forestbrod au fost puse sub sechestru de procurorii DNA Suceava0.05

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coleșă cu parpangele (de post) Sub acest nume ciudat se ascunde o combinație rustică simplă și surprinzător de gustoasă, folosită de secole mai mult ca leac imbatabil pentru răceală decât ca fel de mâncare. Dacă în zilele obișnuite bunicile de la țară foloseau... Citeşte