Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iul 2015 - Anul XX, nr. 174 (5986)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Pentru hramul de la Hagigadar

În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În comunitatea armeană suceveană a început marţi prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe (aganciabur), cu care se vor ospăta pelerinii la agapa creştină (hurban), organizată după oficierea slujbei la hramul bisericii Hagigadar, din data de 16 august a.c.

Doamnele comunităţii armene locale (dar şi câţiva bărbaţi, întrucât, aşa cum a spus glumeţ dr. Ioan Foit, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Armenilor din România, „femeile trebuie încurajate”) s-au pus pe treabă dis-de-dimineaţă, în curtea casei parohiale de la Biserica Sf. Cruce.

Ziua de marţi a fost dedicată alegerii, spălării şi tocării zarzavatului din care se prepară hurutul, ingredientul a cărui reţetă este păstrată şi respectată cu străşnicie de mai bine de un secol şi jumătate.

Au fost alese cu grijă frunzele de pătrunjel, ţelină, sfeclă de zahăr şi s-a pigulit cimbrul, tarhonul, busuiocul şi petalele de vâzdoage care intră în componenţa hurutului, s-a tocat apoi la maşină şi s-a pregătit cantitatea necesară de zarzavat, care a fost fiartă, în ziua următoare, în lapte acru.

Aşa cum ne-au spus doamnele comunităţii armene sucevene (având totuşi grijă să nu ne dezvăluie reţeta în întregime) în urma fierberii va rezulta o pastă densă din care vor fi modelate „conurile”, care, după uscare (în pod, nu la soare, zilnic rotite ca să nu prindă mucegai), vor fi date pe răzătoare ca ingredient special în supa de urechiuşe.

Şi dacă dna Sanda Plămadă (care face parte din vechea familie armeană Andruşcă) ne-a mai spus câte ceva despre hurut, oricât am insistat în continuare nu am aflat secretul reţetei pe care, aşa cum ne-a şoptit dr. Ioan Foit, îl deţine dna Valerica Spătaru, coordonatoarea întregului ritual al preparării acestui ingredient.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe.
 Vizualizări articol: 1852 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În comunitatea armeană suceveană a început prepararea hurutului, ingredientul special pentru supa de urechiuşe5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei