Cercetări procurori

23 de infracțiuni de ultraj, după incidentul cu inspectorii ANAF evacuați cu jandarmii din Bazarul Suceava



Incidentul de la începutul lunii trecute, când mai mulți inspectori Antifraudă au fost evacuați cu jandarmii din Bazarul Sucevei, după ce câteva zeci de comercianți s-au revoltat împotriva controlului anunțat, iar de la vociferări s-a ajuns la înjurături și amenințări, este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Reprezentanții ANAF au depus plângere la unitatea de parchet, iar la începutul acestei săptămâni s-a început urmărirea penală in rem (față de faptă), făcându-se cercetări cu privire la nu mai puțin de 23 de infracțiuni de ultraj (au fost la acel control 23 de reprezentanți ai ANAF).
Dacă inițial am fost informați că nu s-a ajuns la violențe fizice, în plângerea înaintată de ANAF se arată că unul dintre inspectorii antifraudă veniți în control a fost lovit de un bărbat necunoscut în zona piciorului.
Deocamdată, cercetările vizează autori necunoscuți, circa 50 de persoane, susțin cei de la ANAF, persoane care „le-au provocat o stare de teamă ce a determinat sistarea controalelor și evacuarea inspectorilor cu ajutorul forțelor de ordine”.
Inspectorii ANAF s-au refugiat într-un colț al Bazarului și au sunat la 112
Controlul care s-a lăsat cu scandal în Bazarul din lunca Sucevei a avut loc într-o duminică, pe data de 7 iunie a.c.
Bazariștii s-au arătat revoltați când cele aproximativ 10-12 mașini ale ANAF au descins în bazar, susținând că inspectorii antifraudă au venit în control și cu o zi înainte și au dat amenzi foarte mari.
Scandalul a început din zona de Bazar de unde se vând covoare. Martorii oculari au relatat că a fost suficient ca două-trei persoane din Bazar să vocifereze împotriva celor de la ANAF pentru ca în scurt timp să se ajungă la o revoltă în masă a oamenilor. Aceștia au început să se adune în jurul echipelor de control și să le ceară să plece din Bazar. Inspectorii ANAF, printre care se aflau și mai multe femei, s-au panicat, au oprit controlul și s-au refugiat într-un colț al Bazarului, cerând ajutor.
La fața locului au ajuns jandarmi și polițiști de la Secția Burdujeni.
“Nu se poate ca la un chioșc în care este marfă de 10 milioane să dai amendă de 30-40 de milioane de lei vechi”, era revoltat unul dintre bazariști.
Aceștia susțineau că unii dintre ei au primi amenzi de la 3.000 de lei și până la 12.000 de lei. Un alt comerciant a declarat că a încasat o amendă de aproximativ 3.500 de lei pentru că nu a dat un bon fiscal de 3 lei. Oamenii au mai susținut și că inspectorii ANAF îi tratează cu multă aroganță, ca pe niște oameni de „mâna a doua”.
„Foarte mulți au credite în bănci, datorii mari, și o astfel de lovitură este greu de suportat pentru acești oameni”
Contactat la vremea respectivă de redactorii Monitorului de Suceava, administratorul Bazarului, Costel Netbai, a confirmat că printre cei care dețin chioșcuri în centrul comercial plutește o stare de nemulțumire care s-a accentuat după controlul respectiv, oamenii fiind revoltați de faptul că pentru nereguli pe care le consideră minore primesc amenzi de minimum 3.000-4.000 de lei.
„Foarte mulți au credite în bănci, datorii mari, și o astfel de lovitură este greu de suportat pentru acești oameni”, a spus administratorul Bazarului.



Recomandări