Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 nov 2015 - Anul XX, nr. 272 (6084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Moş Crăciun nu are cabinet medical

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înţelepciunea populară zice că mai bine previi o boală decât să o tratezi. Deştepte vorbe. Total de acord. Ca medic de linia întâi, cu resurse financiare limitate, e clar că pentru mine prevenţia este prioritară. Ca să vă dau un exemplu greu de crezut pentru unii, vă spun că în Japonia cel mai bun medic de familie e cel care nu are pacienţi la uşă. De ce? Pentru că aşa o prevenţie a reuşit să facă.

Din păcate, la noi, aşa cum suntem obişnuiţi, totul este pe hârtie. Pe de o parte, din vina sistemului. Dar în bună parte, este vina lipsei de educaţie pentru sănătate. E vina sărăciei în care trăieşte marea majoritate. Pentru că nivelul de sănătate al unui popor este în intimă legătură cu nivelul lui de trai.

Să începem cu vina sistemului. Spuneţi-mi voi mie, cum să fac prevenţie, când trebuie să pierd mai mult de jumătate din timpul consultaţiei cu munca de inspector fiscal sau de agent de asigurări? Pacientul intră în cabinet. Încep interogatoriul. Dacă are aceeaşi calitate de asigurat ca ultima oară când a fost. Dacă are pensie mai mică de 700 de lei şi se încadrează la un anumit procent de compensare. Dacă are cupon de pensie. Îl mai pun să şi semneze declaraţie pe propria răspundere că nu are alte venituri. Şi toate astea în condiţiile în care majoritatea pacienţilor mei sunt copii şi oameni de vârsta a doua şi a treia. Destul de lenţi în reacţii. Că ăia activi îşi rup şalele la muncă în străinătate.

După partea cu investigaţiile fiscale, urmează verificarea recomandărilor medicale. Că, deh, nu poţi scrie anumite compensate dacă bolnavul nu are hârtie de la medicul specialist. În cazul în care pacientul trece şi testul ăsta, îmbrac haina de IT-ist. Să mă asigur că funcţionează serverele, internetul, cititorul de carduri. Aha, şi că am curent electric. Că dacă nu am, pa consultaţie. Şi uite aşa, abia după minim 8-9 minute, încep cu adevărat dialogul medical şi consultaţia în sine. Teoretic am 20 de minute alocate. Mai scriu în fişă, mai scriu în registru, mai scriu şi pe calculator. Nah, a cam trecut timpul. Când să fac eu prevenţie? Când să explic bolnavului cum să trăiască sănătos? Sistemul ăsta, care a costat mulţi bani publici, ar trebui să mă ajute. Să-mi eficientizeze munca. Ar trebui să am la dispoziţie o bază de date corectă şi sincronizată între instituţii, care să-mi permită să sar peste munca asta de poliţist. Că nu mi se potriveşte şi nu pentru asta am făcut atâţia ani de şcoală şi sacrificii.

Şi am ajuns şi la pacienţi şi la vina lor. Că nu se alimentează corect, atât ei cât şi copiii lor. Că vin prea târziu la medic. Că preferă tot felul de leacuri naturale. Că ascultă tot felul de neica nimeni care-şi dau cu părerea. Că nu se vaccinează, că ei sunt deştepţi foc şi citesc pe net tot felul de mizerii scrise de alţii ca ei, care le ştiu pe toate. Sau pur şi simplu din nepăsare. Din atitudinea aia specific românească, „mie nu mi se poate întâmpla nimic”. Ia să vă întreb eu acum, câte dintre voi, dragi cititoare, îşi fac un examen corect şi periodic al sânilor? Sau un consult ginecologic? Astfel se poate preveni cancerul genital. Câţi dintre voi, domnilor, îşi fac periodic un consult preventiv pentru depistarea precoce a cancerului de colon, prostatic sau pulmonar? Aşa-i că puţini? Şi apoi, când vă îmbolnăviţi, pişaţi ochii pe la moaşte să facă o minune. Cu mentalitatea asta, o să vă vindecaţi la autopsie.

Dacă voi nu aveţi grijă de voi, atunci cine să o facă? Credeţi că are cineva timp sau disponibilitate să vă roage? Sau aşteptaţi grijă de la statul care nu e în stare să-şi ţină acasă populaţia activă şi care-şi condamnă copiii să crească fără părinţi? Milă şi compasiune? Condiţii decente de trai? Speranţe? Siguranţă? Sănătate? Fericire? Nu, serios, mai bine căutaţi-l pe Moş Crăciun. Vă dau adresa?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moş Crăciun nu are cabinet medical.
 Vizualizări articol: 3900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 14 voturi
Moş Crăciun nu are cabinet medical4.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(21 nov 2015, 12:39:07
Ma mananca iar degetele.. Doc ,, ai o misiune grea si frumoasa , du-o pana la capat , dar nu cu reprosuri si vorbe grele pentru cei care te cauta , indreapta-le spre cei care pot sa faca ceva dar prefera sa mature gunoiul sub pres.
De sus , de foarte sus , lucrurile trebuie indreptate.
=====
cati stomatologi iau un cos de mere macar o data la cateva luni si merg intr-o scoala sa le explice copiilor cum sa aiba o igiena dentara corespunzatoare si dinti sanatosi , mai degraba se permite instalarea chioscurilor cu tot felul de otravuri pe langa scoli si foarte multi copii ajung la spital cu abcese si situatii in care doctorii trebuie sa extraga ramasite de dinti la gramada
A facut cineva vreo petitie sa aloce guvernul bani pentru control stomatologic gratuit macar la 6 luni pentru copii. Toti am vrea sa o semnam.

Sau testul pentru cancer de col , prostata , sani , care de la o anumita varsta ar trebui sa fie gratuit si recomandat , asa cum e in fiecare tara din EU.
Consult oftalmologic gratuit pentru copii, la fel-
=====
daca s-ar elimina toate analizele si testele care nu sunt neaparat necesare si ne-am axa pe lucruri care conteaza viata ar avea o alta perspectiva.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Coleșă cu parpangele (de post) Sub acest nume ciudat se ascunde o combinație rustică simplă și surprinzător de gustoasă, folosită de secole mai mult ca leac imbatabil pentru răceală decât ca fel de mâncare. Dacă în zilele obișnuite bunicile de la țară foloseau... Citeşte