Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iul 2015 - Anul XX, nr. 174 (5986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Constatări la faţa locului

Terenuri pârloagă şi suprafeţe ocupate de construcţii provizorii, sursă de subvenţii la Udeşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rechizitoriul prin care Săvel Botezatu, primarul comunei Udeşti, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, dezvăluie un adevărat mecanism prin care banii europeni obţinuţi prin subvenţii ajungeau acolo unde nu trebuie. Mai mult, suprafeţele pentru care s-a solicitat şi obţinut subvenţie erau mult mai mici în realitate decât în actele depuse, în unele situaţii regăsindu-se terenuri pârloagă, cu buruieni sau ocupate de construcţii provizorii.

Săvel Botezatu a fost împuternicit de Consiliul Local Udeşti să reprezinte interesele comunităţii locale în raport cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava, mai exact să solicite subvenţii pentru o suprafaţă de 862 de hectare de păşune comunală, asta în condiţiile în care o parte din terenuri aveau alţi beneficiari. Potrivit procurorilor DNA Suceava, „pentru suprafaţa de 38 ha au fost încheiate contracte de concesiune cu fermierii din comună în urma licitaţiei publice, iar alte suprafeţe erau închiriate fermierilor, din anii anteriori”.

Anchetatorii mai susţin că toate proiectele de hotărâri ale CL Udești care îl aveau ca iniţiator pe inculpatul Săvel Botezatu au fost votate pozitiv, „întrucât inculpatul îi determina pe consilieri să fie de acord cu proiectele sale, prin amenințări și insulte”.

 

Documente falsificate pentru a obţine subvenţiile europene

Astfel, la dosarul campaniei agricole din anul 2010, ar fi fost folosite și prezentate cu rea-credință declarații și documente falsificate, precum și înscrisuri falsificate prin contrafacerea semnăturii unor fermieri. Aceste aspecte au ieşit la iveală în urma unui control al inspectorilor APIA Suceava din mai 2011.

„Cu ocazia controlului pe teren s-au realizat fotografii elocvente, pe fiecare parcelă menționată în cerere. Astfel, au fost identificate suprafeţe de teren foarte mari care erau pârloagă, pe altele erau construcţii provizorii sau definitive, suprafeţe mari conţineau buruieni viguroase, arbuşti sau copaci, pe altele se regăseau plante şi smocuri uscate, iar pe unele terenuri păşunau animale (stâne cu oi sau cirezi de bovine), în condiţiile în care în cererea din 2010 şi în declaraţiile de eligibilitate se precizează că activităţile agricole ale Consiliului Local Udeşti, pe suprafaţa de 845 ha, erau de: cosire a ierbii şi de valorificare a fânului. În nici una dintre fotografiile realizate cu ocazia controlului nu se observă că iarba ar fi fost cosită, ci dimpotrivă predominau buruienile, pârloagele, precum şi zonele deluroase cu vegetaţie bogată şi necosită”, se arată în actul de sesizare a instanţei, fiind făcută trimitere la procesul verbal întocmit de angajaţii APIA Suceava.

 

CL Udeşti nu avea animale, dar a obţinut subvenţii

O altă constatare a procurorilor DNA este aceea că în conturile Consiliului Local Udeşti au ajuns sume importante de bani deşi această instituţie nu a deţinut niciodată animale pentru a le păşuna pe islazul comunal, conform legislaţiei în vigoare. Acest aspect a fost confirmat după verificările de rigoare din Baza Națională de Date și din Registrul Național al Exploatațiilor.

Ca şi în anul anterior, Săvel Botezatu a fost desemnat reprezentant al Consiliului Local Udeşti în relaţia cu APIA Suceava în vederea obţinerii subvenţiei aferente suprafeţei de 751,29 hectare imaş comunal. Dosarul depus de reprezentanţii administraţiei locale din Udeşti a fost respins la plată, dar ulterior, în urma unei hotărâri definitive a Curţii de Apel Suceava, APIA a fost obligată să plătească subvenţia în cuantum de 296.356,08 lei.

Banii au fost viraţi către Consiliul Local Udeşti, dar nu s-au folosit pentru lucrările specificate în lege, ci pentru alte investiţii. Mai exact, la propunerea primarului Săvel Botezatu s-a cumpărat o remorcă, combustibil, dar s-au plătit şi bani pentru întocmire documentaţie tehnico-economică pentru „Construire pod peste Pârâul Cânepişte”.

Situaţia s-a repetat identic şi pentru campania din 2012, când Consiliul Local Udeşti, prin primarul Săvel Botezatu, a solicitat şi primit subvenţie pentru o suprafaţă de 806 hectare de teren, respectiv suma de 315.314,37 de lei.

 

Falsuri unul după altul

Potrivit procurorilor DNA Suceava, pentru a putea beneficia de aceste subvenţii, Săvel Botezatu a comis zeci de falsuri ori a determinat diferite persoane din cadrul Primăriei Udeşti să întocmească documente oficiale care nu sunt conforme cu realitatea.

„În cursul anului 2010 a participat la falsificarea unor documente oficiale emise de Primăria Udești cu prilejul întocmirii lor, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, prin aceea că le-a semnat, în calitate de primar al comunei Udești, cunoscând și confirmând caracterul nereal al mențiunilor, ori a instigat sau a sprijinit în vederea falsificării lor de către funcționari ai Primăriei Udești care au acționat fără vinovăție, fiind constrânși moral, de inculpat, rezultând un număr de 39 înscrisuri oficiale emise de Primăria Udești, astfel falsificate”, se arată în rechizitoriul DNA.

Astfel, au fost falsificate declarații de eligibilitate, procese-verbale de recepție lucrări şi igienizare pășune comunală, procese-verbale de constatare, procese-verbale de negociere preț, state de plată şi convenții prestări servicii.

Situaţia s-a repetat şi anii următori, respectiv 2011 şi 2012, cu ajutorul acestor documente fiind obţinute fonduri din bugetul european.

 

Fermieri din Udeşti, membri fără voie în Asociaţia OADICI

Din 2013 subvenţiile nu au mai putut fi acordate către Consiliile Locale, astfel încât s-a trecut la înfiinţarea unei structuri specifice exploataţiilor agricole. A luat fiinţă astfel Asociaţia OADICI Udeşti, constituită exclusiv din angajaţi ai Primăriei Udeşti care nu erau crescători de animale, în fruntea acestei structuri fiind desemnată Marinela Borza, casier al acestei unităţi administrativ-teritoriale.

Pentru a intra cât de cât în legalitate, Săvel Botezatu şi Marinela Borza i-au contactat pe fermierii care aveau un număr mai mare de animale și le-au propus să facă parte din asociaţia nou înfiinţată de Primăria Udeşti.

„Cu promisiuni de genul că nu vor mai plăti taxe de păşunat sau că imaşul comunal, pe care îşi păşunau animalele, va fi curăţat din subvenţiile ce urmau să fie obţinute de Asociaţia OADICI Udeşti de la APIA Suceava şi că vor fi lăsaţi în continuare să folosească islazul, unii dintre fermieri au fost de acord să adere la asociație și le-au înmânat reprezentanţilor asociaţiei listele crotaliilor animalelor deţinute, cardurile exploataţiilor, copii după cărţile de identitate. Inculpatul Botezatu Săvel Viorel s-a implicat și direct în a racola fermieri cu un număr mare de animale cu scopul de a le cere să adere la asociaţie. Unele adeziuni la Asociaţia OADICI Udești sunt semnate în fals, fermierii declarând că nu au semnat și nu recunosc semnătura de pe înscrisurile prezentate la audiere. Au fost semnalați inclusiv fermieri care au fost induşi în eroare pentru a obține copiile cărților de identitate și ale cardurilor de exploatație, sub pretextul verificării concordanţei dintre numărul de fermieri şi numărul animalelor deținute. Cu toate că erau membri ai Asociaţiei OADICI Udeşti, fermierii nu ştiau nici măcar cum se numeşte asociaţia, nu ştiau cine sunt membrii asociaţiei, ce activităţi desfășoară şi dacă s-a depus cerere la APIA, sau dacă s-a încasat vreo subvenţie”, se arată în actul de sesizare a instanţei.

 

„Ameninţări violente” pentru ca martorii să-şi schimbe declaraţiile

Dosarul privind neregulile în domeniul subvenţiilor de la Udeşti a fost înregistrat la DNA Suceava, iar pe 17 iulie 2014 s-au efectuat percheziţii şi s-au ridicat documente de la Primăria comunei Udeşti. Ulterior, au fost audiaţi mai mulţi fermieri care figurau în dosarele de subvenții ca membri ai asociaţiei.

„Unele dintre persoanele audiate de inspectorii APIA Bucureşti au precizat că nu au semnat adeziunea la Asociaţia OADICI Udeşti şi/sau vreun document care să fie prezentat pentru obţinerea de subvenţii, aspecte ce demonstrează că pentru campania 2013 au fost obţinute fonduri europene cu documente fictive. În aceste condiţii, ulterior acestor activităţi desfășurate de inspectorii APIA Bucureşti, în perioada 5-11 noiembrie 2014, inculpata Borza Marinela i-a cerut unui fermier să retracteze declaraţiile date inspectorilor APIA Aparat central – Direcţia Anticorupţie Control Intern şi Supracontrol, sub ameninţarea că nu va mai fi lăsată să-şi păşuneze animalele. La data de 5 ianuarie 2015, a fost înregistrată sesizarea anonimă în care sunt reclamate de un grup de cetăţeni din comuna Udeşti, judeţul Suceava, <presiuni extraordinare şi susţinute> la care au fost supuşi crescătorii de animale, de la data când au fost interpelaţi în legătură cu cererile depuse de Asociaţia OADICI Udeşti pentru acordarea de subvenţii, în vederea schimbării declaraţiilor, fiind <ameninţaţi violent> că nu vor mai fi primiţi cu animalele pe păşunea comunală, aceste presiuni venind din partea lui Botezatu Săvel Viorel, primarul comunei Udeşti, şi a casierei Borza Marinela. Prin aceste ameninţări şi presiuni, li s-a indus fermierilor o senzaţie de teamă, cei reclamaţi lăudându-se că ei au acces la dosar şi, în consecinţă, pot vedea orice declaraţii, motiv pentru care petiţionarilor le este teamă să îşi decline identitatea”, se menţionează în rechizitoriul DNA Suceava.

 

Dorin Andronic, avocatul de casă al Primăriei Udeşti

Rechizitoriul cuprinde şi date referitoare la avocatul Dorin Andronic şi la contractele pe care acesta le-a încheiat cu Primăria Udeşti.

„Aceste contracte au fost încheiate și semnate de inculpatul Botezatu Săvel Viorel, primar al comunei Udești, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, deoarece în calitate de coordonator de credite a plătit fără aprobarea Consiliului Local Udești un număr de 10 facturi fiscale, emise de Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin, în valoare de 21.000 lei, încălcând prevederile articolului 2 din OUG nr. 26/2012. De asemenea, fără a respecta principiile prevăzute de art. 2 din OUG nr. 34/2006, cu ocazia achizițiilor de servicii juridice au fost plătite de către inculpatul Botezatu Săvel Viorel, în numele CL Udești, un număr de 22 facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin, în valoare de 23.940 lei, astfel că prejudiciul total adus bugetului local Udești este în sumă de 44.940 lei”, este specificat în actul de sesizare a Curţii de Apel Suceava.

Mai mult, procurorii DNA Suceava susţin că pentru a da aparenţa de legalitate, Dorin Andronic a apelat la o serie de tertipuri, determinându-şi o serie de colegi să-l ajute.

„Încheierea acestor contracte între autorul - primar, inculpatul Botezatu Săvel Viorel şi complicele - avocat, inculpatul Andronic Dorin, s-a realizat prin prezentarea de către avocatul complice, cu știrea autorului, a unor documente fictive, respectiv oferte trucate din partea altor avocaţi, care nu au fost întocmite de către aceştia, titularii semnăturilor recunoscând că le-au semnat, formal, la solicitarea colegului lor, Andronic Dorin, fără a cunoaște scopul urmărit de acesta”, se mai arată în rechizitoriu.

Avocaţii ale căror oferte apar în actele ridicate de procurorii DNA Suceava au declarat că nu primiseră cereri de ofertă din partea Primăriei Udeşti şi nici nu intenţionau să încheie contracte cu această primărie.

 

Acuzaţiile care le sunt aduse celor trei inculpaţi

Săvel Botezatu este acuzat de comiterea a 11 infracţiuni, respectiv: două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, trei infracţiuni de fals intelectual în formă continuată, două infracţiuni de influenţarea declaraţiilor, şi câte o faptă de instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, respectiv tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Faţă de Marinela Borza acuzaţiile sunt următoarele: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; influențarea declaraţiilor și sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

Dorin Andronic, avocat la Baroul Suceava, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 1.026.189,58 de lei, bani pe care APIA vrea să-i recupereze, motiv pentru care s-a constituit parte civilă în proces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Terenuri pârloagă şi suprafeţe ocupate de construcţii provizorii, sursă de subvenţii la Udeşti.
 Vizualizări articol: 1818 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Terenuri pârloagă şi suprafeţe ocupate de construcţii provizorii, sursă de subvenţii la Udeşti3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei