Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iun 2015 - Anul XX, nr. 124 (5936)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Control silvic

Cum se taie pădurea în judeţ: 16 dosare penale întocmite de poliţie în trei zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numeroase efective de poliţie au participat, alături de silvicultori, timp de trei zile, în intervalul 27 - 29 mai, la o amplă acţiune de control pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori, fiind constatate foarte multe nereguli, concretizate în peste 120 de amenzi şi 18 dosare penale, din care 16 pentru nereguli de ordin silvic. Controlul s-a bazat pe date şi informaţii deţinute de Serviciul de Ordine Publică al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. În acţiune au fost angrenaţi poliţişti de la subunităţile din judeţ şi specialişti silvici ai Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava.

După cum a precizat subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, s-au efectuat 42 de controale în fond forestier, 27 la instalaţii  de debitat material lemnos, iar 233 de autovehicule care transportau material lemnos au fost verificate în trafic.

Aşa cum era de aşteptat, s-au constatat numeroase nereguli. Din cele 16 infracţiuni legate de mediul silvic, patru au fost tăieri ilegale de arbori şi 3 furturi de arbori. De asemenea, s-au constat şase infracţiuni de uz de fals, legate de documente de transport lemn, o infracţiune de fals material în înscrisuri oficiale, dar şi două infracţiuni de păşunat ilegal în fondul forestier.  

Din cele 123 de amenzi aplicate, 21 au fost la Legea 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Aceste amenzi au fost în majoritate pentru transporturi de lemn fără documente de provenienţă.

 

Cele mai importante nereguli constatate în cadrul controlului

O parte din dosarele penale întocmite cu ocazia acestui control au fost pentru tăieri importante din fondul forestier.

De exemplu, la Moldoviţa, au fost prinşi doi localnici care s-au deplasat pe raza ocolului silvic din localitate şi au tăiat ilegal 30 de arbori, specia molid.  

Într-un alt caz, poliţiştii din cadrul Biroului de combatere a delictelor silvice au depistat pe DJ 209A, pe raza satului Găineşti, comuna Slatina,  cinci autoutilitare care transportau material lemnos fără documente legale. Din anchetă a rezultat că materialul lemnos era comercializat de o societate din  judeţul Timiş, cu punct de lucru în satul Găineşti, comuna Slatina.  

Cel mai grav caz de tăiere ilegală a fost constatat însă în cantonul silvic Valea Fierului, pe raza comunei Iacobeni. Aici s-a constatat că de pe o parcelă au fost tăiaţi ilegal 47 de arbori specia molid, cu un volum de circa 52 mc şi cu o valoare estimată de 7.000 de lei. Ulterior s-a stabilit că arborii au fost puşi la pământ de cinci muncitori care au fost tocmiţi de un administrator de firmă din Iacobeni care nu avea încheiat un contract de prestări servicii pentru exploatarea masei lemnoase de pe acea parcelă, care nu era marcată pentru tăiere. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se taie pădurea în judeţ: 16 dosare penale întocmite de poliţie în trei zile.
 Vizualizări articol: 3570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum se taie pădurea în judeţ: 16 dosare penale întocmite de poliţie în trei zile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vinovatii... trimis de
( 2 iun 2015, 13:16:27
Pentru ce este platita armata de ingineri,tehnicieni,padurari?" silvice,,sunt interesate doar de propria bunastare.Lemnele pentru populatie sunt valorificate de padurari cu autov.proprii .120-130lei m.ster.Prin poieni pasc turme de vite proprietatea "organelor".Se tot cauta vinovati pentru prapadul din paduri.Singurii vinovati sunt angajatii silvici .
2.   Adaug trimis de
( 2 iun 2015, 13:19:34
"organele
3.   PADUREA AUR VERDE trimis de
( 2 iun 2015, 20:38:10
PRAF IN OCHII PROSTILOR.DE CE NU SE PLANTEAZA TOT CE A FOST TAIAT DIN BUZUNARUL SILVICULTORULUI? OARE CINE INTRA IN PADURE FARA STIREA MARIRII SALE DOMN FESTER? DE CE NU SE ORGANIZEZA ACTIUNI DE CONTROL PE LINIA LOR SI NU SA PRINDETI DOI TREI AMARATI CU UN LEMN IN CARUTA .SA VA SPUN DE CE ?DOMN FESTER COTIZEAZA.OARE DE CE CANTOANELE SUNT PLINE CU VITEII LOR? OARE PAJISTILE DIN POIENI NU SUNT PENTRU ANIMALELE SALBATICE?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei