Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 nov 2015 - Anul XX, nr. 272 (6084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Misiune dificilă

Facturile la căldură pe luna octombrie, întârziate din cauza preluării activităţii Termica de către Thermonet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Costurile asigurării căldurii în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au fost afişate la majoritatea scărilor de bloc din oraş, dar cu întârziere. La unele asociaţii, listele de plată a cheltuielilor de întreținere nu au fost afișate încă deoarece contractul dintre noul operator de termoficare și reprezentanții proprietarilor nu a fost semnat.

„Aproape toate asociațiile de proprietari au semnat acest contract cadru, similar în majoritatea punctelor cu cel pe care îl aveau cu Termica. Unele asociații au avut unele obiecții, dar acestea vor fi discutate și lămurite în cadrul anexelor la contract, pe care le vom semna ulterior, după ce sunt discutate toate aspectele. Mai avem 4-5 asociații care nu au semnat contractul cadru, dar la începutul săptămânii viitoare am convingerea că se va rezolva această problemă”, a declarat directorul Thermonet, Mugur Corlățean.

Practic, odată cu preluarea activității de termoficare a orașului, de la falimentara Termica, noul operator trebuie să ia de la capăt tot ce înseamnă relații comerciale cu beneficiarii finali, având de semnat contracte cu peste 100 de asociații de proprietari, sute de case și peste 600 de agenți economici care se încălzesc tot de la sistemul centralizat.

Fiindcă preluarea termoficării s-a făcut tocmai în plin sezon de furnizare a agentului termic, consumurile lunii octombrie sunt facturate jumătate de Termica, jumătate de Thermonet, chiar de asta nu este vizibil la avizier, unde se afișează costurile la apă caldă și căldură.

Tocmai din cauza volumului mare de muncă, semnarea contractelor s-a început cu asociațiile de proprietari, urmând ca în perioada imediat următoare să se încheie contracte cu agenții economici și consumatorii individuali.

În cazul în care contractele dintre operator și beneficiarii finali nu se semnează, nici după negocieri, furnizarea căldurii va fi întreruptă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Facturile la căldură pe luna octombrie, întârziate din cauza preluării activităţii Termica de către Thermonet.
 Vizualizări articol: 2519 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Facturile la căldură pe luna octombrie, întârziate din cauza preluării activităţii Termica de către Thermonet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:42:59
Edilul Sucevei trebuia sa aiba mare grija ca producatorul, transportatorul si distribuitorul de energie termica – SC TERMICA SA - sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si in faliment. Cu regret, putem spune ca problema termoficarii in Suceava a depasit cu mult competenta edilului si a consilierilor locali. Greselile mari privind distrugerea Termica si a sistemului de termoficare din Suceava le-au facut primaria in frunte cu primarul, consilierii locali, AGA, comitetele directoare de la Termica, marii directori generali si consilierii lor, directori de marketing, economici si de termoficare de la Termica, cu totii avand centrale de apartament in vilele luxoase, marete realizari de pe urma salariilor mari si care ne mai tineau si lectii cu privire la termoficarea centralizata a Sucevei. Primaria, impreuna cu cei care au condus/consiliat si mai conduc la Termica si Bioenergy in ultimii zece ani, ar trebui sa-si ceara scuze public pentru faptul ca i-au incurcat pe locuitorii Sucevei, ca au fost/sunt incapabili sa gestioneze tehnic si economic un sistem de termoficare urban format din centrale de producere, retele si instalatii de transport si distributie, sistem de termoficare foarte scump, proiectat, construit si modernizat cu mari eforturi, pe parcursul a mai multor zeci de ani, cu fonduri publice, desi, termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem concurential, repet, CONCURENTIAL, cu contorizare individuala, nu negocieri directe cu Thermonet ca acum, are mari avantaje tehnico – economice. Niciunul dintre responsabilii - mereu iresponsabili -, care considera ca si-au facut datoria in termoficarea Sucevei nu fac decat sa-si dovedeasca incapacitatea si lipsa de eficienta. Imbuibarea le-a intunecat mintea si le-a anihilat ratiunea.
2.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:47:09
Dupa un negot de ochii lumii, primarul Sucevei nu a facut altceva decat sa puna pe tava termoficarea Sucevei firmei Adrem Invest Bucuresti, principal actionar la negustorul castigatorThermonet si la Bioenergy, dupa ce primaria si marii diriguitori ai termoficarii din Suceava au decapitalizat si impins spre faliment Termica Suceava. Concesionarea serviciului centralizat de apa calda si caldura in Suceava se complica si mai mult datorita incurcaturilor create de primarie cu terenul de la Termica, instalatiile si utilitatile necesare si pentru noua centrala Bioenergy din incinta Termica, deoarece noul operator Thermonet cu actionarii sai Adrem Invest si Elsaco Botosani, nici Bioenergy a carei actionar este tot Adrem Invest si nimeni inafara de Termica nu au si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile complexe de transport a energiei termice, statia electrica de inalta tensiune de 110 KV, sa preia personal autorizat pentru astfel de instalatii, etc...de la Termica. Practic, inafara de Termica nimeni nu mai putea obtine licenta pentru transportul energiei termice, ca nu detin respectivele instalatii de transport, ca nu au cu ce face transportul energiei termice. Dupa mult doritul faliment al Termicii de catre unii, valoarea de piata a instalatiilor complexe de transport a energiei termice amintite va creste si mai mult, falimentara Termica, exclusa din competitie, isi va vinde pielea scump, in sensul ca va cere un pret foarte mare pe aceste instalatii iar primaria va fi obligata sa le cumpere, in final avand de pierdut toti locuitorii Sucevei.
3.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:49:12
Nu numai ca primaria Suceava detine fara temei cele 155,45 hectare de teren de la Termica, incusiv terenurile de sub cladiri, dupa cum afirma administratorii judiciari de la Termica, dar primaria a si vandut deja din aceasta suprafata aproximativ 6 hectare, la un pret mult subevaluat, „cu dedicatie” firmei private Adrem Invest Bucuresi, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, firma care a construit in curtea Termica pe acel teren actuala centrala Bioenergy, „bijuteria” edilului, firma Adrem Invest trezindu-se cu toate facilitatile ca picate din cer: racord la statia electrica de inalta tensiune, racord la conductele magistralele de termoficare, racord la conducta magistrala de gaz metan, cai de acces, racord de apa potabila, apa dedurizata, apa pentru stins incendiu, canalizare, cale ferata, drum de acces, etc...Pana si directori lucratori de la Termica impreuna cu alti lucratori au trecut la firma privata Bioenergy a carei actionar este Adrem Invest. De ce nu a dorit aceasta firma privata sa cumpere alt teren in apropiere, decat cel din incinta Termica? Raspunsul este foarte simplu: pentru a beneficia pe gratis de facilitatile de mai sus, pentru a detine monopolul si a se distruge cu buna stiinta un obiectiv strategic foarte important cu OAMENI DE O INALTA COMPETENTA PROFESIONALA SI MORALA de la Termica, unii dintre ei DOCTORI IN ENERGETICA, toate acestea cu concursul primariei, a consiliului local si a celor din conducera Termica. Acesta da tun imobiliar, in timp ce sistemul de termoficare al Sucevei este intr-o situatie incerta, salariatii de acolo, locuitorii racordati la sistemul centralizat, dar si ceilalti locuitori ai Sucevei tot mai ingrijorati si indignati.
4.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:50:54
Faptuitorii anuntatului faliment de la Termica n-au scrupule... La ce ne putem astepta cand un responsabil al termoficarii centralizate de la Termica/Thermonet, agreat de edil, debransat, cu centrala de apartament, la auzul unei întrebări de genul dacă mai are locuinţa racordată la reţeaua centralizată de furnizare a agentului termic, a transmis sucevenilor un răspuns plin de înţelesuri pentru cei care mai sperau ca Termica va supravieţui: “Da’ ce vă f…e grija?!”. Acesta, specialist in frigotehnica, a avut si are un post caldut la distributia agentului termic in Suceava, dar i-a convenit sa se incalzeasca mai bine si mai ieftin cu centrala de apartament si acum ocupa un loc la fel de caldut la firma noua Thermonet, chiar daca locuitorii Sucevei racordati la sistemul de termoficare centralizata vor fi incurcati din nou. Acest domn nu are curajul sa se rebranseze. Pacat ca astfel de oameni au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Din gresala in gresala astfel de oameni au strans si mai strang averi mari iar populatia este tracasata zilnic datorita deserviciilor aduse de ei, primarie si consilieri locali, deservicii care au condus la mari probleme in sistemul de termoficare din Suceava care a inceput sa fie distrus si vandalizat in special in incinta CET Suceava.
5.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:52:35
Nu stim ce intelege edilul Sucevei prin rezolvarea problemei termoficarii, mai ales atunci cand directorul centralei producatoare Bioenergy , Vasile Ilie, mare doctor in energetica, se abtine de la astfel de comentarii. Primaria a creat mari probleme in sistemul de termoficare centralizata, datorita carui fapt multi locuitori au fost nevoiti sa-si monteze centrale de apartament. Pacat de distrugerea societatii Termica, a intregului sistem de termoficare din Suceava si a descurajarii consumatorilor, datorita unor greseli din partea primariei si a celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani. Cel mai bine ar fi ca primaria sa faciliteze locuitorilor racordati la termoficarea centralizata montarea unei centrale de apartament si sa nu-i mai oboseasca din doua in doua zile cu problemele pe care diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava de zece ani incoace nu reusesc sa le rezolve, cu toate ca termoficarea centralizata cu un management bun, intr-un sistem CONCURENTIAL are mari avantaje tehnico – economice. Termoficarea trebuia/trebuie facuta la fel ca si electrificarea: cu contorizare individuala si contract individual intr-un sistem CONCURENTIAL.
6.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:53:31
Pentru functionarea sistemului de termoficare din Suceava, in momentul de fata sunt absolut necesare urmatoarele instalatii energetice foarte scumpe din patrimoniul Termica: 1. Conductele de termoficare magistrale tur-retur din incinta Termica si dintre Termica si AMBRO (CT2). 2. Statiile de pompare in componenta carora intra mai multe electropompe de mare debit si presiune, inclusiv partea de constructii, vane, supape de siguranta, clapeti, zavor hidraulic, separator de namol, instalatiile electrice si de automatizare respective cu un sistem electric complex de alimentare din diferite puncte ale Termica, ce implica aparataj si transformatoare de mare putere 110/6 KV , cu mai multe celule de inalta si medie tensiune, gospodaria de cabluri aferenta, etc... 3. Instalatiile de adaos in termoficare formate din mai multe electropompe si rezervoare. 4. Instalatiile de dedurizare a apei. 4. Conducta racord de apa bruta dintre Termica si CT2. 5. Personal specializat de la Termica pentru deservirea si mentenanta instalatiilor de mai sus ( operatori de termoficare, electricieni, etc...). Grija mare a edilului sucevean trebuia sa fie aceea ca Termica sa nu fie decapitalizata, sa nu intre in insolventa si sa nu intre in faliment, deoarece acum pentru THERMONET care nu are si trebuie sa cumpere/inchirieze de la Termica instalatiile foarte scumpe necesare transportului energiei termice enumerate mai sus, problemele se complica si mai mult. Oare de ce dorinta mare a edilului sucevean a fost tot timpul falimentarea societatii Termica?
7.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:55:41
Pacat ca s-au platit cu bani grei studii cu privire la eficientizarea sistemului de termoficare din Suceava. Greselile si lipsa de viziune pe termen lung ale primariei si ale celor care au condus/consiliat la Termica in ultimii zece ani si-au spus cuvantul. Pacat ca noua centrala Bioenergy, unde au fost incurcati sa investeasca cei de la Adrem Invest Bucuresti – "bijuteria " edilului, nu are autonomia necesara si instalatiile de transport a energiei termice, ca de produs la gard e usor, ea fiind amenintata sa ramana fara consumatori de energie termica, ci doar ca un minuscul producator de energie electrica fara cogenerare, pe lemne din 4 judete, carate cu camioane, cu distrugerea padurilor si drumurilor nationale si ingreunarea circulatiei rutiere. Termica a avut personal foarte competent, dar acolo a condus/consiliat un grup care au fost interesati doar de propriile averi si rezultatele s-au vazut: incalzirea orasului, problema vitala a locuitorilor Sucevei este aproape zilnic subiect de discutie si pe rolul instantelor de judecata.
8.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:56:45
Cei care n-au avut bani pentru instalarea unei centrale, au ramas consumatori captivi, la discretia unor "oameni de bine", cum ar fi primarul sau cei de la Bioenergy/Thermonet, respectiv Adrem Invest si Elsaco Botosani. Foarte multe echipamente de contorizare din scarile de bloc sunt de provenienta Elsaco Botosani cu mari suspiciuni in ce priveste corectitudinea masurarii si deja a fost o intentie de crestere a pretului energiei termice la locatari.
9.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:57:37
In sediul primariei Suceava incalzita cu centrala proprie este o caldura aproape insuportabila, insa diriguitorii termoficarii centralizate din Suceava, unii dintre ei mari specialisi in frigotehnica, cu centrale de apartament si bine platiti, inteleg mai greu necazurile oamenilor, a copiilor care ingheata de frig prin gradinite si ne aburesc cu contracte intre Thermonet si asociatiile de locatari.
10.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:58:48
Cum sa nu-si piarda increderea consumatorii din sistemul centralizat de termoficare daca prima intentie a edilului si a firmei Thermonet, cu actionarul sau majoritar – Adrem Invest, imediat dupa negocierea preluarii transportului si distributiei a fost de a mari pretul gigacaloriei?! Ce siguranta mai pot avea consumatorii de la o firma ce detine monopolul in acest domeniu acum in Suceava?! Edilul ar trebui sa faca front comun si sa treaca primaria in primul rand la sistemul centralizat si sa nu faca propaganda in favoarea unei firme private interesata doar de profit pe spinarea tuturor locuitorilor Sucevei. Macar Comisariatul Judeţean de Protecţia Consumatorului sa se sesizeze daca DNA nu exista pentru Suceava.
11.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 11:59:48
Echilibrul termic al imobilelor din Suceava este afectat nu numai de cei nevoiasi, debransati, fara alta sursa de incalzire, ci, in cea mai mare masura de numarul mare al celor debransati cu centrale de apartament sau alte surse de incalzire, care nu locuiesc in apartamentele respective ( mutati in vile, plecati in strainatate, etc…).
12.   Problema de sistem trimis de
(21 nov 2015, 12:01:11
In Suceava E-ON a cumparat avantajos de la stat sisteme de distributie a gazelor contorizate pe fiecare consumator in parte, cu posibilitatea decuplarii oricarui consumator rau platnic, la fel ca si la distributia energiei electrice, iar la distributia gazelor si a energiei electrice exista CONCURENTA. Cu mai multi ani in urma E-ON a dorit sa participe si la privatizarea Termica ( CET ), cu intreg sistemul de transport si distributie, dar cand au vazut intreaga imbarligatura creata de primaria Suceava si actualul primar cu terenul de la Termica, cu procese pe rol inca de atunci, s-au lasat pagubasi si uite-asa a aparut marea firma salvatoare, Adrem Invest Bucuresti, actionar majoritar la Bioenergy si Thermonet, care impreuna cu edilul Sucevei si celalalt actionar la Thermonet – ELSACO Botosani, au monopolizat sistemul de termoficare din Suceava.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coleșă cu parpangele (de post) Sub acest nume ciudat se ascunde o combinație rustică simplă și surprinzător de gustoasă, folosită de secole mai mult ca leac imbatabil pentru răceală decât ca fel de mâncare. Dacă în zilele obișnuite bunicile de la țară foloseau... Citeşte